Mate Buljubašić: Kata Šoljić i njezina četiri sina

Kata Šoljić i njezina četiri sina

Što se ono tamo čuje,

Je li Dunav progovara?

Kako tužno odjekuje,

glas iz grada Vukovara.

Tko to tamo tužno jeca,

tko to tamo suze lije?

Gdje su moja draga djeca

kad ih sa mnom više nije.

Tko ulice tugom para,

tko to Dunav suzom rosi?

Tko prilazi do oltara,

majka bijele ruže nosi.

Prva ruža sinu Niki

što ostavi sva tri sina,

sinu Niki svojoj diki

bješe draža domovina.

Sinu Miji druga ruža,

bijela ruža materina,

na oltar je sada pruža,

ružu šalje domovina.

Treću ružu za Ivana,

položila majka stara,

za Ivana bolna rana,

poklon grada Vukovara.

Bijela ruža sinu Mati,

neka miriše na oltaru,

poslali su mu Hrvati

da utješe majku staru.

Video zapis je objavljen na youtube kanalu u studenom 2020. godine. Sadrži nekoliko priloga, među ostalim i razgovor s Matom Buljubašićem. Razgovor možete pogledati od 5,45 minute, a recitaju pjesme Kata Šoljić i njezina četiri sina od 16,30 minute.

MATE BULJUBAŠIĆ – BIOGRAFIJA SA DHK HB -dhkhb.org

Mate Buljubašić rođen je u Zagvozdu 24. veljače 1951. gdje je proveo djetinjstvo. Po završetku osnovne škole, uz potporu don Marka Perice, zagvoškog župnika, odlazi 1965. u Biskupsko sjemenište u Splitu. Kako tada komunistički režim nije priznavao vjerske škole, ponovno završava gimnaziju u Sinju. Studira u Splitu i Dubrovniku. Prije služenja vojnog roka bježi preko granice i biva vraćen iz USA logora iz Treiskirchena, Austrija. Radio je kao turistički djelatnik u tvrtkama (Atlas, Dalmacijaturist). Domovinski rat ga zatiče 1991. u tvrtki Bemextours u Dusseldorfu. Napušta posao i vraća se u Split te uključuje u postrojbe dragovoljaca HV-a. U čin pukovnika promaknut je 1999., u mirovinu odlazi 2003. godine. Za svoja ratna djelovanja odlikovan je: Redom Nikole Šubića Zrinskog, Redom Hrvatskog trolista, Spomenicom domovinske zahvalnosti, Spomenicom domovinskog rata.

Prve pjesme su mu objavljene još u Biskupskom sjemeništu, a najveći broj pjesama nastaje u Domovinskom ratu, dok veliki dio njih nestaje u ratnom vihoru.

Objavio je knjige pjesama Oltar domovine (2005.), O, vi slavuji (2007.) i Hrvatski kameni ratnici (2013.).

Za Dan pobjede i Oluje, 2010. godine pokrenuo je danas tradicijsku večer domoljubne poezije u Jesenicama (Dugi Rat), priređuje i poetske večeri pri Udruzi veterana 4. brigade Hrvatske vojske krajem travnja u Splitu te za Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju u studenome u Splitu, uređujući i prigodne zbornike pjesama.

Knjiga „Hrvatski kameni ratnici“ posvećena je pjesnikovim poginulim suborcima, pripadnicima prve samostalne satnije IV. brigade HV-a i svim blagopokojnim braniteljima Domovinsko obrambenog ata, Ocu Domovine Franji Tuđmanu i svim braniteljima kroz povijest, svim uznicima, mučenicima, paćenicima, zagovornicima i zavjetnim žrtvama hrvatske slobode. To je treća knjiga u kojoj pjesnik  Mate Buljubašić iznosi svoju tugu za izgubljenim suborcima i za pokušajima skrnavljanja osloboditeljskog  Domovinskog rata.

U knjizi u pet ciklusa (Hrvatski kameni ratnici, Kerubini, Zapleši i ti, Ubijali su grad, Noć ostaviše na Bleiburgu) autor je posložio pedeset i pet pjesma ispjevanih u posljednjih nekoliko godina u raznim prigodama, obljetnicama rata, ili postavljanja spomen obilježja preminulim hrvatskim braniteljima. Pjesnik snagom rodoljubnog stiha želi osvijestiti i zapisati slavu hrvatskih vitezova, ublažiti bol u narodnim dušama, pjevajući o ljubavi prema zavičaju, domovini, svetoj grudi i njezinim velikim ljudima. Pjesnik tkalje  lirskim i epskim  stihom vijenac „pjesme na pjesmama“ , i  tiho šumi slobodu koja se skladala vjekovima na tragovima nebeskim i njezin žubor u pjesme pretače da oni Hrvatski kameni ratnici koji su žuđali slobodu, mogu njegovim glasom za navijek pjevati.

MATE BULJUBAŠIĆ – WIKIPEDIA

Mate Buljubašić je hrvatski narodni pjesnik i guslar. Umirovljeni je pukovnik Hrvatske vojske.

Otac mu je bio jedan od najboljih guslara u Zagvozdu, a Mate ga je pozorno slušao. Ljubav prema pjesništvu usadila mu je profesorica hrvatskog č.s. Berhmana Nazor. Prve su mu pjesme objavljene na zidnim novinama u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu i to su mu ujedno bila prva priznanja u poeziji.

U Domovinski rat uključio se je kao dragovoljac. Početkom 1991. otišao je iz Njemačke u Hrvatsku. Ratni put počeo mu je odmah kao pripadnik pričuvnog sastava MUP-a prema odredbi Narodne zaštite. Poduzelu su akcije opsade i blokade raketne baze Žrnovnica i inih vojnih objekata. Poslije osvajanja raketne baze, satnija kojoj je bio dozapovjednik pristupila Četvrtoj brigadi ZNG-a kao Prva samostalna satnija Četvrte gardijske brigade. Bojevali su po raznim bojišnicama te zasluženo dobili najviša odličja i pohvale. 31. svibnja 1992. godine ranjen je na južnom bojištu. Godine 1999. dodijeljen mu je čin pukovnika, a 2004. časno je umirovljen. Zatim je večeri poezije prigodno u vrijeme rođendana hrvatskog generala Ante Gotovine dok je tamnovao u Haagu, u vrijeme kad to nije bilo politički oportuno. Za to je dobio generalovu pohvalu, za koju Buljubašić kaže da mu je najdraža od svih pohvala. Domovinski rat ostao mu je trajno nadahnuće

Članstva

Predsjednik je Glavnog stana Udruge hrvatskih veterana domovinske vojske 1941. – 1995. Udrugu Hrvatske domobranske vojske preuzeo je 2016. godine. Organiziraju odlazak na vrh Marjana in memoriam Frani Tenti i mladićima koji su 1947.g. izvjesili hrvatsku zastavu. Član je Hrvatske udruge Benedikt i Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne.

Sudionik je Večeri domoljubnog pjesništva u Podstrani Mate Buljubašić i prijatelji, Večeri Domoljubne Poezije u Zemunika Dvorima, u starom selu Zeljovićima. Na prvom izdanju sudjelovao je Buljubašić s nekoliko prijatelja, te su domaćini to nazvali Mate Buljubašić i prijatelji. Za sljedeće izdanje Buljubašić je objavio natječaj, priredio zbornik i večer domoljubne poezije i nazvao je Rasplamsaj oluje u pjesmi i srcu.

Djela

  • Oltar domovine, 2005.
  • O vi slavuji, 2007.
  • Hrvatski kameni ratnici, 2013.

Pjesma ‘Kameni ratnici’, po kojoj se zove ta zbirka, nastala je u spomen na njegove vojnike, koji se jedne zore, nisu vratili s zadatka. Pisano je da se barem pjesmom ne dade, da se zaborave oni koji su svojim životima izvojevali Dan koji Hrvatska slavi. Cijela zbirka posvećena je “poginulim suborcima, pripadnicima 1. samostalne satnije IV. brigade HV-a i svim blagopokojnim braniteljima Domovinsko obrambenog rata, Ocu Domovine Franji Tuđmanu i svim braniteljima kroz povijest, svim uznicima, mučenicima, paćenicima, zagovornicima i zavjetnim žrtvama hrvatske slobode.”

Pjesme su mu zastupljene u antologiji Naša velečasna maslina prireditelja Mladena Vukovića, objavljene 2006. godine i u zborniku s pjesničkog susreta u Rešetarima Uz rub vremena od 2008. godine, u izboru Stjepana BlažetinaIvana SlišurićaĐure Vidmarovića, urednika Ivana de Ville, te u zbornicima Večeri domoljubne poezije s Dugoratskog ljeta.

Nagrade I priznanja

Priznanja koja je primio su:

  • Red Nikole Šubića Zrinskog
  • Red hrvatskog trolista
  • Spomenica Domovinskoga rata
https://www.facebook.com/watch/?v=624449911098006

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?