Nikšić: Dino je “malo preletio”, nevažno je tko je pisao sporazum, SDA je izigrala HDZ

Sinoć je u Banjoj Luci održana Svečana akademija povodom “Dana državnosti BiH”, u organizaciji SDP-a. Predsjednik SDP-a odgovorio je je li moguće bez HDZ-a i SNSD-a formirati vlast na razini Bosne i Hercegovine.

“Moguće je formirati vlast bez bilo koga na razini BiH, ali nije realno da se formira bez barem jednog od tih partnera jer je poznato da se na razini Federacije BiH ne može formirati vlast bez HDZ-a. Tako da HDZ dopusti formiranje vlasti u Federaciji u kojoj je on, a da pusti da se drugačije formira vlada na razini BiH, to prosto nije moguće. Ovaj bi jedan bio moguć s opozicijom iz Republike Srpske, kada bi opozicija pokazala malo odlučnosti da bude zaista opozicija i da je spremna da kaže neke stvari. Nema nikakvih radikalnih uvjeta. reći da smo spremni da radimo na europskom putu, izvršavati obveze, planirati put BiH, članstvo u NATO savezu, a imati retoriku potpuno identičnu kao pozicija u Republici Srpskoj u odnosu na državu BiH i instituciju i očekivati da ste poželjniji, mislim da kad razgovarate o partnerstvu, pa i između muškarca i žene mora se naći neki dogovor. Razgovarat ćemo, pa vidjet ćemo što će biti”, kazao je Nikšić, prenosi Klix.ba.

Odgovorio je Nikšić i na pitanje je Sporazum o formiranju vlasti koji će Osmorka potpisati sa HDZ-om predviđa i izmjene Izbornog zakona BiH jer je Elmedin Konaković, predsjednik NiP-a gostujući u programu FTV-a kazao kako je veći dio tog sporazuma napisao HDZ.

“Dobro, malo je Dino preletio tom izjavom. Ništa ružno nije rekao, ali ni Dino ni ja nismo sudjelovali u kreiranju sporazuma, sudjelovale su naše radne grupe koje su sjedile u SDP-u i uopće je nevažno, oni su zajedno došli do teksta sporazuma, i potpuno je nevažno je li 70 posto sporazuma napisala jedna stranka. Tehnika pripreme sporazuma je bila da su sve političke stranke Osmorke poslale svoje viđenje i želje. Onda smo to sublimirali u jedan program. HDZ je poslao program svojih partnera i onda smo ta dva programa na sastanku radnih grupa u SDP-u dogovorili. Nevažno tko ga je pravio. Dino neće tu da gura prst u oko. U programu stoji da ćemo raditi i tu je jedan od uvjeta na Izbornom zakonu, ali nigdje ne stoji onako kako to želi HDZ. I SDP želi da se donese novi Izborni zakon, treba nam. Pogledajte što se događa od izbora, kradu se ljudi. Radit ćemo na tome da primaknemo stavove da dođemo do Izbornog zakona koji će biti prihvatljiv svim političkim strankama i onda naravno, od koga će koristi imati građani”, najavio je.

Nikšić je mišljenja da su i HDZ i SDA jedna drugu blokirale u radu u proteklom četverogodišnjem mandatu.

“Jedni zbog jednih, drugi zbog drugih razloga. Imali smo Federalnu vladu koja je četiri godine bila u tehničkom mandatu. Dakle, ništa novo kad je u pitanju njihov odnos. Mi gradimo odnos na principu povjerenja, razgovora. Može se razgovarati o svemu, o svim stvarima, ali kad se nešto potpiše onda se mora provoditi. To je jedna od ključnih razlika i ključni razlog što je HDZ tako nastupao. Nitko nije nerazuman da smatra će biti samo onako kako on kaže. Svi znamo o čemu govorim, da je SDA izigrala taj dogovor. E, mi nećemo potpisati nešto oko čega se ne možemo dogovoriti i ne treba se nitko plašiti, pogotovo ne SDA da ćemo mi nešto izdati. U konačnici, od njih očekujem da se ponašaju onako kako se SDP ponašao kao opozicija, da svaki projekat koji je u interesu građana podrže, a neka nas kritiziraju u svemu što nije u redu”, poručio je Nikšić.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?