KBC Split: Prva hemodijaliza u Hrvatskoj novom metodom

U splitskome Kliničkom bolničkom centru u četvrtak je uspješno izvedena prva hemodijaliza novom metodom u Hrvatskoj – punkcijom endovaskularno formirane arteriovenske fistule (endo AVF), pod nadzorom mentorice Karen Tullett iz Velike Britanije, priopćeno je iz KBC-a, prenosi hrt.hr.

Kandidati za tu metodu pomno se odabiru nakon isključivanja potencijalnih kontraindikacija, uz osobnu suglasnost nakon detaljnog informiranja o postupku te nakon ultrazvučnog mapiranja krvnih žila, čime se potvrđuje anatomska sposobnost vaskulature za spomenuti zahvat, izvijestili su iz KBC-a.

Kako je objašnjeno, 34-godišnjoj pacijentici 22. rujna uspješno je formiran perkutani prirodni spoj arterije i vene podlaktice za postupke hemodijalize, uz korištenje 4F WavelinQ sustava, koji se pokazao sigurnim i učinkovitim.

Za uspješni pristup hemodijalizi novom metodom zaslužna je suradnja Zavoda za nefrologiju i dijalizu Klinike za unutarnje bolesti i Zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju na čelu s voditeljima dr. Dijanom Borić Škaro i prof. dr. Krešimirom Dolićem, članovima tima za vaskularni pristup zaduženim za endoAVF – interventne radiologinje doc. dr. Ivane Štule i nefrologa dr. Alene Srdelić i dr. Ive Jeličića, uz asistenciju instrumentarke i radiološkog tehnologa, priopćili su iz splitske bolnice.

Hemodijaliza je metoda liječenja pacijenata u završnom stadiju bubrežnog otkazivanja. Za hemodijalizu je potreban uspješno oformljen i funkcijski zadovoljavajući krvožilni pristup. Arteriovenska fistula je s obzirom na niski rizik infekcije i tromboze prva metoda izbora (u odnosu prema arteriovenskom graftu i centralnom venskom kateteru) u većine pacijenata.

U posljednjih 50 godina arteriovenska fistula (spoj između arterije i vene), kako su podsjetili iz splitskog KBC-a, formirala se kirurškim putem. Posljednjih godina razvojem perkutanih endovaskularnih tehnika fistule se kreiraju i nekirurškom metodom, minimalno invazivnom, bez vidljivog postoperativnog ožiljka, koja ima visoku stopu tehničke uspješnosti i funkcionalnosti te nizak rizik od komplikacija.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?