Je li na pomolu novi korupcijski skandal u Hercegovini? Zbog bolnice najavljuju kaznene prijave!

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, dva tjedna nakon što je neobjašnjivo prihvatilo najskuplju ponudu za gradnju bolnice u Trebinju, suočava se optužbama da je proces bio netransparentan, da je kršenjem zakona narušena konkurencija i već se najavljuje podnošenje kaznenih prijava, piše portal Capital.ba.

Naime, posao gradnje i opremanja ove zdravstvene ustanove dobio je konzorcij koji predvodi “Herc gradnja” iz Bileće, a koji će za ovaj projekat dobiti 128,4 milijuna maraka.

Primjera radi, ta ponuda je za osam milijuna maraka skuplja od one koju je dao kineski “Šandong”, a čak 13,5 milijuna veća od ponude koju je dao konzorcij koji predvodi banjalučka “Aragosta invest”.

Upravo iz poduzeća „Aragosta invest“ poručuju da će, ukoliko tender ne bude poništen, podnijeti kaznene prijave, a za koje, kako navode, imaju veliki broj argumenata.

“Podnijeti ćemo prijavu nadležnom tužiteljtvu zbog zloupotrebe službenog položaja i ovlaštenja, a kojim postupanjem bi bila pričinjena šteta po javne prihode u visini od preko 10 milijuna maraka”, kažu oni.

Oni u svojoj žalbi navode kako su odluka o izboru, kao i zapisnik o pregledu i ocjeni ponuda neprecizni te da ne upućuju na konkretne činjenice zbog kojih je Ministarstvo donijelo odluku kakva jeste, dok je sa druge strane njihova ponuda odbačena kao neprihvatljiva bez adekvatnog obrazloženja.

“Očigledno je da su namjere Ugovornog organa usmjerene na ograničavanje aktivne konkurencije, te diskvalifikaciju najpovoljnijeg ponuđača u korist favoriziranog ponuđača čija je ponuda čak 13,5 milijuna KM skuplja od ponude žalitelja”, navode u “Aragosti”.

Tvrde da je i izabrani konzorcij u sukobu interesa, a više pročitajte OVDJE

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?