Zastupnici uvjereni da Austrija ipak neće blokirati ulazak Hrvatske u Schengen

Najava austrijskog ministra unutarnjih poslova da će blokirati ulazak Hrvatske u Schengen nije pretjerano uznemirila saborske zastupnike koji su u utorak rekli kako vjeruju da će Hrvatska ipak ući u Schengen u planiranom roku, piše hrt.hr.

Austrija ima svoje razloge. Vidjeli ste kod njih broj registriranih i neregistriranih migranata, dijela koji oni vraćaju natrag. No vjerujem da Hrvatska zaista nije problem Austrije nego više Rumunjska i Bugarska jer preko njih ide balkanska ruta. Kao što znamo, Hrvatska je više-manje uspješna i uspjela je zatvoriti svoje granice kada su u pitanju ilegalni migranti, ocijenio je Franko Vidović (Socijaldemokrati).

Podsjetio je da austrijski kancelar Karl Nehammer sutra dolazi u Zagreb te vjeruje da “premijer Andrej Plenković ima određene argumente zašto Austrija ne bi trebala blokirati Hrvatsku, a i predsjednik države Zoran Milanović također je dao obećanje da će razgovarati o tom pitanju”.

Pitanje migranata nije pitanje samo Hrvatske ni Grčke, nego cijelog EU-a i zato mora osmisliti zajedničku politiku koja će rješavati pitanje migranata, kazao je Vidović. Dodao je i da ovo jest minus premijeru, ali u interesu cijele države vjeruje da će Austrija na kraju prihvatiti hrvatske argumente i neće ići do kraja s blokadom.

Jakšić: Hrvatska ispunila sve uvjete da uđe u Schengen

Mišel Jakšić
 (SDP) ustvrdio je da je Hrvatska ispunila sve političke i tehničke uvjete da uđe u Schengen. Za ulazak smo dobili podršku i u Europskom parlamentu, za to su bili i austrijski europarlamentarci. Što se tiče SDP-a, za nas bi ta priča trebala biti završena i to na pozitivan način za našu zemlju jer smo to i zaslužili, istaknuo je. Očito postoji problem unutar političkog saveza europučana u Bruxellesu jer malo je čudno da se, nakon što je sve izglasano, pojave Austrijanci i kažu ‘mi ćemo biti protiv’.

 Od premijera očekujemo da to raščisti unutar svog EPP-a, da razgovara s Ursulom von der Layen i austrijskim kancelarom jer je ovo stvarno totalno neočekivana situacija, poručio je Jakšić.

Nikola Grmoja (Most) ocijenio je da ‘mlitava i anemična politika daje svoje rezultate’.

– Popuštali smo Mađarskoj, predali sisačku rafineriju, isporučili hrvatsku naftu u Mađarsku kako bismo dobili zeleno svjetlo od njih za Schengen i OECD i onda naiđemo na ovakve poteškoće… Što će u konačnici biti, to ne mogu znati, neću se sigurno radovati zbog tih poteškoća koje ima Hrvatska na putu u Schengen, ali to je posljedica te mlitave politike, istaknuo je.

Gordan Bosanac (Zeleno-lijevi blok) ističe da austrijska vlada nije davala takve znakove, ali smatra da će Hrvatska ući u Schengen jer ga blokada ne bi ni popravila ni pogoršala.

Naš ulazak nije presudan za popravak ili pogoršanje i ne treba Schengen samo gledati kao propusnost zaštite granica, Schengen ima i svojih drugih elemenata. Jedan od važnijih je sloboda kretanja i austrijskih državljana prema RH, što mislim da je u interesu i Republike Austrije i njenih državljana kada dolaze ovamo na ljeto da ne čekaju na granici nekoliko sati. Tako da ipak mislim da će u konačnici biti pozitivno svjetlo da se uđe u Schengen, smatra Bosanac.

Tu, drži, ima dimenzija unutarnjopolitičkih elemenata u samoj Austriji.

– Za sada mislim da treba zauzeti stajalište da će se to ipak razriješiti do 8. prosinca. Ako bi se dogodilo da se zaista blokira ulazak, onda je to ozbiljna greška vanjske politike Andreja Plenkovića i Ministarstva vanjskih poslova, poručio je.

Milanović Litre: Mlitavosti vlasti u provođenju vanjske politike

Marko Milanović Litre (Hrvatski suverenisti) kaže da je za njih ulazak Hrvatske u Schengen dobar potez. To bi nam trebalo donijeti veću sigurnost jer je situacija s migrantima, iako je za njih naša zemlja samo tranzitna ruta, problem koji se gura ispod tepiha od početka migrantske krize. Schengen je dobra institucija koja pokazuje benefite, ocijenio je.

Dodao je kako je do ovakve situacije došlo zbog mlitavosti vlasti u provođenju vanjske politike.

Dalija Orešković (Centar) vjeruje da će Hrvatska u konačnici ući u Schengen. No, upozorila je, imamo dvije vanjske politike i dva brda koja se međusobno svađaju i degradiraju svojim izjavama funkciju koju nose. Kao država ne ostavljamo dojam ozbiljne države u kojoj je vlast svjesna svojih obaveza i naši unutarnji sporovi ne smiju biti slika koju Hrvatska šalje, poručila je.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?