Ćović nije išao na sastanak s “Osmorkom” u Sarajevo, Bevanda imao sudar, HDZ traži da se izbaci DF

Dok je u zgradi SDP-a u Sarajevu trajao sastanak predstavnika HDZ-a BiH sa strankama Osmorke, Dragan Čović je iz Žepča poručio kako je uvjet Osmorki da nema DF-a u vlasti.

„Naš jedini uvjet je da DF ne bude dio koalicije iz poznatih razloga. Paket programskih načela je jasno predočio i Euroatlantski proces, a ključna stvar za njega je reforma Izbornog zakona. Reforme su bitne za kandidatski status”, rekao je Čović iz Žepča.

U međuvremenu se u Sarajevu održavao sastanak sa strankama Osmorke, a izaslanstvo HDZ-a BiH činili su Borjana Krišto, kandidatkinja za člana Predsjedništva na zadnjim izborima, zastupnica u državnom parlamentu Darijana Filipović, ministar financija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda i Marinko Čavara, predsjednik FBiH.

Zanimljivo je da je Bevanda na putu na ovaj sastanak imao manji sudar u kojem je sudjelovalo njegovo službeno vozilo.

Podsjetimo, osam političkih stranaka okupljenih oko „Trojke“ (Trojku čine Socijaldemokratska partija – SDP, Narod i pravda – NiP i Naša stranka – NS) najavili su uspostavu vlasti u Bosni i Hercegovini (BiH) bez najutjecajnije bošnjačke stranke, Stranke demokratske akcije (SDA) koja je pojedinačno osvojila najviše glasova za Parlament Federacije BiH (FBiH) i Parlamentarnu skupštinu BiH, te su krenuli s pregovore s HDZ-om.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović se još nada da će Čović odabrati SDA te da će Osmorka „izvisiti“, iako predstavnici HDZ-a redovito pregovaraju s Osmorkom.

„Ide se ka tome da HDZ ostane u koaliciji sa SDA, da ne pravi eksperiment sa ‘Osmorkom’. Na bazi impulsa koji nam dolaze od strane HDZ-a, vjerujem da će se oni teško odlučiti da naprave presedan kojim se izbacuje jedna velika nacionalna stranka“, rekao je Izetbegović nedavno za Federalnu televiziju.

Dok Čović traži da Demokratska fronta ne bude dio koalicije, Osmorka je ranije pozvala DF da bude dio koalicije, međutim DF-ovci se nisu odazvali. Kažu, da neće ići u kolicije čiji je glavni cilj da SDA ne bude u vlasti. Za njih je to samo matematika u kojoj nema vizije niti politike, samo se želid oći do resursa, rekli su u DF-u medijima.

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?