Sitarski: Prvi put potpisnice eksplicitno preuzimaju obvezu provođenja onoga na čemu hrvatske stranke inzistiraju više od desetljeća

Dokument koji su predstavnici HDZ-a potpisali s predstavnicima „Osmorke“ ne sadrži sporne elemente. Najvažnije su među usuglašenim stavkama one koje se odnose na punu jednakopravnost tri konstitutivna naroda i svih ostalih građana, žurno uklanjanje svih oblika diskriminacije svakoga stanovnika BiH, te provođenje ograničenih ustavnih reformi, usvajanje izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH u skladu s presudama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i Europskog suda za ljudska prava, rekao je Hrvatskom Medijskom Servisu Milan Sitarski, član stručnog tima Instituta za društveno-politička istraživanja iz Mostara. 

On pojašnjava da su to zahtjevi na kojima hrvatske stranke inzistiraju već više od desetljeća, dok je ovo prvi put da ostale potpisnice sporazuma eksplicitno preuzimaju obveze u tom smislu.

“S obzirom na to da izmjene Ustava podrazumijevaju širu većinu od one nužne za formiranje vlasti, u slučaju da stranke potpisnice ovog sporazuma njegove spomenute odredbe uobliče u konkretne prijedloge ustavnih izmjena, na kušnji će biti stranke koje neće obnašati vlast na državnoj razini u ovome mandatu, konkretno SDA, DF i oporbene stranke iz RS-a, koji su vrlo često proglašavale svoje oponente krivcima za blokadu države, pa će se u tom slučaju vidjeti njihova mogućna sklonost prema blokadama koje provode same, rekao je Sitarski.

Sugovornik HMS-a dodaje da je veoma važna i stavka sporazuma koja se odnosi na reformu cjelokupnoga javnog RTV sustava BiH i FBiH u skladu s Ustavom, jer su, kako kaže, unatoč ustavno zajamčenoj jednakopravnosti Hrvati jedini konstitutivni narod koji nema javni RTV servis na svojem jeziku.

Podsjetimo, u prostorijama SDP-a BiH jučer je održan sastanak lidera stranaka koji čine bošnjački politički blok nazvan “Osmorka” na kojem je prihvaćen sporazum programske koalicije u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za predstojeći četverogodišnji mandat. Ovaj sporazum  će s predstavnicima HDZ-a BiH biti potpisan u petak u Parlamentu BiH.

Sporazum se dijeli na tri cjeline koje obuhvaćaju euroatlantske integracije, političku stabilnost i vladavinu prava te socijalnu pravdu i ekonomiju.

Sporazumom je, između ostaloga, predviđena izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH u skladu s presudama Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava, reforma sigurnosno-obavještajnog sustava kao i reforma RTV sustava koja će uvažiti ustavnu strukturu BiH.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?