Začudit će vas što sve kćer nasljeđuje od majke

Istraživanja s područja genetike svakim danom donose neke nove i zanimljive spoznaje. Sigurno vas zanima po čemu vas određuju majčini geni.

Genetika nas uvijek iznova može oduševiti, zar ne! Poznato je da dijete nasljeđuje genetski materijal oba roditelja, ali i da je pritom posve jedinstvena osoba. Genetska istraživanja su uvelike napredovala unatrag nekoliko desetljeća pa znanstvenici danas mogu utvrditi što dijete nasljeđuje s majčine, a što s očeve strane, piše roditelji story.hr.

No nemoguće je otkriti odakle dolazi baš svaka vaša osobina jer neke nasljeđujete od oba roditelja, a važni su čimbenici u formiranju osobe i utjecaj okoline te njezine životne navike.

Ipak, iako ne možemo doći do odgovora na svako pitanje, neke osnovne činjenice o nasljeđivanju već su poznate. Prema genetičarima, evo što nasljeđujete isključivo od majke.

Način na koji gubite kilograme

Znanstvenici smatraju da način na koji funkcionira vaš metabolizam, pa čak i omjer mišićnoga i masnoga tkiva u organizmu, nasljeđujete od majke.

Način na koji starite

Kako starite i koliko se to na vama vidi određuje se na staničnoj razini, nakupljanjem oštećenja vaše mitohondrijske DNK tijekom života – gena koji dobivate samo od svoje majke.

Faktori životne okoline kao što su izlaganje suncu, pušenje i nezdrava prehrana mogu izazvati oštećenja ovoga genetskog materijala, ali neka mogu biti i naslijeđena od majke. Što više mitohondrijske DNK s mutacijama naslijedite od svoje majke, brže ćete stariti i brže će vam se pojaviti bore i sijeda kosa.

Raspoloženje

Dio mozga, poznatiji kao kortikolimbički sustav, koji kontrolira emocije i igra ulogu u poremećajima raspoloženja kao što je depresija, vjerojatnije će se prenositi s majke na kćer nego s majke na sina, ili s očeva na djecu bilo kojeg spola. Znači, kćeri barem djelomično nasljeđuju svoje raspoloženje od majke.

Pamćenje

Već neko vrijeme je poznato da obiteljska anamneza Alzhaimerove bolesti uvelike povećava rizik od razvoja ove bolesti, ali novija istraživanja otkrila su da genetski rizik prije svega dolazi od majke, piše roditelji.story.hr.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?