Lovren i Moumi Ngamaleu jedini iz ruske lige

Samo dvojica nogometaša iz ruske lige, hrvatski branič Dejan Lovren (Zenit) i kamerunski krilni Moumi Ngamaleu (Dinamo Moskva), sudjelovat će na Svjetskom prvenstvu u Kataru, izvijestila je novinska agencija EFE, prenosi hrt.hr.

Ostali igrači koji su se tome nadali, poput brazilskih olimpijskih pobjednika Malcolma i Claudinha, ili pak Christiana Noboa iz Ekvadora, Macieja Rybusa iz Poljske i Quincija Promesa iz Nizozemske isključeni su odlukama izbornika ili zbog sudskih i političkih razloga.

Lovren, 33-godišnji stoper, nastavlja igrati u Zenitu. Kapetan je momčadi iz Sankt Petersburga koja uvjerljivo dominira ruskom ligom. S druge strane u reprezentaciji bi možda mogao početi utakmice na klupi za pričuve.

U Ligi nacija jednom je startao u udarnoj postavi, prije dva mjeseca u ključnoj pobjedi od 3-1 nad Austrijom u Beču. Za mjesto će se natjecati s Gvardiolom, Šutalom i Erlićem, kao i stoperom Domagojem Vidom koji je poput njega prošao stotine bitki i bio u startnoj postavi u finalu Svjetskog prvenstva u Rusiji.

Za razliku od nekih drugih igrača Lovren nije napustio rusku ligu nakon što je Moskva pokrenula invaziju na Ukrajinu 24. veljače.

Moumi, 28-godišnji krilni igrač Kameruna, odigrao je u prvoj postavi šest od sedam utakmica na Afričkom kupu 2021.

U moskovski Dinamo došao je u rujnu nakon pet sezona provedenih u švicarskim Young Boysima. Njegova prilagodba bila je spektakularna. Zabio je drugi pogodak u pobjedi na CSKA-om od 2-1, prije početka zimske pauze.

Nakon 17 odigranih kola Zenit ima 42 boda, Spartak 36, Rostov 35, Dinamo i CSKA po 29.

Brazilci Claudinho i Malcolm, obojica igrači Zenita, loše su prošli zbog igranja u Rusiji.

Claudinho, 25-godišnji ofenzivac, bio je u startnoj postavi Brazila u finalu Olimpijskih igara 2021. protiv Španjolske te je u produžetku zabio pobjednički gol. On i Malcolm, 25-godišnje krilo, nakon nastupa na Olimpijskim igrama bili su pozvani na kvalifikacijske utakmice za Svjetsko prvenstvo.

Obojica su na poziv izbornika otputovala u Brazil, no Zenit ih je zatim pozvao da se vrate u Rusiju zbog rizika od zaraze koronavirusom u toj južnoameričkoj zemlji.

Brazilski nogometni savez se žalio a FIFA je na pet dana suspendirala obojicu igrača. Nakon toga ih izbornik Tite više nije zvao u reprezentaciju.

Nakon što je postalo jasno da ih neće zvati na Svjetsko prvenstvo, Zenit je u rujnu izvijestio da su obojica zainteresirana za uzimanjem ruskog državljanstva.

Noboa, 37-godišnji veznjak Ekvadora, udaljen je iz reprezentacije nakon što je javno kritizirao izbornika Gustava Alfara zbog loše izvedbu momčadi na Copa Americi 2021.


Nogometaš Sočija u rusku ligu je došao prije 15 godina i zabio blizu 100 golova.

Premda se ispričao izborniku Noboa, koji je 2014. odigrao tri utakmice na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, izostavljen je s popisa za Katar.

Poljak Rybus, 33-godišnji branič Spartaka, igra u Rusiji od 2012. Za Poljsku je upisao 66 nastupa i igrao prije četiri godine na Svjetskom prvenstvu u Rusiji.

Poljska je saveznik Ukrajine, a Rybus je izbačen jer nije napustio Rusiju krajem prošle sezone. Umjesto odlaska iz zemlje prešao je iz moskovskog Lokomotiva u susjedni Spartak.

Rekao je da je oženjen ruskom državljankom s kojom ima dvoje djece. Taj argument nije bio dovoljan izborniku Czeslawu Michniewiczu koji je ga je još u lipnju izbrisao s popisa.

Njegovi suigrači iz reprezentacije Grzegorz Krychowiak i Sebastian Symanski istovremeno su jednostrano raskinuli ugovore s ruskim Krasnodarom i Dinamom.

Quincy Promes, 30-godišnje krilo Spartaka, nije na popisu Nizozemske. Prije godinu dana je bio optužen za navodni pokušaj ubojstva rođaka u srpnju 2020. Premda je tvrdio da se nije nalazio na mjestu gdje je rođak uboden nožem, njegov tadašnji klub Ajax ga je dva mjeseca kasnije transferirao u Spartak. Ondje je postao najbolji strijelac s 14 golova.

Promes, kojem prijeti zatvorska kazna u trajanju četiri godine, možda je propustio posljednju priliku zaigrati na Svjetskom prvenstvu.

Nizozemski izbornik Louis van Gaal, izostavio je tog igrača s 50 nastupa za reprezentaciju, rekavši da neće pozivati nogometaše s pravosudnim problemima jer bi to moglo narušiti koncentraciju ekipe u Kataru.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?