Nova pravila za telekome u Hrvatskoj

Život bez interneta, tableta i mobilnog telefona većini nas postao je nezamisliv. Tehnologija brzo napreduje pa jučer kupljen uređaj već je sutra zastario. Veći dio građana mobitel mijenja svake tri godine. Neki bi češće mijenjali i pretplatničke pakete. No to nije jednostavno učiniti ako imate ugovornu obvezu na određeno razdoblje bez penalizacije, piše hrt.hr.

Za telekome koji posluju u Hrvatskoj uskoro stižu nova pravila za nedvosmisleno ugovaranje i raskid ugovora. Prema novom zakonu o elektroničkim komunikacijama, potrošačima će morati pružiti informativni sažetak za lakšu usporedbu ponuda, no on nema pravnu važnost, nego je informativnog karaktera. Novim pravilima na kraj bi se trebalo stati i penalizaciji za nevraćenu opremu. 

Potrošači tržišnom regulatoru HAKOM-u podnose prigovore. Najčešće zbog nejasnih i netransparentnih obveza ugovorenih s teleoperatorima. Primjerice, često se u ponudi može naći uređaj za jednu kunu – što je primamljivo, upozoravaju u potrošačkim udrugama, ali treba detaljno pročitati koje su ugovorne obveze korisnika vezane uz takvu kupnju.

Često se potrošači susreću s problemom zavaravajuće poslovne prakse. Na korisnicima je da pomno prouče cijene i ono što za taj novac dobivaju. Teleoperatori to za njih neće učiniti.

Većina slučajeva završi HAKOM-ovom obustavom postupka jer se operator i korisnik ipak uspiju dogovoriti. Manje nejasnoća pri sklapanju ugovora trebalo bi biti kada stupi na snagu novi zakon o elektroničkim komunikacijama. Primjerice, zakonom bi se trebalo stati na kraj penalizaciji zbog opreme koja nije vraćena. Teleoperatori će potrošačima morati pružiti informativni sažetak za lakšu usporedbu ponuda svojih usluga.

Telekomi koji posluju u Hrvatskoj povećali su cijene svojih usluga prije četiri mjeseca, a uglavnom je riječ o mobilnim uslugama.

Svi operatori prijavili su to tržišnom regulatoru HAKOM-u. No on nema pravo utjecati na maloprodajne cijene usluga u mobilnim mrežama. Poskupljenja su moguća i nakon uvođenja eura, no operatori poručuju da prelazak na novu valutu neće utjecati na cijenu njihovih usluga.

O toj su temi u emisiji “Potrošački kod” govorili Marina Ljubić Karanović, zamjenica rukovoditelja Odjela pravnih poslova HAKOM-a i Đuro Lubura, sudski vještak za telekomunikacije:

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?