Božinović: Austrija ne vidi Hrvatsku kao problem

Veliku je pozornost u Hrvatskoj izazvala jučerašnja izjava austrijskog ministra unutarnjih poslova Gerharda Karnera kako nije vrijeme za glasanje o proširenju Schengena jer se bujica izbjeglica preko Balkana i dalje slijeva u srednju Europu. Podsjetimo, za ulazak naše zemlje u Schengen potrebna je još samo jednoglasna odluka Vijeća Europske unije koje će se sastati 9. Prosinca, piše hrt.hr.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ne vjeruje da će biti problema s ulaskom Hrvatske u Schengen.

Novinar HRT-a Eugen Husak u središnjem Dnevniku izvijestio je o situaciji.

– Iznenađenja su uvijek moguća, samo jedan glas protiv dovoljan je da zaustavi Hrvatsku. No unatoč hladnom tušu iz Beča ministar Božinović poručuje da je on veliki optimist jer je Hrvatska, kaže, odradila odlične pripreme pa očekuje pobjednički rezultat na velikom finalu u Bruxellesu, rekao je Husak.

– Ministar optimizam gradi na činjenici da smo jedina država koja u Schengen ulazi nakon 2013. otkad se igra po novim, strožim pravilima u kojima je Hrvatska uspješno zadovoljila čak 821 uvjet. Također Božinović kaže da je razgovarao s austrijskim kolegom i dobio odgovor da Hrvatska i dalje ima austrijsku podršku. Austrijski ministar spornu je izjavu, kaže Božinović, objasnio pokušajem Beča da dodatno uoči sastanka u Bruxellesu problematizira porast ilegalne migracije preko balkanske rute na kojoj, smatra Božinović, Hrvatska nije problem, nego Mađarska i Srbija, objasnio je Husak.

Usto, ministar Božinović dobar predznak za Schengen pronalazi i u činjenici što je češko predsjedanje Unijom odvojilo glasovanje o Hrvatskoj od Rumunjske i Bugarske. Dodatnu priliku za uklanjanje eventualnih nedoumica Zagreb i Beč imat će u srijedu kad u službeni posjet Hrvatskoj dolazi austrijski kancelar. 

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ne vjeruje da će biti problema s ulaskom Hrvatske u Schengen.

– Ne događa se ništa specijalno. Mi smo bez ikakve najave čuli izjavu mog kolege Gerharda Karnera, austrijskog ministra unutarnjih poslova koji je jučer u jednoj radijskoj emisiji rekao da trenutačno nije vrijeme za glasanje o proširenju Schengena, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, komentirajući tu Karnerovu izjavu.

-U kontaktu sam bio s njim jučer, i danas smo razgovarali, rekao je Božinović.

– Činjenica je da je Austrija od samog početka našeg procesa pristupa Schengenu podržavala hrvatsko članstvo u Schengenu i tu se ništa nije promijenilo, dodao je.

Božinović kaže da će Austrija imati i najviše koristi od našeg ulaska u Schengen.

– Austrija je među onim državama koje će na neki način imati i najviše koristi od ulaska Hrvatske u Schengen, jer našim ulaskom u Schengen jača zaštita šengenskih granica i cijeli taj paket zakonodavnih aktivnosti koje se moraju donijeti na razini EU-a. Sigurno da Hrvatska i Austrija imaju određene zabrinutosti kada govorimo o ruti koja ide preko Zapadnog Balkana do Hrvatske i istočnomediteranskoj ruti, kaže Božinović.

Ističe činjenicu da je ove godine povećan broj ilegalnih migracija na svim rutama.

– O tome smo već više puta javno govorili u Hrvatskoj, činjenica je da je ove godine povećan broj ilegalnih migracija na svim rutama, pogotovo na istočno-mediteranskoj gdje je porast oko 193 posto. I Hrvatska bilježi porast. Međutim, kada je u pitanju Austrija, većina ne ide preko Hrvatske, nego iz Srbije preko Mađarske i onda dalje prema Austriji. Problem postoji kad govorimo o migracijama, a ne o našem članstvu Schengenu, i zato imamo izvanredno Vijeće u petak gdje će se raspravljati o cjelokupnom paketu migrantskih valova na sva tri smjera, dodao je.

Smatra da je Austrija ovom izjavom uputila poruku sudionicima sastanka u Bruxellesu.

– Ovo je bila poruka koju je Austrija uputila svima na tom sastanku koji se organizira u petak u Bruxellesu, da se mora voditi računa o ukupnim problemima s migrantima. Prema informacijama koje imamo, bit će govora o tome, ustvrdio je Božinović.

Ističe kako je dobar signal da austrijski kancelar u srijedu dolazi ovdje i ovo će biti tema.

–  Austrija ne vidi Hrvatsku kao problem i siguran sam da će to pokazati 8. prosinca kad će se donositi konačna odluka. Ono što sam vidio u toj izjavi, nije bilo spominjanja država pojedinačno, pogotovo ne Hrvatske, već se govorilo o proširenju, dodao je.

Ured austrijskog kancelara Karla Nehammera (Narodnjačka stranka Austrije ÖVP) odbio je danas komentirati izjavu ministra unutarnjih poslova Gerharda Karnera (ÖVP) koji se usprotivio proširenju šengenskog prostora na Hrvatsku, Rumunjsku i Bugarsku.

Iz austrijskog ministarstva unutarnjih poslova Hini su potvrdili da je ministar Gerhard Karner svojom izjavom u kojoj se protivi proširenju šengena htio upozoriti na teško stanje s ilegalnom migracijom s kojom se Austrija posljednjih mjeseci suočava. Isto tako, napomenuto je da ministar nigdje nije izrijekom spomenuo na koje zemlje se njegova opaska odnosi.

Hrvatska je ispunila uvjete za ulazak u šengenski prostor i dobila zeleno svjetlo Europske komisije i Europskog parlamenta. Završnu odluku donijet će Vijeće za pravosuđe i unutarnje poslove koje se sastaje 8. i 9. prosinca u Bruxellesu. Češko predsjedništvo pripremilo je dva nacrta odluke, jedan za Hrvatsku, a jedan za Bugarsku i Rumunjsku. To otvara mogućnost da samo Hrvatska uđe u Schengen, s obzirom na to da su u nizozemskom i švedskom parlamentu izrazili protivljenje primanju Bugarske i Rumunjske.

Odluku donose države članice EU-a, koje su istodobno članice šengenskog prostora, njih 22. Za odluku je potreban konsenzus.

Upitan o broju zabilježenih ilegalnih migranata u Hrvatskoj, Božinović je rekao da ove godine postoji povećanje od 145% u odnosu na prethodnu te da je riječ o otprilike 36 000 ljudi. Većinom dolaze iz Bosne i Hercegovine, ali više ne isključivo preko Unsko-sanske županije nego i preko rijeke Save, dodao je.

Podsjetio je da je djelomično za povećanje broja migranata odgovorna i liberalizacija viznog režima u Srbiji zbog čega je neko vrijeme drugi najveći broj ilegalnih migranata bio iz Burundija.

Podsjetimo, austrijski ministar unutarnjih poslova Gerhard Karner jučer je rekao u intervjuu za austrijski Kurier da nije vrijeme za glasanje o proširenju Schengena.

Smatra da sustav zaštite vanjskih granica ne funkcionira jer se – kaže – bujica izbjeglica preko Balkana slijeva u srednju Europu.

S druge strane, slovenska ministrica vanjskih poslova Tanja Fajon ponovila je da Slovenija podupire ulazak Hrvatske u Schengen.

Objasnila je da najava kontrole na granici i nakon ulaska Hrvatske – nije nikakva prijetnja.



Ističe da sve države unutar šengenskog područja u slučaju rizika – odlučuju o uvođenju unutarnjeg nadzora na granici. 

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?