Zoran Milanović položio vijenac za poginule branitelje u Čitluku, Peri Barbariću Pepiju uručio Trolist, na svečanosti i Rojs

Zoran Milanović, predsjednik Republike Hrvatske odlikovao je danas u Čitluku Postrojbu za posebne namjene „Gavran 2“ za osobite zasluge pripadnika ove postrojbe u Domovinskom ratu.

Na svečanosti obilježavanja 29. obljetnice osnutka „PPN Gavran 2“ predsjednik Milanović uručio je Peri Barbariću Pepiju, zapovjedniku PPN “Gavran 2”, odličje Red hrvatskog trolista.

Ratnu zastavu postrojbe na uručenju odlikovanja nosio je bojnik Mario Dugandžić, piše Čitluk.ba

Obilježavanje 29. obljetnice osnutka PPN „Gavran 2“ započelo je misom zahvalnicom u crkvi Krista Kralja u Čitluku, nakon čega je kod Spomen križa odana počast poginulim braniteljima.

Počast poginulim braniteljima kod Spomen križa odala su mnogobrojna izaslanstva, a među njima je bilo i izaslanstvo predvođeno Zoranom Milanovićem, predsjednikom Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednikom Oružanih snaga RH.

Nakon odavanja počasti poginulim braniteljima, sudionici proslava u mimohodu su se uputili do Hotela Brotnjo, gdje je održan završni dio proslave i samo uručivanje odlikovanja.

– Radim nešto što smatram dugom časti prema hrvatskim braniteljima i borcima za slobodu BiH, ali i Hrvatske, jer mi smo jedno. Jedno u dvije države. Možda je nekim ljudima u Hrvatskoj neugodno zbog toga, možda se stide, ali ja sam ovdje da vam poručim da smo na vas ponosni i da smo vam zahvalni za ono što ste dali Hrvatskoj. Vaš doprinos nikada neće biti zaboravljen. Vaša postrojba je sudjelovala u praktično posljednjoj operaciji teškog i slavnog rata, Južnom potezu. Najviše smo si pomagali sami i najviše ste postigli sami. Zato čovjek treba biti zahvalan u životu – kazao je prilikom odlikovanja predsjednik Milanović.

Prenijevši pozdrave i čestitke generala Ante Gotovine, predsjednik Milanović zaradio je ovacije nazočnih, a osvrnuo se i na svakodnevicu.

Također kazao je kako je odavanje počasti BiH himnom u Čitluku još jedan od znakova dobre volje i dobrih namjera naroda koji ovdje živi, ali ima i svoje potrebe, za koje se treba izboriti upornošću i pameću.

– Izori su završeni. Predstavnici hrvatskog naroda će sami odlučiti s kim će i kako će. Po meni posao hrvatske izvršne vlasti tu zastaje jer ovo je vaša kuća. Naš zadatak kao hrvatskog vodstva iz matične države je da vi iz materijala koji ste izborili na demokratskim izborima, iz ovog sukna – tkanja, možete tkati. Naš posao je da imate od čega. Na pola posla ste. Moramo postići da nas se poštuje kao državu jer nemamo nikakve komplekse i nikakvu krivnju. Dragi prijatelji dragi Hercegovci, još jednom vam želim sreću, zdravlja, ugodne blagdane, Božić prije svega. Želim da se ovdje zadržite i ostanete to što jeste, a to je ponosan i neiskorjenjiv narod, jer korijen je ovdje dubok i zdrav. Bez obzira na vašu i našu brojnost, mi ostajemo, mi ne nestajemo. Ovdje smo i želimo normalan suživot sa svojim susjedima, partnerima… – poručio je na kraju svog obraćanja Zoran Milanović, predsjednik Republike Hrvatske.

Događaju nazoče visoka izaslanstva iz BiH i RH, a među mnogobrojnim gostima su i Anton Kikaš, Ljubo Ćesić Rojs…

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?