Francuska: 45 zanimljivosti koje niste znali o zemlji ljubavi

Francuska je jedna od najposjećenijih i najpopularnijih turističkih destinacija na svijetu s više od 67 milijuna stanovnika. S obalom na Atlantskom oceanu, Francuska graniči sa još šest zemalja: Andorom, Belgijom, Luksemburgom, Njemačkom, Italijom i Španjolskom. Francuski nacionalni moto je “Liberté, égalité, fraternité” što znači “Sloboda, jednakost, bratstvo”. Prvi put se pojavio tijekom Francuske revolucije (1789-1799), a danas se pojavljuje na kovanicama i markama. Francuska je poznata i po mnogim umjetnicima i znanstvenicima kao što su Leonardo da Vinci, Voltaire i Charles de Gaulle. Osim po poznatim osobama, Francuska krije brojne zanimljivosti u svojoj povijesti, arhitekturi, jeziku i svakodnevnom životu. Otkrijte sve kroz naš vodič: Francuska – zanimljivosti, donosi https://topdestinacije.hr/francuska-45-zanimljivosti/.


Najpoznatiji francuski gradovi Francuska je jedna od najraznovrsnijih zemalja u Europi, od geografije do kulture. Njezina raznolikost se može vidjeti u svakom gradu, a neki od njih su postali svjetski poznati po svom povijesnom značenju, umjetnosti i arhitekturi.

Pariz

Pariz je glavni i najnaseljeniji grad Francuske. Smješten je na rijeci Seini i jedan je od najljepših gradova na svijetu. Pariz ima dugu povijest, bio je središte umjetnosti i kulture, i još uvijek održava svoju ulogu međunarodne destinacije za umjetnost, modu, hranu i zabavu. Grad je dostupan preko najveće francuske međunarodne zračne luke Paris-Charles de Gaulle. Također ima željeznički kolodvor i opsežnu mrežu brzih vlakova koji omogućuju brz pristup velikim europskim gradovima kao što su London, Bruxelles i Amsterdam. Eiffelov toranj, Notre Dame, Musée d’Orsay i Slavoluk pobjede sam

o su neke od mnogih kultnih znamenitosti koje definiraju Pariz. 

Nice

Nica je jedan od najljepših gradova Francuske, a nalazi se na samom jugu. Jedno je od najpopularnijih turističkih odredišta i poznato je po ugodnoj klimi, prekrasnim plažama i bogatoj povijesti. Ovo ljetovalište smješteno na obali Sredozemnog mora ima iznimno uspješnu turističku industriju. Gospodarstvo grada prvenstveno se temelji na turizmu, bankarstvu i telekomunikacijama. Središte grada predstavlja mješavinu stilova Francuske rivijere s arhitekturom iz cijelog svijeta, posebno talijanskom i španjolskom.

Marseille

Marseille je najstariji grad u Francuskoj. Osnovali su ga Grci 600. godine prije Krista. Također, to je drugi najveći grad u zemlji, nakon Pariza. Nalazi se na jugu Francuske uz populaciju od oko 870.000 ljudi. Marseille je poznat po svojoj velikoj luci i važnom centru za regionalni turizam. Luka u Marseilleu je druga najveća francuska luka i centar je trgovine u regiji Provansa-Alpe-Azurna obala. To je čini jednom od najvećih luka u Europi. Ima odlične prometne veze s ostatkom Francuske i inozemstvom. 

Lyon

Lyon je grad koji se nalazi na jugoistoku Francuske, u regiji Auvergne-Rhône-Alpes. Glavni je grad departmana Rhône i jedan od najvećih francuskih komercijalnih centara na Mediteranu. Lyon s okolnim mjestima ima populaciju od oko 1.748.000 stanovnika.

Toulouse

Toulouse je peti po veličini grad u Francuskoj, s urbanim stanovništvom od oko 493.000 stanovnika. Smješten je na jugozapadu Francuske na obalama rijeke Garonne. U srednjem vijeku, Toulouse je bio grad od velike važnosti, unutar trokutastog područja koju čine rijeka Garonne, kanal de Brienne i nizinsko zemljište. Zbog svog položaja na trgovačkim putovima od istoka prema zapadu i sjeveru prema jugu, Toulouse je tijekom tog razdoblja postao gospodarska sila. 

Francuska – zanimljivosti



Mnogo je zanimljivosti koje će vas iznenaditi u najposjećenijoj zemlji na svijetu! Njezini dvorci, spomenici i krajolici privući će vašu pozornost, a tolika godina povijesti krije i mnoge zabavne informacije koje otkrivamo.

Turizam, ekonomija i gospodarstvo

Francuska je najpoznatija turistička destinacija u cijelom svijetu. Prema izvješću koje je 2014. godine objavila Svjetska turistička organizacija, Francuska je primila oko 83,7 milijuna posjetitelja.

Francuska ima brojne tematske parkove kao što su Disneyland Resort Paris; Parc Astérix, tematski park posvećen popularnom liku iz stripa; Futuroscop Theme Park; Cite de l’espace; park Spirou i tematski park posvećen Malom princu.

Popularnost duguje i dvorcima, a na području Francuske ih ima čak 45.000. Neki su vrlo poznati poput dvorca Chambord i mogu se posjetiti, ali postoje tisuće onih koji su napušteni i nose veliku povijest. Ako ste oduvijek željeli živjeti u dvorcu, dobra vijest je da su i mnogi na prodaju. 

Francuska nacionalna himna, “La Marseillaise”, napisana je 1792. godine, a njezini tekstovi, koji se ponekad smatraju nasilnim, pa čak i rasističkim, bili su široko kritizirani.

Iako Francuska ima sjajnu gastronomsku scenu, zanimljiv je podatak da Francuzi jako vole američku hranu. Tako je nakon SAD-a, Francuska zemlja u kojoj ima najviše lanaca McDonald’s restorana: čak 1485 restorana! 

Francuska je druga najmnogoljudnija zemlja u Europskoj uniji, a prestiže je tek Njemačka.

Francuska uglavnom automobile i rezervne dijelove, zrakoplove, helikoptere i svemirske letjelice, te lijekove. Najvažniji su automobili i nafta.

Francuska je zemlja s najvećom stopom depresije. Oko 21 posto Francuza doživjelo je neku epizodu depresije.

U Francuskoj je legalno stupiti u brak s mrtvom osobom. U iznimnim slučajevima, posthumni brak dopušten je uz dopuštenje predsjednika. 

Francuska je bila prva zemlja koja je zabranila supermarketima da bacaju ili uništavaju hranu koju nisu prodali. Od 2016. trgovine i supermarketi sav otpad doniraju bankama hrane ili dobrotvornim organizacijama.

Jezik

Službeni jezik Francuske je francuski, ali u zemlji se govore i mnogi drugi jezici, iako nemaju isti status. Na jugu govore gaskonjski, provansalski, korzikanski, okcitanski, katalonski i baskijski. U sjeveroistočnom dijelu Francuske u Dunkirku se govori i alzaški i nizozemski. Na zapadu, u francuskoj Bretanji, govori se bretonski. 

Francuski je bio službeni jezik Engleske gotovo 300 godina, kada je normanski vojvoda i engleski kralj William I. Osvajač odnio pobjedu u bitci kod Hastingsa 1066. godine. Od tada do 1362. godine, francuski je bio jezik koji se koristio na dvoru i na sudovima.

Procjenjuje se da danas u cijelom svijetu francuski govori ukupno 274 milijuna ljudi.

Povijest

Tijekom Drugog svjetskog rata Hitler je posjetio Pariz. Francuzi su odlučili presjeći kablove dizala na Eiffelovom tornju kako bi, ako želi ići gore, morao pješačiti.

Također u Drugom svjetskom ratu, mnogi Židovi su uspjeli pobjeći zahvaljujući činjenici da su u pariškoj džamiji dobili muslimanski identitet.

Većina francuskih proslava je nacionalne prirode, tako da jedva da postoje lokalne proslave. Osim toga, obično imaju povijesni karakter. 

U antičko doba, područje koje danas poznajemo kao Francuska bilo je okupirano od strane Gala. Rimljani su je krstili kao Galiju, ali s padom Rimskog Carstva, keltski narod Franaka napao je regiju i organizirao prvu dinastičku lozu, dajući joj ime Francuska.

Francusko Carstvo je preuzelo kontrolu nad 10 posto Zemljine površine.  Danas, uzimajući u obzir sve svoje teritorije, Francuska pokriva 12 različitih vremenskih zona. Više od bilo koje druge zemlje!

Između 1748. i 1772. godine krumpir je bio ilegalan u Francuskoj jer se smatralo da uzrokuje gubu. 

Francuski kralj Ivan I. proglašen je monarhom prije nego što se rodio. Osim toga, preminuo je sa samo pet dana. Bio je jedan od monarha koji je vladao najkraće vrijeme u povijesti.

Francuski kralj Louis Anthony bio kralj jedan dan, 2. kolovoza 1830. godine.

Kip slobode bio je dar Francuske Sjedinjenim Državama na stogodišnjicu njezine neovisnosti. U Parizu možete posjetiti i brončanu repliku Kipa slobode, manju od originala, koja se nalazi na Ile des Cygnes, u Seini, ispred Pont de Grenelle.

Tour de France je najpriznatije biciklističko natjecanje sportske tematike ove zemlje. Postoji više od stotinu godina, otkako je 1. srpnja 1903. održano prvo izdanje ovog natjecanja.

Francuzi su vrlo domoljubni i visoko cijene svoje nacionalne heroje, kao i njihove proizvode ili spomenike. Iz tog razloga, u svakom velikom gradu u Francuskoj postoji Rue Victor Hugo, ulica posvećena jednom od najpoznatijih likova u povijesti zemlje.

Svakodnevni život 

Ritam života u Francuskoj prati europski prosjek. Ručak se poslužuje između 12 i 13 sati, dok je večera obično između 18 i 20 sati. 

 Francuzi spavaju gotovo 9 sati dnevno. To je najveći prosjek od svih razvijenih zemalja.

U Francuskoj su puževi delicija, pa se godišnje potroši oko 30.000 tona. No, iako su dobrodošli u kuhinji, u prijevoz ne mogu ići bez karte. Naime, u Francuskoj je zabranjeno voziti žive puževe u brze vlakove osim ako nemaju svoju kartu. I to ne samo puževi, već bilo koja životinja teža od pet kilograma.

Općenito, Francuzi se ljube dvaput. Međutim, u nekim regijama ljubljenje može biti i po pet puta.

Francuska je sudjelovala na 14 Svjetskih prvenstava i 1 je osvojila 1998. godine.

Taksisti koji rade u Parizu za svoje dozvole moraju platiti gotovo 200.000 eura.

U francuskoj gastronomiji najpoznatiji je sir. Zapravo, u svakoj regiji postoje pravi znalci za barem jednu vrstu sira. Procjenjuje se da postoji više od 400 različitih sorti, a o popularnosti francuske gastronomije govori i podatak da svaki dan u svijetu izlazi nova knjiga o francuskoj kuhinji.

U prosjeku svaki Francuz tjedno konzumira 1,2 boce vina.

Najprometnija postaja u Europi je Gare du Nord u Parizu, sa 190 milijuna putnika godišnje. Osim toga, ova ista stanica jedna je od najstarijih, budući da je svečano otvorena 1846. godine.

Francuska ima jedan od najviših cestovnih mostova na svijetu, vijadukt Millau. Dizajnirao ju je britanski arhitekt Sir Norman Foster, a otvoren je 2005. Nalazi se 343 m iznad dna doline.

Proizvodnja električne energije nuklearnom energijom u Francuskoj iznosi 78 posto, a to je zemlja s najviše nuklearnih elektrana po osobi na svijetu. Ima 58 reaktora za svojih 66 milijuna stanovnika. Slijedi Japan s 54 reaktora za 127 milijuna stanovnika.

Eiffelov toranj



Eiffelov toranj izgrađen je za Univerzalnu izložbu 1889. održanu u Parizu. Francuzi su htjeli napraviti spomenik koji će impresionirati ljude, ali su bili jasni da će ga nakon izložbe srušiti. No, po volji naroda, toranj i dalje stoji.

Sa svojih 300 metara visine Eiffelov toranj, to je bila najviša zgrada na svijetu od svoje izgradnje do 1930. godine, godine u kojoj je Chrysler Building u New Yorku preuzeo poziciju.

Svakih pet godina toranj se farba s 50 tona boje kako bi se spriječila korozija, zbog čega je više puta mijenjao boju.

Ljeti je toranj 18 centimetara viši nego zimi zbog toplinskog širenja metala.

Umjetnost, kultura i znanost

Godine 2010. francusku hranu UNESCO je proglasio nematerijalnom kulturnom baštinom čovječanstva.

Neki od najvažnijih umjetnika svih vremena rođeni su u Francuskoj. Riječ je o ličnostima koje su ostavile trag u našoj povijesti, kao što su Paul Cézanne, Claude Monet, Camille Pissarro, Pierre Bonnard, Marcel Duchamp, Georges Braque, Henri Rousseau ili Honoré Balzac.

Francuzi su stvorili veliki broj svjetski poznatih izuma. Braille, sustav čitanja i pisanja za slijepe osobe, razvio je Louis Braille, koji je oslijepio kao dijete. Alexandre-Ferdinand Godefroy izumio je prvo sušilo za kosu, a René Laennec stetoskop.

Francuska je zemlja koja je osvojila najviše Nobelovih nagrada za književnost, s ukupno 14 nagrada.

Louvre je 2014. godine bio najposjećeniji muzej na svijetu s ukupno 9,3 milijuna posjetitelja, što i ne čudi s obzirom da je Francuska najpoznatija turistička destinacija na cijelom planetu.

Francuska zastava 

Nacionalne boje Francuske su bijela, crvena i plava. Francuska zastava se sastoji od tri vertikalne pruge jednake širine i nacionalnim bojama. Plava simbolizira slobodu i pravdu, bijela je za vjeru, crvena za bratstvo. Poznata trobojna francuska zastava koju svi znamo nije uvijek bila ovakva. Zapravo, sve do Francuske revolucije, zastava je bila potpuno bijela. Tijekom restauracije ponovno je korištena, ali je 1830. godine, nakon pada monarhije, vraćena zastava kakvu danas poznajemo i postala ponosni simbol Francuske.

e-hercegovina.com


O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?