Hrvatska je u polufinalu Svjetskog prvenstva!

Nogometaši Hrvatske su ušli u polufinale Svjetskog prvenstva svladavši u četvrtfinalu Brazil nakon jedanaesteraca 4-2 (1-1, 0-0), te u polufinalu čeka boljega iz dvoboja Nizozemska-Argentina, piše hrt.hr.

Nakon regularnog dijela bilo je 0-0, a nakon produžetaka 1-1. Brazil je poveo golom Neymara (105+1), a izjednačio je Bruno Petković u 117. minuti.

U raspucavanju penala junak utakmice Dominik Livaković je obranio udarac Rodryga, a Marguinos je pogodio vratnicu, dok su za Hrvatsku pogađali VlašićOršićMajer i Modrić.

Hrvatska je drugi puta uzastopno prošla u polufinale SP-a, a ukupno treće, eliminiravši peterostruke prvake svijeta Braziilce na kaznene udarce.

Po osmi puta u zadnjih devet utakmica, Hrvatska je igrala produžetke, a četvrti puta pucali penale i po četvrti puta prošli na SP nakon penala.

Vatreni su Brazilcima nametnuli svoj ritam, s dovoljno destruktivnosti za osujećenje brazilskoga napada, te sjajno postavljenom obranom, na čelu s maestralnim Livakovićem, koju je vezni red upotpunjavao i osiguravao.

No, ta odlična obrana pala je u 105. minuti, s trenutkom genijalnosti superstara Neymara i činilo se da će prvi favorit prvenstva u polufinale.No, hrabra Hrvatska se nije predala i u 117. minuti stigla je do izjednačenja.

Mario Pašalić je dobio povjerenje izbornika Zlatka Dalića i započeo je četvrtfinalni dvoboj Hrvatske s Brazilom, a Andrej Kramarić je ponovno bio u ulozi središnjeg napadača.

U početni sastav se na lijevi bok vratio Borna Sosa, a preostalih devet igrača su započeli sve utakmice u dosadašnjem dijelu prvenstva.

Hrvatska je utamicu započela posve mirno, organizirano i taktički savršeno, te se Vatreni pokazali nimalo impresionirani jakim Brazilcima.

U 13. minuti brza i precizna kontra Hrvatske, Pašalić je ubacio s desnog krila, a na loptu u petercu ne uspijeva zahvatiti Juranović, a potom niti Perišić.

U 20. minuti Gvardiol u zadnji trenutak blokira šut Viniciusa, a još jedan dobar proboj Juranovića Perišić okončava lošim udarcem.

Dokraja poluvremena tek je Neymar slabašno pokušao iz slobodnog udarca, a posjed lopte je u prvom dijelu bio 51-49 u korist Carioca.

Tek što je počeo drugi dio, Brazilci su došli do prve šanse jer je ubačaj Militaa s desne strane Gvardiol skrenuo prema našem golu, ali LIvaković brani nogom.

U nastavku akcije uslijedila je panika u hrvatskoj obrani, Juranovića je lopta pogodila u ruku, ali je VAR, srećom, pronašao zaleđe Richarlisona.

U 55. minuti nova šansa za Brazil, Richarlison je proigrao Neymara, čiji šut s pet metara brani Livaković. Vratar Dinama je prsima obranio i šut Paquete u 66. minuti nakon smušene reakcije hrvatske obrane.

U 72. minuti umjesto Kramarića i Pašalića ulaze Petković i Vlašić, a Livaković u 76. minuti skida još jedan udarac Neymara iskosa, a sjajni Dominik kroti i opasan šut Paquete u 80. minuti.

U samoj završnici Brazilci su pristisnuli, no preslabo za hrvatsku obranu, pa je Hrvatska i osmi puta u zadnjih devet nokaut utakmica morala u produžetke.

U 104. minuti Petković je maestralno prošao tri Brazilca, dao za Brozovića, koji s 18 metara puca iznad vrata u najboljoj šansi Hrvatske na utakmici.

No, u sudačkoj nadoknadi prvog produžetka Brazil je poveo. Neymar je uzeo loptu i odigrao dva filigranski točna dupla pasa, sjurio se u peterac, prošao i Sosu i Livakovića, te zabio pod gredu.

U igru su ušli Majer i Budimir, a Hrvatska je krenula po izjednačenje. I ono je stiglo u 117. minuti kada je Vlašić proigrao Oršića, a ovaj dodao do Petkovića, čiji šut od noge Marquinhosa odsjeda u mreži.

U 121. minuti Livaković brani udarac Casemira i utakmice je otišla u penale.


JEDANAESTERCI Pedro zabija!

JEDANAESTERCI Oršić uz samu stativu, sjajno, fantastično. Imamo 4:2!

JEDANAESTERCI Pedro zabija uz zastajkivanje. 3:2

JEDANAESTERCI Luka Modrić u lijevo, Alisson u desno! Imamo 3:1. Kakva briljantnost Hrvatske

JEDANAESTERCI Casemiro zabija uz stativu za 2:1

JEDANAESTERCI Lovro Majer isto po sredini siguran, imamo 2:0!

JEDANAESTERCI Pa, nevjerojatno! Livaković skida Rodrygu! Kakav golman!

JEDANAESTERCI Nikola Vlašić pucao je prvi za Hrvatsku. Po sredini visoko pod gredu, ali Alisson je nemoćan 1:0

JEDANAESTERCI Čekamo početak raspleta s bijele točke

120’+1 Krajnjim naporom brani Livaković, ostavlja nas u igri

117′ GOOOOOL Gol Petkovića u 117. minuti za izjednačenje. Oršić je asistirao u sredinu za Brunu Petkovića, koji zabija za 1:1!!! Eruopcija oduševljenja na Education Cityju, a i u cijeloj Hrvatskoj!


109′ Naši se ne žele predati. Sada dobar ubačaj Perišića, ali netko je u skoku bio prekratak

105′ GOOOOL za Brazil. Isplatila se upornost Neymara, koji je nakon fantastične akcije zabio za vodstvo


103′ Velika prilika za Hrvatsku. Minijatura Brune Petkovića, koji je odlično namjestio loptu za Brozovića koji u izglednoj situaciji puca visoko iznad gola


99′ Podjednake su ekipe u prvom produžetku. Za sada nema ozbiljnijih prilika niti na jednoj strani

91′ Krenuli su produžeci

90+4 Idemo u produžetke

90′ Igra se još četiri minute sudačke nadoknade

84′ Izrlazi Richarlison, ulazi Pedro

80′ Odlična akcija Brazilaca. Rodrygo je odlično proigrao Paquetu, on puca, ali izravno u Livakovića

76′ Opet velika opasnost, opet Neymar ostaje samo, ali Livi opet brani.

77′ 🟨 Žuti karton dobiva Marquinhos

72′ Kramarić izlazi iz igre, ulazi Petković. Vlašić ulazi umjesto Pašalića

68′ Prekršaj Ka

66′ Sada je zamalo Rodrygo zabio, ali Livaković je spasio stvar. Naši djeluju dosta konfuzno u obrani u posljednjim minutama

65′ Brozović ima žuti, sada radi prekršaj na Neymaru, koji je naravno, pao kao pokošen. Dosuđen je prekršaj, ali ništa od te akcije

64′ Vinicius je izašao, a ušao je Rodrygo. Zanimljiv je podatak da Hrvatska ima 359 prema 326 dodavanja Brazilaca

55′ Opasni su Brazilci sada. Neymar je dobio odličnu loptu, ali je on loše pucao te mu je Livaković obranio

53′ Brazilci sada imaju više od igre, kao da su naši malo ispali iz ritma ovim događajima na početku drugog dijela.

54′ Sada dobra polukontra Hrvatske. Na kraju je lopta došla do Perišića, no njegovo ubacivanje završava u gol autu

49′ Vrlo dvojbena situacija. Juranović je dirao loptu rukom, VAR je provjeravao je li kazneni udarac, činilo se da jest, ali na kraju, srećom od svega nije bilo ništa

49′ Vrlo dvojbena situacija. Juranović je dirao loptu rukom, VAR je provjeravao je li kazneni udarac, činilo se da jest, ali na kraju, srećom od svega nije bilo ništa

46′ Počinje drugo poluvrijeme

Mario Carević: Pohvaljujem Juranovića i Pašalića

Mario Carević: Pohvaljujem Juranovića i Pašalića

16:55

– Vrlo dobro poluvrijeme, preuzeli smo kontrolu igre i posjed. Odgovara nam ritam igre. Brazil je dosta neuredan u visokom pritisku. Iz tih situacija dolazimo do prilika. Moram pohvaliti Juranovića te Pašalića, odlično otvara prostor, istaknuo je u analizi u poluvremenu Mario Carević


42′ Bila je dobra prilika za Brazil. Neymar je nakon prekršaja pucao s lijeva, ali uz odbijanac loptu lako hvata Livaković

36′ Posjed lopte je izjednačen. Hrvatska 44%, Brazil 44%, preostalo 12%

31′ 🟨 Brozović dobiva žuti karton nakon povlačenja Neymara

30′ Taktičko iznenađenje Dalića za Titea. Pašalić i Juranović rade velike probleme po desnoj strani. Lopta je došla do Perišića kojemu lopta bježi preko noge i odlazi visoko preko gola

28′ Sudac Michael Oliver dobro sudi utakmicu, sada su Brazilci zbog prekršaja Gvardiola tražili žuti, no on nije ostao impresioniran njihovim prigovorima

25′ 🟨 Danilo dobiva žuti karton. Juranović se sjurio s desne strane, ovaj je visoko podignutom nogom ga pogodio u glavu. Naši traže crveni!

9′ Hrvatska za sada dobro stoji na terenu, pariraju Brazilcima, no problemi nastaju kada naši igrači izgube loptu, što otvara prostor

5′ Vinicius puca s lijeva, ali bio je to slab udarac i Livaković brani

1′ Počela je utakmica na stadionu Education City. Sretno Vatreni!

Pletikosa: Dobro je da je sudac iz Europe

Martina Validžić javila se ispred Education Cityja

Pletikosa: Dobro je da je sudac iz Europe

Sosa: Moramo dati sve od sebe

15:31

– Definitivno je naboj na vrhuncu. Utakmica s Brazilom, puno je naših došlo nas podržati, moramo dati sve od sebe, istaknuo je Borna Sosa koji je u prvih 11 nakon što je propustio ogled s Japanom.

Sosa: Moramo dati sve od sebe

15:27

– Definitivno je naboj na vrhuncu. Utakmica s Brazilom, puno je naših došlo nas podržati, moramo dati sve od sebe, istaknuo je Borna Sosa koji je u prvih 11 nakon što je propustio ogled s Japanom.


Olić: Pozitivna nervoza, svi smo spremni, to je najvažnije

15:24

– Za svaki utakmicu, pogotovo protiv Japana, Maroka ili Kanade trebala je dodatna motivacija. Sada treneri nemaju što reći, igrači su izgledali sve napetije nervoznije, osjetila se pozitivna nervoza. Svi su spremni i to je najvažnije, rekao je pomoćni trener Ivica Olić.

Igra Borna Sosa.

– Svjež je, dobar je i nadam se da će igrati isto tako,

Andrej Kramarić
 je u špici, a Mario Pašalić je desno.

– Odradio je sve treninge, spreman je, dobio je šansu. Odlučili smo se na to jer su oni na krilnim pozicijama itekako opasno. Radi se o jednoj jako dobroj ekipi, koja zapravo nema nekog velikog minusa. Mi smo se odlučili pojačati krilne pozicije s igračima koji mogu dosta istrčati, pojašnjava.

Jeličić: Život nije samo kada imaš dobre karte, trebaš s njima dobro odigrati

15:11

– Igramo protiv reprezentacije koja osim velike kvalitete, intenziteta, brzine, ima jedan dobar balans, spremni su igrati na različitim dijelovima terena s loptom ili bez nje. No, nije to sve. Život nije kada imaš samo dobre karte, moraš dobro s njima odigrati, kaže stručni komentator Joško Jeličić u emisiji Qatara, dodajući da ljepše četvrtfinale nisu mogli dobiti.

– Svaki igrač je svjestan da igra protiv Brazila, sa svakim dobrim osobnim trenutkom, oni se dižu. Moraju pokazati samopouzdanje, imamo pobjednički mentalitet. Ja vjerujem, dodaje.

– Mi moramo biti hrabri, uporni, ustrajni, moramo igrati iznad svojih mogućnosti, onda možemo do iznenađenja, ističe Mario Carević

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?