Dodik: Mandat Viškoviću za premijera Srpske, nova Vlada početkom prosinca

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će sutra uručiti mandat Radovanu Viškoviću za premijera Srpske. Naglasio je, kako prenosi RTRS, da će nova Vlada Srpske biti formirana početkom prosinca.

Istaknuo je da je predmet razgovora na današnjim konsultacijama bilo utvrđivanje mandatara.

– SNSD je predložio Radovana Viškovića, i za njega imamo glas 53 zastupnika. Sutra u 10 sati uručit ću mu mandat, a Vlada će se formirati u prvom tjednu prosinca – rekao je Dodik na konfereniji za novinare nakon održanih konsultacija.

Istaknuo je da su današnje konsultacije bile opsežne.

– Na sastanku s predstavnicima parlamentarnih stranaka razgovarali smo i o politikama koje želimo provoditi, svi su uvjereni da dolazi teško vrijeme ekonomskih izazova. Republika Srpska je pripremljena na te izazove i nastavit će provoditi politike koje je do sada imala kao odgovor na njih – rekao je Dodik.

Dodik je rekao da je na konsultacije pozvao predstavnike svih parlamentarnih stranaka, ali da se predstavnici tri oporbene stranke nisu pojavili i da su tako pokazali da ne uvažavaju instituciju predsjednika.

– Ostat ću kao predsjednik veoma aktivan u realizaciji programskih načela Vlade Srpske – rekao je Dodik.

Naglasio je da će uvesti praksu da se jednom mjesečno održava sastanak s Viškovićem i kolegijumom Vlade.

– Zahvalan sam svima koji su došli na konsultacije i na taj način dokazali da poštuju institucije Republike Srpske – izjavio je Dodik.

Govoreći o njihovoj politici što se tiče Doma naroda, Dodik kaže da je razumio da su od oporbe tražili da jedan kandidat bude njihov i jedan iz oporbe.

– Očigledno da nemaju dogovor te vrste ili imaju, ja ne znam – naglasio je Dodik, koji je i lider SNSD-a.

Prema njegovim riječima, kandidati Pokreta za državu neće glasati za izaslanike koji će biti na listi SNSD-a već će njihovi izaslanici imati svoj politički izbor i svoje političko glasanje.

Dodao je da od Pokreta za državu nije tražio da glasaju za kandidate SNSD-a, ali da poštuje njihov politički izbor.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?