Ramić Mraz: Oglasio se ministar nakon što su ga optužili za protjerivanje Djeda Mraza iz ministarstva – “Neki su mi jasno rekli da ih to vrijeđa”

Edin Ramić, ministar koji je u vladi Federacije BiH zadužen za izbjeglice i prognanike, zabranio je sindikalnoj organizaciji u ministarstvu koje vodi organiziranje novogodišnje zabave za djecu uz Djeda Mraza, jer smatra kako se time vrijeđaju vjerski osjećaji nekih od njegovih zaposlenika.

Ramić, koji je za ministra imenovan kao član bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA), negativno je odgovorio na zahtjev sindikata da se u ministarstvu organizira zabava za djecu uz podjelu poklon-paketića. U odgovoru na zamolbu Ramić je zatražio da sindikat prije organiziranja podjele novogodišnjih paketića za djecu anketira zaposlene u ministarstvu i da se oni očituju vrijeđa li to njihove vjerske osjećaje.

“Imajući u vidu načelo nediskriminacije i poštivanja prava i sloboda svih uposlenika ministarstva, potrebno je da provedete anketu među svojim članovima o prihvatljivosti takve vrste zabave u prostorijama ministarstva s obzirom na to da pojedini najavljeni sadržaji mogu vrijeđati vjerske osjećaje nekih uposlenika i/ili njihove djece”, napisao je Ramić u pismu čiju su presliku objavili lokalni mediji.

Ovakva poruka izazvala je niz reakcija i osuda, a zastupnik u skupštini Sarajevske županije Igor Stojanović (SDP BiH) napisao je na društvenoj mreži kako je Ramić poznat kao nacionalist pa njegovo protjerivanje Djeda Mraza iz ministarstva nije iznenađenje.

Nakon što su ga ismijali građani, ali i politički protivnici, oglasio se i sam Ramić.

“Jedan dio uposlenika je nekada ranije istu tu salu htio koristiti kao mesdžid pa im to nije dozvoljeno. Ovih dana bi neki drugi da tu prave zabavu sa Djeda Mrazom. Bilo je negodovanja na organizaciju događaja sa Djeda Mrazom i dovođenje djece na istu. Neki su jasno meni kazali da ih to vrijeđa. Otuda traženje dopune zahtjeva jer je sindikat to pitanje trebao prvo da raspravi sa uposlenicima, a ne dopisivanjem sa ministrom. Ne znam kako bi se kod javnosti tumačila zabava državnih službenika i njihove djece u toku radnog vremena u prostorijama Vlade FBiH. Vjerujem da bi naša socijalno osjetljiva zajednica bila zgražena nad tim događajem”, rekao je za Faktor Ramić i dodao: “ovo je očigledno iskorištena prilika za još jedan obračun sa SDA-ovim ministrom gdje zapravo nikoga previše nije briga za tu djecu, službenike, a pogotovo naše korisnike, rekao je Ramić.

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?