FIFA plaća klubovima 10.000 eura dnevno po igraču

Krovna nogometna organizacija FIFA isplaćivat će klubovima čiji igrači nastupaju na Svjetskom prvenstvu oko 10.000 eura dnevno po igraču, od početka reprezentativnog okupljanja do eliminacije na prvenstvu, piše hrt.hr.

Obračun je počeo teći u ponedjeljak, a putem programa pomoći klubovima bit će podijeljeno 194 milijuna eura (200 milijuna američkih dolara) među 416 klubova.

– Točno. Mi ćemo za Antu Budimira dobiti minimalno oko 180.000 eura, u slučaju da Hrvatska ne prođe skupinu na Svjetskom prvenstvu, kaže Osasunin glasnogovornik Santiago Zuza u telefonskom razgovoru za Hinu.

Osasuna, sedmoplasirana momčad prvenstva Španjolske, na Svjetskom prvenstvu koje za tri dana počinje u Kataru imat će dvojicu igrača.

Osim hrvatskog napadača Budimira (31) ima i marokanskog krilnog napadača Eza Abdea (20). Upravo će njih dvojica biti na suprotnim stranama u prvoj utakmici 23. studenoga kada se sastanu Hrvatska i Maroko. U skupini su još Belgija i Kanada.

Prođe li Hrvatska skupinu, zbog Budimira će klubu iz sjevernog grada Pamplone sjesti na račun 220.000 eura bez obzira koliko on igrao i koliko golova postigao.

Ponovi li Hrvatska rezultat od prije četiri godine iz Rusije i plasira se u finale Osasuni će pripasti maksimalnih 370.000 eura.

FIFA time isplaćuje naknadu klubovima jer svoje igrače puštaju na reprezentativna okupljanja gdje im prijete potencijalne ozljede. Novac ide klubovima u kojima je igrač proveo posljednje dvije godine.

S obzirom na to da Budimir, lani najbolji strijelac Osasune, za tu momčad nastupa od ljeta 2020. sav novac će pripasti klubu sa stadiona El Sadar.

Slučaj Ezea Abdea je drugačiji. On je prošle sezone bio u Barceloni, a pretprošle u Herculesu. Osasuni će stoga pripasti minimalno jedna trećina FIFA-ine naknade za njega a ostatak spomenutim klubovima jer se u izračun uzimaju u obzir tri posljednje sezone 2020./2021., 2021./2022. te aktualna 2022./2023.

Osasuna, međutim, smatra da bi trebala dobiti više novca u odnosu na Hercules i Barcelonu jer bi jedino ona snosila posljedice u slučaju igračeve ozljede na nadolazećem Svjetskom prvenstvu.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?