Čović: Čini mi se da ide u tom pravcu. Nova vlast mora rješiti, bez međunarodnog posredovanja, pitanje izbora hrvatskog člana Predsjedništva

Lider HDZ-a Dragan Čović govorio je večeras za Dnevnik Radio-televizije Herceg Bosne. Rekao je da razgovori sa “Osmorkom” idu u pravcu formiranja koalicije, a zatim vrlo jasno otkrio šta očekuje od svojih partnera iz Sarajeva.

Na pitanje novinara je li “Osmorka” novi koalicijski partner HDZ-a, Čović kaže:

“Vidjet ćemo. Čini mi se da ide u tom pravcu. Uspjeli smo napraviti jedan snažan iskorak oko tih načela, programskog zajedničkog djelovanja na svim razinama vlasti u BiH, koje je pokrivao ovaj ciklus izbora”, rekao je Čović.

Najavio je već sutra privođenje kraju usuglašavanja sporazuma bošnjačkih stranaka i stranaka HNS-a.

“Ono što sam vidio jutros i iščitao, ja mislim da ćemo mi već sutra do kraja dana kroz razmjenu elektronskih podataka, određenih korekcija tog sporazuma, u narednih nekoliko dana moći kazati da smo taj dio usuglasili i onda idemo na naredni korak, na narednu fazu dogovaranja kako bi ispoštovali sve rokove koje predviđa Izborni zakon”, kazao je Čović i dodao:

“S druge strane, da opet osiguramo da imamo dovoljno vremena za jednu kreaciju, da oni koji predvode izvršnu vlast da mogu napraviti kvalitetne programe na tragu ovih načela i da uistinu znamo što radimo od 2023. pa tamo do 2025. godine bez bilo kakvih preinaka, odnosno da možemo laganije kontrolirati što smo to dogovorili da smo u stanju i provesti.

Ima puno stvari koje treba uraditi kada je u pitanju naš europski status. Euroatlanske integracije u cjelini, sve one nužne promjene promjene u smislu reformi gdje je i Izborni zakon i sve drugo što treba. Isto tako i pravna država i sve što trebamo osigurati da mi kao žitelji u BiH imamo pravnu i svaku drugu sigurnost i, naravno, ono što sve tišti – to je problem ekonomske i socijalne reforme. Sve je to sagledano i čini mi se kroz nekih 4-5 kartica da ćemo ta zajednička načela usuglasiti.”

Na pitanje o Izbornom zakonu i učešću DF-a u vlasti, Čović kaže da to za njega više nije tema.

“Da vam na izravno pitanje izravno odgovorim. Mislim da to pitanje više nema svoje mjesto. Mi smo kazali iz kojih razloga s nekim nismo spremni biti dio bilo kakvih koalicija. To je danas isključivo DF zbog prepoznatih načela – već četvrti put uzurpiranja uloge hrvatskog člana Predsjedništva BiH i to više nije tema što se mene tiče. Idemo ostale stvari raditi. Mislim da imamo dovoljno kapaciteta da s ovim partnerima idemo do Božića završiti izvršnu vlast, tamo gdje možemo na županijama zajedno, a svakako na razini entiteta i Vijeća ministara”, kazao je Čović.

O neprisustvu veleposlanika Hrvatske na inauguraciji članova Predsjedništva BiH kao i visokog predstavnika Christiana Schmidta i nadbiskupa Vukšića, Čović kaže:

“Pa mnogi će to uraditi, poslati jasnu poruku – ‘To je uzurpiranje!’. I to je poruka da se s tim problemom moramo suočiti i s time raščistiti za sva vremena. I zbog toga i priča o Izbornom zakonu. Mi moramo stvoriti ambijent da Hrvati imaju pravo birati svog člana Predsjedništva BiH. Danas, ne za dvije ili četiri godine, nego danas. Mislim da ćemo ostaviti neki period od 3 do 6 mjeseci da se uspostavi vlast i da ta procedura ide, bez bilo kakvih dogovaranja s međunarodnim predstavnicima. Nema nekih konferencija, okupljanja. To mora ova vlast biti svjesna da treba uraditi i to onda trebamo lagano bez problema, kao dio reformi koje su nam nužne za kandidatski status i uraditi”, rekao je Čović. 

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?