“U Kataru se sve mijenja iz dana u dan”

Pet dana ostalo je do početka Svjetske nogometne smotre u Kataru, uzbuđenje na ulicama Dohe već se polako osjeća, piše hrt.hr.

Navijači pristižu iz cijelog svijeta, a domaćin se trudi ostaviti najbolji dojam. O atmosferi i životu u toj egzotičnoj zemlji priču donosi Edin Mahmuljin.

Stjepan Havelka jedan je od malobrojnih Hrvata koji rade u Kataru. Posljednje skoro tri godine nogometni je trener u lokalnom klubu UMM Salal. Kaže da je sve spremno za SP.

– Ta atmosfera se već sad osjeti, ima navijača po ulicama, gužve su po cestama, bit će to dobro, kaže Havelka.

A razvoj Dohe u njegovim očima pomalo je zapanjujuć.

– Sve se mijenja iz dana u dan. Tri godine sam ovdje i zna mi se dogoditi da nakon dva dana izađem iz zgrade, ne znam gdje trebam ući, nikne nova zgrada, ili se promijeni smjer ulice. Uređuje se sve i jako su puno uložili.

Koliko Katarci vole nogomet? 

– Bit će ih na stadionima, to su sve nacionalnosti koje vole nogomet, pogotovo sjever Afrike, oni obožavaju nogomet. Mislim da će stadioni biti puni. Maroko će imati puno navijača protiv nas na našoj utakmici, kaže Havelka.

Što se tiče kulturoloških razila, Katarci su ipak liberalniji nego što smo mislili.

– Možda za žene, da nisu potpuno otkrivene, ali možete vidjeti sve kao kod nas. Alkohola ima i uvijek je bilo, najviše po hotelima i restoranima. Normalno da je skuplje nego kod nas, između 100 i 150 kn je pivo ili tako neko piće, ali to je tako. Cijena goriva je oko četiri kune, ali tu su svi automobili preko 3500 ccm, pa dođe ista potrošnja, a svi voze velike i izdržljive aute. Što se tiče vode, svi misle da je voda skupa, nije, voda je jeftinija nego kod nas, po kunu, dvije, tri… Cijena hrane je skuplja, jer sve što tu dolazi dolazi avionom i brodom, mora biti skuplje, ali gledajući njihov standard, to je realno.

Navijat će, naravno, za Hrvatsku, ali i za Katar.

– Htio bih da Katar prođe grupu, nisu favoriti, ali se jako puno pripremaju za ovo, pratio sam ih, stalno su po kampovima, stalno imaju prijateljske utakmice. Što se tiče naše reprezentacije, mislim da ćemo biti jako dobri, da smo čak bolji nego u Rusiji i da ćemo napraviti dobar rezultat.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?