Nikšić: Građani BiH će osjetiti promjenu vlasti u pozitivnom smislu

Lider Socijaldemokratske partije socijalista (SDP) BiH Nermin Nikšić, nakon sastanka grupacije stranaka kolokvijalno nazvanih ‘osmorka‘, potvrdio je novinaraima da je za petak, na Dan državnosti BiH, planirano da s Hrvatskom demokratskom zajednicom BiH ‘osmorka‘ potpiše sporazum o načelima i principima konstituiranja i funkcioniranja zakonodavne i izvršne vlasti u Bosni i Hercegovini za mandatni period 2022-2026. Godina, piše dnevnik.ba.

Na novinarsko pitanje od kojih principa neće odustati SDP u budućoj koaliciji, Nikšić odgovara da je to princip države BiH i dodajeo: „Vrlo smo opredijeljeni da uradimo kvalitetan program nakon ovog okvirnog sporazuma“.

Upitan za buduće partnerstvo, lider SDP-a ističe da građani Bosne i Hercegovine mogu biti sigurni da nikakvih izdaja interesa države BiH ne može biti „niti to ko od nas traži“.

Nikšić se nada, kazao je također, da će građani Bosne i Hercegovine osjetiti promjenu vlasti u pozitivnom smislu.

U okvirnom dokumentu, usuglašenom danas na nivou  ‘osmorke’, naglašene su tri oblasti u budućem djelovanju  – euroatlantske integracije BiH, socijalno-ekonomske reforme i vladavina prava  odnosno pravna država, podsjetio je Nikšić.

Elmedin Konaković, lider Naroda i Pravde, također jedan od učesnika sastanka ‘osmorke’, izjavio je da ova vrsta dogovora nije viđena dosad  u Bosni i Hercegovini, što on cijeni kao ‘pojavljivanje svjetla u tunelu’ i pričom koja ne počiva na konfliktima.

Konaković naglašava spremnost za rad u interesu građana BiH i najavljeno potpisivanje sporazuma naziva narednim korakom kad „ozbiljni ljudi potpišu ozbiljni dokument i najave reforme“.

Lider Naše stranke Edin Forto, nakon sastanak ‘osmorke’ ističe da se radi o formiranju programske koalicije i kao aktuleni ptemijer Kantona Sarajevo, da je ponosan ‘što je “programsko djelovanje sada stavljeno u ostatak Bosne i Hercegovine, što su sve stranke ‘trojke’ obećavale u predizbornoj kampanji te sada radimo na tome”.

Partneri, stranke okupljene oko HDZ-a, žele programsku koaliciju, rekao je Forto i izrazio zadovoljstvo što će nastati programski dokument u kojem će pisati za šta jedna vlada treba da se bori, odnosno šta da ispuni u njenom mandatu, a da će javnost i građani to pratiti.

Kad je riječ o današnjem sastanku Nermina Nikšića te lidera Stranke demokratske akcije i Demokratske fronte Bakira Izetbegovića i Željka Komšića, Nikšić nije želio navoditi detalje, dok su drugi učesnici sastanka ‘osmorke’ kazali ranije tokom dana da su trojica navedenih lidera pričali o izboru člana Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH iz Republike Srpske.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?