Analize: Kako HDZ s Žugom može Osmorki osigurati 11 delegata u Domu naroda?

Danas će u zgradi Parlamentarne skupštine BiH biti potpisan koalicijski sporazum između HDZ-a BiH i stranaka okupljenih oko takozvane Osmorke koju čine SDP, NiP, NS, SBiH, BHI-FK, PDA, NES i ZnG, a potpis na sporazum koji bi trebao vrijediti naredne četiri godine, odnosno mandatni period 2022. – 2026., će staviti Dragan Čović i Nermin Nikšić, piše Klix.ba, a u međuvremenu portal Istraga.ba piše kako HDZ BiH blokadama može osigurati strankama Osmorke jedanaest delegata u Klubu Bošnjaka Doma naroda FBiH.

Ovaj portal navodi kako je dovoljno da u Posavskoj ili nekoj drugoj županiji kojom upravlja stranka Dragana Čovića ne sazvati sjednicu Skupštine na kojoj bi bili izabrani delegati za Dom naroda FBiH i Osmorka će imati jedanaest delegata.

Tako Istraga.ba piše kako bi Posavska županija trebala dati četiri delegata u Dom naroda FBiH, od čega je jedan Hrvat, jedan Bošnjak, jedan Srbin i jedan iz reda ostalih. HDZ BiH u Skupštini te županije ima natpolovičnu većinu i dovoljno je da se ne pojave na sjednici na kojoj bi se trebalo glasati o izboru delegata, jer ako se delegati ne izaberu u zakonom propisanim rokovima, aktiviraju se odredbe koje je nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt.

A to bi značilo da, ako Skupština Posavske županije ne izabere delegate u zakonski predviđenom roku, Središnje izborno povjerenstvo ima pravo dodijeliti drugoj županiji nedostajućeg delegata. U slučaju delegata iz reda bošnjačkog naroda, on bi bio preraspoređen u Bosansko-podrinjsku županiju Goražde, jer je gubitnički količnik iz BPŽ-a veći od svih drugih količnika u županijama, a to bi značilo da bi u Dom naroda upao Damir Žuga iz Stranke za BiH koja je član Osmorke.

Sa eventualnim izborom Žuge, Osmorka bi  bi bila na rubu jedanaest delegata. Ako u ZDŽ i u USŽ-u uzmu po dva delegata, u zbiru sa po dva iz BPŽ-a, gdje bi, prema ovom scenariju trebali dobiti Žugu, i TŽ, te tri iz Kantona Sarajevo, dolazi se do 11 delegata, koliko je potrebno za predlaganje potpredsjednika Federacije BiH, piše Istraga.ba u svojoj analizi.

U međuvremenu Politički.ba piše kako će Skupština Posavske županije izabrati 1. prosinca svoje delegate u Dom naroda Parlamenta entiteta F BiH. Kako je stoji u pozivu predsjednika tog zakonodanog organa Blaža Župarića, nastavak konstitutivne sjednice zakazan je za 1. prosinca u Domaljevcu i izbor delegata je jedina točka dnevnog reda.

Ovaj portal piše da se ne očekuje blokada usprkos medijskim napisima.

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?