Escobar: Amerika podržava Schmidta, želimo da BiH dobije status kandidata za članstvo u EU

Gabrijel Escobar, specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za zapadni Balkan, na online konferenciji u organizaciji Atlantskog vijeća rekao je kako SAD podržavaju da Bosna i Hercegovina dobije status kandidata za članstvo u EU.

-Mislim da bilo koji signal da su države zapadnog Balkana dobrodošle u Europu je važan, osobito sada, tako da se mi slažemo s tim, ali istovremeno mislimo da bi trebalo da bude više od simbolike – rekao je Escobar.

On je dodao da to nije samo zadatak za Europu, već prvobitno zadatak za političke lidere u našoj zemlji. Escobar je također ponovio podršku Visokom predstavniku međunarodne zajednice u BiH Christianu Schmidtu.

Osobito je naglasio značaj njegovih odluka vezanih za izbore održane 2. listopada donesenih s ciljem unaprjeđenja funkcionalnosti institucija u Bosni i Hercegovini.

-Odluka o transparentnosti izbornog procesa koju je on primijenio omogućila je državi da utvrdi koliko je neregularnosti bilo u izbornom procesu i to je bilo veoma važno – izjavio je Escobar, dodavši da je važno da izbori budu viđeni kao kredibilni.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?