Osmorka sada moli DF da glasa za njih, evo do čega je dovelo ždrijebanje za Klub Bošnjaka

Izvlačenje kuglica u organizaciji Središnjeg izbornog povjerenstva BiH zakompliciralo je proces formiranja vlasti u Federaciji BiH, jučer se nestrpljivo čekalo tko će dobiti bošnjačkog delegata u Domu naroda, hoće li Osmorka ili SDA, a nakon što je isti ždrijebom pripao SDA uslijedilo je radovanje jednih i razočaranje drugih.

Naime, da je Osmorka dobila ovog delegata, lagano bi izbacili SDA iz federalne i državne vlasti, no sada SDA ima mehanizam blokade pa može prolongirati formiranje vlasti, pod uvjetom da uza njih stane DF koji ima jednog delegata u bošnjačkom Klubu Doma naroda Federacije.  

Tim povodom u emisiji „BHT1 Uživo“ gost je bio Zukan Helez, člank SDP-a, koja predvodi Osmorku, a pitali su ga za komentar žrijeba.

On smatra da ždrijebanje neće puno utjecati na formiranje vlasti:

“Možda će malo prolongirati formiranje. Mogu samo blokirati procese. Morate imati većinu u Predstavničkom domu gdje se to potvrđuje. SDA i DF nemaju tu većinu. Mogu jedno vrijeme blokirati i onda se to spušta na niži broj delegata u Domu naroda tako da će se odblokirati.”

„Džaba se raduju. Napravljena je većina. SDA i DF imaju oko 37 zastupnika i fali im puno do većine od 50 i više. Stranke Osmorke i HDZ-a imaju komotnu većinu i oni će biti većina”, zaključuje ovaj zastupnik, te je poručio da, “ako SDA kaže da je za državu BiH, onda ne bi trebali blokirati procese”.

“SDP je mogao nekoliko puta da blokira i procese i državu. Sada ako to urade pokazati će svoje pravo lice i koliko im je stalo do države”, naglašava Helez.

Mediji pišu kako je SDA već danima neizravno najavljivala da zbog kontrole bošnjačkog kluba u Domu naroda FBiH, vlast bez njih neće biti moguća.

Zahvaljujući sada dobivenom delegatu u bošnjačkog Klubu Doma naroda, SDA zajedno s DF-om može predložiti jednog od trojice potpredsjednika, a potpredsjednik za kojeg se u SDA nada da će biti izabran u predsjedništvo FBiH teoretski bi mogao odbiti dati svoju suglasnost za imenovanje premijera FBiH iz bloka koji čine HDZ i osmorka, čime bi se prolongirao tehnički mandat Fadila Novalića koji već ulazi u petu godinu.

Iz SDA se nadaju da bi to potencijalno “slomilo” HDZ BIH i navelo Čovića da u konačnici ipak ide u koaliciju sa SDA, umjesto u koaliciju s „Osmorkom“.

Drugim riječima, SDA se uzda u blokadu Federaciju Bosne i Hercegovine kao oružje kojim će spriječiti novouspostavljenu parlamentarnu većinu u Federaciji BiH da preuzme vlast.

A zašto je važan taj trinaesti delegat u Domu naroda nedavno je pisao portal Istraga.ba u tekstu pod naslovom “Bez jedanaest potpisa nema (pot)predsjednika Federacije, bez (pot)predsjednika nema Vlade FBiH”.

Ovaj portal pojašnjava kako je nakon OHR-ovog nametanja Ustava FBiH određeno da će u Domu naroda FBiH sjediti 80 delegata.

Klubovi konstitutivnih naroda (Bošnjaka, Srba i Hrvata) imaju po 23 delegata, dok će u Klubu Ostalih sjediti 11 delegata. Prilikom izbora (pot)predsjednika Federacije BiH Klub Ostalih je nebitan. No, klubovi konstitutivnih naroda imaju ključnu ulogu.

“Bilo koja skupina od jedanaest delegata iz svakog od klubova konstitutivnih naroda u Domu naroda može predložiti kandidata iz reda odgovarajućeg konstitutivnog naroda ”, piše u odredbama Ustava FBiH koje je nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt, što znači da, kako biste predložili (pot)predsjednika Federacije, morate imati jedanaest potpisa u određenom klubu konstitutivnih naroda. 

S obzirom da u Klubu Bošnjaka SDA zajedno s DF-om sada ima 13 izabranih delegata, to znači da sve druge stranke, odnosno Osmorka, nema potrebnih jedanaest potpisa za predlaganje (pot)predsjednika Federacije BiH.

Dakle, stranka koja ima trinaest delegata u određenom klubu konstitutivnih naroda sama će predložiti (pot)predsjednika Federacije BiH. No, šta se događa dalje?

Kandidat sa jedanaest potpisa iz Kluba Bošnjaka ide na zajedničku listu sa kandidatima iz klubova Srba i Hrvata koji, također, moraju imati po jedanaest potpisa. I ta tri kandidata čine – jednu listu.

Ako liste kandidata ne dobije podršku, postupak se – ponavlja.

Upravo u tome ponavljanju svoju šansu sada vidi Osmorka, oni se vjerojatno nadaju da će zajedno s HDZ-moći rušiti listu na kojoj će se nalaziti potpredsjednik iz reda SDA, te da će u drugom krugu moći kandidirati svoga člana.

Njima je bitan drugi krug  jer se u drugom krugu aktivira broj sedam, kako se navodi u nametnutim odredbama Ustava FBiH.

“Ukoliko u roku od 30 dana od dana potvrđivanja rezultata za izbor delegata u Dom naroda, potreban broj delegata u jednom ili više klubova konstitutivnih naroda ne predloži kandidata za mjesta predsjednika i dva dopredsjednika Federacije u skladu sa stavom (1) ovog članka, onda će to učiniti bilo koja skupina od sedam delegata iz kluba ili klubova konstitutivnih naroda u Domu naroda koji kandidate nisu predložili”, piše u Ustavu Federacije BiH.

Dakle, broj sedam se aktivira onda kada u predviđenom roku jedanaest delegata ne predloži (pot)predsjednika Federacije, a tome se sada nadaju u Osmorci, da će uspjeti u drugom krugu kandidirati svog potpredsjednika, kojeg će onda potvrditi parlamentarna većina.

Ipak su jučer pozvali DF da ih podrži i tako okrene leđa SDA.

U svom priopćenju su naveli da od DF-a očekuju da glasa za prijedlog Osmorke za novog potpredsjednika FBiH iz reda bošnjačkog naroda, s obzirom na to da je Osmorka dio nove entitetske većine.

„Ovim putem pozivamo Demokratsku frontu, koja ima jednog delegata u Domu naroda FBiH, da postupi odgovorno“, navodi se u jučerašnjem priopćenju Osmorke.

Nadaju se da DF neće podržati SDA u blokadi.

“Te blokade ih možda mogu očuvati na vlasti još koji mjesec, ali će takvi postupci nanijeti nemjerljivu štetu interesima građana Bosne i Hercegovine. Napominjemo da je ubrzano formiranje vlasti na svim nivoima jedan od prioriteta koje je pred političke strukture u Bosni i Hercegovini postavila EU. Samo ispunjenjem tog uslova, Bosna i Hercegovina bi imala pristup nužnim sredstvima EU za osiguranje socijalne stabilnosti i značajne pomoći građanima u vrijeme ozbiljne krize“, apeliraju iz Osmorke.

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?