Levačić najbrža od Španjolske do Maroka u 2022.

Hrvatska plivačica Dina Levačić najbrže je preplivala 15.3 kilometra od Španjolske do Maroka među 84 osobe koje su sudjelovale ove godine, izvijestio je organizator tog izazova, piše hrt.hr.

Udruga za preplivavanje Gibraltarskog tjesnaca (ACNEG) zaključila je plivanje za 2022. godinu.

Levačić je 18. lipnja plivala tri sata i tri minute u običnom kupaćem kostimu od španjolskog grada Tarife do marokanskog grebena Cires. Najbrže preplivala rutu dugu 15,3 kilometra među plivačima koji su se okušali u tom izazovu. Gibraltarski tjesnac preplivale su 84 osobe ove godine, a 10 ih nije uspjelo stići na drugu stranu.

– Zbog magle i promjene vjetra. Neki se pak nisu bili dobro pripremili, kažu u ACNEG-u čija dva brodića istovremeno prate plivače. Na jednom od njih može biti trener plivača.

ACNEG, sa sjedištem u Tarifi, počeo je 1999. godine organizirati plivanje između Europe i Afrike. Troje Hrvata, bez zaštitnog odijela, preplivalo je od tada tu udaljenost, navedeno je na stranici španjolske udruge.

Toni Pavičić Donkić učinio je to u lipnju 2007., a Marko Rafaj u rujnu 2009. godine.

– Na putu, gdje se miješaju Sredozemno more i Atlantski ocean, plivače nikada nisu ometali morski psi i orke, odgovorili su u ACNEG-u. Nismo imali takve incidente, kažu.

Plivači moraju biti stari minimalno 18 godina, te poslati liječničku potvrdu. Plivati smiju samo tijekom dana.

Zbog pandemije koronavirusa nije se plivalo 2021. i 2020. godine.

Tijekom 2019. su 142 plivača uspjela stići na drugu obalu, a osmero nije.

Gibraltarski tjesnac uvršten je u maratonski izazov Sedam mora (Oceanovih sedam). Ondje su još Sjeverni kanal između Irske i Velike Britanije, La Manche između Velike Britanije i Francuske, Cookov prolaz na Novom Zelandu, prolazak Tsugaru u Japanu, prolaz Molokai na Havajima te prolaz Catalina u Kaliforniji.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?