U 2020. dijagnosticirano 15 posto manje karcinoma pluća

Podaci za 2020. godinu pokazuju da je u Hrvatskoj dijagnosticirano 15 posto manje karcinoma pluća u odnosu na predpandemijsku 2019. godinu, a povećala se smrtnost od te bolesti, upozorio je u utorak Marko Jakopović iz Klinke za plućne bolesti Jordanovac KBC-a Zagreb.

“U 2020. imali smo 3000 novooboljelih, a 2019. oko 3400 osoba. Teško je vjerovati da je incidencija raka pluća toliko pala u godinu dana, veća je vjerojatnost da se ljudi nisu javili zbog straha od korone i potresa, jer nisu mogli pristupiti zdravstvenoj skrbi ili su se bojali otići liječniku”, rekao je Jakopović na predstavljanju kampanje Udruge za pomoć oboljelima od raka pluća “Jedra” o potrebi uvođenja koordinatora onkološke skrbi u zdravstveni sustav.

Rak pluća jedan je od najčešćih karcinoma u Hrvatskoj, na drugom je mjestu po smrtnosti, a Hrvatska ima jednu od najviših stopa incidencije u Europi.

Jakopović kaže kako je u dvije pandemijske godine ipak puno napravljeno u provedbi preventivnog programa ranog otkrivanja raka pluća.

“Unatoč pandemiji covida obavljeno je 10.000 pretraga CT-om na visokorizičnim osobama. Pritom je otkriveno stotinjak karcinoma, što je u skladu sa svjetskim prosjekom ranog otkrivanja raka pluća”, kazao je.

Kampanja za uvođene koordinatora onkološke skrbi u zdravstveni sustav

S obzirom da se svake godine u Hrvatskoj dijagnosticira oko 25.000 bolesnika s rakom, udruga “Jedra” je predstavila kampanju “Budi glas koji vodi” za uvođene funkcije koordinatora onkološke skrbi u zdravstveni sustav.

Radi se o specijaliziranom zdravstvenom radniku koji bi bio ključna spona između pacijenta, liječnika i zdravstvenih djelatnika u onkološkoj skrbi. Na taj bi način pacijenti dobili pravovremenu pomoć i podršku umjesto da lutaju po labirintu zdravstvenih institucija i administracije.

Procjenjuje se da u Hrvatskoj živi oko 170.000 osoba koje su bolovale ili boluju od raka, čime su izravno ili neizravno pogođene i njihove obitelji, ukupno oko 850.000 građana ili čak 20 posto našeg društva, piše N1.

“Koordinator onkološke skrbi bio bi stručni vodič kroz sustav, koji bi pacijente usmjeravao kome se obratiti i kome ići, od sumnje do dijagnoze i liječenja”, rekla je predsjednica udruge “Jedra” Sandra Karabatić.

U Klinici za plućne bolesti Jordanovac KBC-a Zagreb to sada rade medicinske sestre, a u udruzi se nadaju da će inicijativu prepoznati Ministarstvo zdravstva.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?