Za ponedjeljak najavljeni razgovori SDP-a s oporbom iz Republike Srpske o formiranju vlasti na razini BiH

U ponedjeljak će biti nastavljeni razgovori o formiranju vlasti na razini BiH. Iako je SNSD dobio uvjerljivo najveću podršku građana Republike Srpske, oporbene stranke iz RS najavljuju učešće u razgovorima. Prvi sastanak zakazan je za ponedjeljak u centrali SDP-a u Sarajevu.

Učešće su potvrdili SDS, PDP i Lista za pravdu i red. Lider SDP-a Nermin Nikšić uoči tog sastanka kaže da je moguće, ali nije realno da se vlast formira bez SNSD-a i HDZ-a.

Situacija oko nove parlamentarne većine na razini BiH bit će mnogo jasnija kada se 30. studenog u Narodnoj skupštini izaberu izaslanici za Klub Srba u Domu naroda, odnosno kada se 1. prosinca konstituira novi saziv i izabere vodstvo Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

S teretom izbornih gubitnika, u pokušaju da konsolidiraju vlastite redove, oporbene stranke iz Republike Srpske okreću se pregovorima o formiranju vlasti na razini BiH. Partnera traže u SDP-u koji predstavlja tzv. osmorku, oštro suprostavljenu SDA.

Iako s pet zastupnika u Zastupničkom domu, matematički mogu sudjelovati u izboru Vijeća ministara, Nermin Nikšić ih upozorava da je bh vlast bez SNSD-a pogotovo bez HDZ-a teško ostvariva, mada moguća.

– Ali nije realno formirati vlast na razini BiH bar bez jednog od tih partnera jer je poznato da se na razini Federacije ne može formirati bez HDZ-a. Ima mogućnost s oporbom iz Republike Srpske ukoliko kaže da su spremni raditi na europskom putu i izvršavati obveze i planirati članstvo u NATO savezu – kaže Nikšić.

Ono što Nikšić nije kazao, podsjeća RTRS, jer bi obesmislio predstojeće razgovore sa SDS-om, PDP-om i Listom za pravdu i red jeste da HDZ bez SNSD-a neće u vlast. Na nedavnom mostarskom sastanku Dragan Čović jasno je poručio da neće podržati oporbu iz Republike Srpske kao 2014-te, da kao izborni gubitnici uđu u Vijeće ministara.

– Mi smo kazali da naše partnerstvo nema alternativu, to je izborni rezultat, kakve god da je matematike pravio to je nemoguće da se dogodi – rekao je Čović.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik naveo je da SNSD neće u strukture vlasti bez HDZ, a HDZ neće bez njih.

To nije jasno oporbi iz Republike Srpske. Lider Liste za pravdu i red Nebojša Vukanović uvjeren je da će se u ponedjeljak postići dogovor o budućem Vijeću ministara što bi kaže bio snažan udarac SNSD-u. Lider PDP-a Branislav Borenović potvrdio je učešće na sastanku sa SDP, baš kao i SDS.

– Matematički nije nemoguće da uđemo u vlast, ali ne po svaku cijenu. Mi se zalažemo za izmjenu Izbornog zakona i ukidanje trošarina. Onda bio pristali – ističe Milan Miličević v.d. predsjednika SDS.

Sastanku SDP-a i oporbenih stranaka iz Republike Srpske nazočit će zastupnici Pokreta za državu u Narodnoj skupštini. Od njihovih pet ruku ovisi izbor petog izaslanika u Klub Srba Doma naroda Parlamenta BiH. SNSD i partneri mogu računati na tri, oporba na jednog izaslanika.

– Mi smo dobili informaciju da je zahtjev oporbe Republike Srpske sastanak sa SDP u Sarajevu i da su oni u kuloarima u pregovorima s Nikšićem, a nose najveću odgovornost za ovog izaslanika čak spremni da podrže Vojina Mijatovića, a ako su oni spremni za to mi ćemo stati naravno iza svog čovjeka – naglasio je Sevlid Hurtić zastupnika Pokreta za državu u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

U prevodu, podrškom Vojinu Mijatoviću, oporba gubi drugog, a SNSD-e dobiva 4. izaslanika, a Pokret za državu izvjesno ulazi u Vladu Republike Srpske. S četiri izaslanika u Klubu Srba, SNSD praktično će biti nezaobilazan pri formiranju vlasti, sve će biti jasnije 1. prosinca na konstituirajućoj sjednici Zastupničkog doma, kada se bira vodstvo što će biti orijentir za buduću parlamentarnu većinu na razini BiH.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?