Zagrijava se navijačka atmosfera na ulicama Dohe

Sa svih strana svijeta navijači polako stižu u Dohu koja će idućih mjesec dana biti sportsko srce svijeta, piše hrt.hr.

Atmosfera se polako zagrijava, a ulice Dohe postaju kao košnica. Na svakom koraku osjeća se da je World Cup pred vratima. Prema procjenama domaćina, ova bogata arapska država očekuje više od milijun posjetitelja za vrijeme turnira koji traje gotovo mjesec dana.

Međutim, navijačima problem predstavljaju visoke cijene smještaja, čime ovo SP zaista postaje za odabrane, kako je nedavno kazao izbornik hrvatske reprezentacije Zlatko Dalić.

Predsjednik FIFA-e Gianni Infantino poručio je kako je Katar spreman uvjeravajući da će domaćini iznenaditi svijet.

Ulice staroga grada Souq Waqifa pune su života i ljudi, a svojim mirisom privlače vas irački, iranski, turski, libanonski restorani. Sve je puno šarenih štandova i navijača.

– Ovo je rijetka prilika da u gradu možemo vidjeti praktički sve najbolje nogometne zvijezde svijeta, rekao nam je Indijac Neerav koji već pet godina u Dohi vozi taksi.

Najviše navijača je na Cornicheu, sedam kilometara dugačkoj šetnici uz zaljev. Za sada je najviše Argentinaca, Brazilaca, Marokanaca i Tunižana, dok Europljana za sada nema previše. Prepoznatljivi hrvatski kvadratići još nisu okupirali Dohu.

– Došli smo zbog Messija, bit će to njegovo posljednje svjetsko prvenstvo, imamo osjećaj da će ovo biti njegovo prvenstvo, kazala je skupina Gauča.

Velikom rezultatu nadaju se i naši prvi suparnici Marokanci. Prema nekim procjenama u Dohi ih radi više od 20.000.

– Hrvatska je jaka, ali mi smo jači. Ako zaustavimo Modrića, pobijedit ćemo, dobacio je navijač Youssef

Corniche je jedna od najpoznatijih atrakcija u Dohi. Prepuna je brojnih sadržaja, od kioska s hranom, parkova do kulturnih znamenitosti kao što su Muzej islamske umjetnosti i Katarsko nacionalno kazalište. Sa šetnicom u obliku polumjeseca oko zaljeva Doha, Corniche nudi i najbolji pogled na West Bay, moderno lice grada.

Cijela je zona zatvorena za vozila, zabranjeni su električni skuteri, motocikli i bicikli. Riva je ukrašena s 1.440 rasvjetnih stupova u obliku palminog lišća koje odražava katarsko naslijeđe.

Zasađeno je i oko 137.000 četvornih metara zelenih površina, uključujući 940 stabala i 920 palmi. Osigurane su pješačke staze i prijelazi zajedno s biciklističkim stazama, uključujući i onu za trčanje od 7 km. U središnjem području Dohe  posebno su dizajnirane i staze za osobe s invaliditetom.

Ljubitelje nogometa iz cijeloga svijeta, uz nezaobilazno gledanje utakmica na velikim videozidovima, očekuje zabavni i kulturni program s više od 90 posebnih događaja.

U Park Al Bidda na Cornicheu postavljen je i Fan Festival s kapacitetom od gotovo 40.000 posjetitelja. Na festivalu će nastupiti više od 20 vrhunskih zabavljača iz cijelog svijeta među kojima i Diplo, Kizz Daniel, Nora Fatehi, Trinidad Cardona Calvin Harris.

– Navijači iz cijelog svijeta mogu očekivati ​​29 dana nogometa, glazbe, kulture i običaja, pravi festival nogometa, poručili su organizatori.

Dodajmo i da su katarske vlasti i FIFA poništili odluku o prodaji piva navijačima na prostorima oko stadiona na kojima će se igrati utakmice.

– Nakon razgovora predstavnika vlasti zemlje domaćina i FIFA-e, odlučeno je da se uklone prodajna mjesta za pivo s prostora oko stadiona i da se prodaja alkoholnih pića koncentrira u navijačke zone i ovlaštene objekte, poručili su iz krovne nogometne organizacije.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?