Rezultati izbora u SAD-u: Republikanci uzimaju “Kuću”, a Senat se još čeka!

Iznenađenje je riječ kojim mediji opisuju jučer održane izbore u SAD-u gdje se očekivao „crveni val“, odnosno da će Republikanci preuzeti kontrolu nad Senatom i Predstavničkim domom.

Dosadašnji rezultati ukazuju kako bi Demokrati mogli zadržati kontrolu nad Senatom jer su pobijedili Republikance u nekoliko ključnih utrka, no Predstavnički dom po sadašnjim projekcijama ide u ruke Republikanaca.

Fox news piše kako su u Senatu dvije stranke trenutno izjednačene, svaka ima po 48 senatora, a još četiri senatorska mjesta su neizvjesna, te mnogi iščekuju rezultate prebrojavanja glasova kako bi saznali hoće li ova mjesta uzeti Republikanci ili Demokrati.  

Ključne utrke u Senatu još su uvijek preblizu da bi se pobjednici mogli proglasiti, a izborni dužnosnici su upozorili da bi moglo proći nekoliko dana prije nego što neki rezultati budu konačni.

Inače, na ovim izborima u igri je bilo svih 435 mjesta u Predstavničkom domu, te 35 od 100 mjesta u Senatu.

Senat je dosad bio ravnomjerno podijeljen između Demokrata i Republikanaca, pri čemu je potpredsjednica Kamala Harris mogla dati odlučujući glas u slučaju blokade, pa su se Republikanci nadali da će na ovim izborima uspjeti uzeti samo jedno mjesto da bi preuzeli većinu.

Najveće im je razočaranje da je John Fetterman pobijedio republikanskog kandidata Mehmeta Oza u Pennsylvaniji, preokrenuvši ovo mjesto u Senatu za Demokrate.

Što se tiče Predstavničkog doma, Fox news projicira da će Demokrati osvojiti 167 mjesta, a Republikanci 198 te će tako preuzeti kontrolu nad ovim domom.

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?