Na domjenku SNV-a u prvom planu hrvatsko-srpski odnosi

Srpsko narodno vijeće priredilo je na Badnjak tradicionalni božićni domjenak na kojem su među brojnim uzvanicima bili državni dužnosnici iz Hrvatske i Srbije te patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije koji je vjernicima u Hrvatskoj zaželio mir, sreću, zdravlje i ljubav u 2023., piše hrt.hr.

– Želim da barijere i granice, iako su legitimne i postoje, ne budu prepreke koje nas sprečavaju da vidimo ikonu Božju jedni u drugima’, rekao je patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije u božićnoj čestitki vjernicima koji slave blagdan po julijanskom kalendaru.

– Čestit Božić, neka ste svi blagoslovljeni i neka je mira, zdravlja i ljubavi svima koji žive u prijestolnici Hrvatske, čitavoj Hrvatskoj te na kraju na čitavom svijetu’, dodao je na božićnom domjenku SNV-a.

Plenkoviću novčić za sreću

Nakon toga uslijedila je tradicionalna posveta te lomljenje čestice, božićne pogače u kojoj je kovanica za sreću, ove godine euro, 50 centi s likom Nikole Tesle. U svom komadu kruha novčić je pronašao premijer Andrej Plenković, a koji će mu, prema starom vjerovanju, donijeti sreću u nadolazećem razdoblju.

Osim Plenkovića, novčić su tražili i ostali uzvanici ministri Gordan Grlić Radman, Nina Obuljen Koržinek, Ivan Malenica, potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga, zagrebački dogradonačelnik Luka Korlaet te ministri iz srbijanske vlade Ivica Dačić i Tomislav Žigmanov.

Predsjednik Vlade zahvalio je političkim predstavnicima srpske manjine u Hrvatskoj na iskrenom partnerstvu koje traje već sedam godina.

Svim stanovnicima Hrvatske, bez obzira na nacionalnost, obećao je osiguravanje elementarnih potreba kao što su voda, struja i komunalna infrastruktura, kako i priliči životu u članici Europske unije, a od nedavno Schengena i eurozone.

– 2016.godine sam shvatio da su pitanja elektrifikacije, vodoopskrbe i prometne povezanosti na niskoj fazi razvoja, gotovo me bilo sram kad sam postao svjestan realnosti. Međutim, zajedničkim smo radom napravili velike korake naprijed, na tome rade HEP, Hrvatske vode i različiti sustavi vezani za upravljanje cestama, izjavio je.

Prioritet Vlade obnova potresom pogođenih područja

Plenković je ponovio da je prioritet Vlade u 2023.godini obnova potresom pogođenih područja.

– Učinit ćemo veliki napor u ubrzanju procesa obnova Banovine, Sisačko-moslavačke županije i Grada Zagreba, to je naša obveza. Sredstva su tu, sada moramo napraviti operativne iskorake baveći se tom temom kao najvažnijom’, naglasio je premijer.

Post-potresne obnove dotaknuo se i predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac.

– Naši sugrađani na Baniji ne mogu biti nespomenuti na današnji dan. Zaslužuju potpunu i cjelovitu posvećenost njihovim potrebama, a isto vrijedi za sve naše sugrađane koji zbog socijalne i ekonomske nejednakosti nemaju pretpostavke za dostojan život, kazao je.

Osim na obnovu kuća, Pupovac je pozvao je na toleranciju prema etničkim, kulturnim, jezičnim vjerskim razlikama.

– Naš europski kontekst priznavanja različitosti lijepo je ispisan na novčanicama eura koji je s prvim danom ove godine postao nacionalna hrvatska valuta. Na njima je ime eura ispisano latinicom, grčkim alfabetom i ćirilicom, kojoj nigdje u Europi ne bi trebalo onemogućavati ravnopravnu upotrebu’, istaknuo je predsjednik SNV-a.

Dogradonačelnik Zagreba Luka Korlaet podsjetio je na izradu triju važnih spomenika u glavnom gradu spomenik žrtvama Holokausta, spomenik žrtvama na Dotrščini te spomenik obitelji Zec kod Adolfovca na Medvednici koji će biti gotov ove godine.

Dačić pozvao na “natjecanje u izgradnji mira” između Hrvatske i Srbije

Rezultati popisa stanovništva u Srbiji i Hrvatskoj pokazuju da si uskoro nećemo biti potrebni kao neprijatelji, rekao je srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić u Zagrebu, pozvavši stoga na natjecanje u izgradnji mira, a ne u mržnji.


Rezultati popisa nam govore da možda uskoro nećemo ni biti potrebni jedni drugima kao neprijatelji, odnosno da ćemo uništiti sami sebe time što biološki nestajemo, i Srbi i Hrvati, rekao je Dačić u govoru na tradicionalnom božićnom prijemu Srpskog nacionalnog vijeća Hristos se rodi Vaistinu se rodi u Zagrebu.

Umjesto u mržnji, trebamo se natjecati u izgradnji mira i dobrih odnosa, odnosno da smo spremni sva otvorena pitanja riješiti dijalogom, dodao je.

Dačić je poručio kako njegova prisutnost u Zagrebu predstavlja snažnu poruku o potrebi razgovora i redefiniranju trenutnih odnosa Zagreba i Beograda.

Najbolji odnosi Hrvatske i Srbije su od prvenstvenog interesa za naša dva naroda, ali i regiju, rekao je srbijanski ministar, pozvavši na rješavanje otvorenih pitanja između dviju država.

Ne mislimo isto po mnogim pitanjima, ali moramo razgovarati i dogovarati se, naglasio je Dačić, kazavši da je njegov posjet Zagrebu bio na inicijativu srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića.

Dačić je u svom govoru rekao da je svjestan da se dio otvorenih pitanja ne može riješiti brzo, čestitao je Hrvatskoj na vrlo važnom koraku integracije prema EU-u i pozvao političara dviju država na osuđivanje govora mržnje i etničke napade kako bi se stvorilo povjerenje.

Plenković je u govoru nakon Dačića govorio o teškom razdoblju u kojem je Hrvatska bila žrtva agresije Miloševićevog režima, što je činjenica koja i dalje živi s obiteljima nestalih, obiteljima onih koji su poginuli, vojnicima, braniteljima civilima.

Premijer je rekao da je riječ o nasljeđu koje realno opterećuje odnose Zagreb i Beograda te je riječ o činjenici s kojom svi zajedno moramo upravljati na način da unaprjeđujemo naše odnose, ali da se oni temelje prije svega na istini i stvarnim koracima isprike i pomirbe.

Bitno je da razumijemo te činjenice i ne ignoriramo što je tu, među nama, poručio je premijer, najavivši da će vlada učiniti sve da pronađe nestale, da se procesuiraju ratni zločini koji ne zastarijevaju, ali i da se grade mostovi suradnje.

Plenković je rekao da on to čini i osobno, nekad i nauštrb popularnosti u vlastitom biračkom tijelu.

To radim svjesno, namjerno, bez obzira na to što je to možda mala šteta, ali i ogroman iskorak za ukupnu atmosferu u hrvatskom društvu i ogroman korak naprijed cijelog društva. Premijer je u svom govoru posebno zahvalio predstavnicima srpske manjine u Hrvatskoj, zahvalivši im na podršci, lojalnosti i iskrenom partnerstvu već sedam godina.

Predsjednik SDSS-a i domaćin domjenka Milorad Pupovca pozvao je na crtanje zlatnog mosta između dviju država, poručivši da u ovom dijelu Europe treba učvrstiti mir te prevladati stare i izbjeći nove podjele.

Posebnu važnost Pupovac je stavio na utišavanje svakog govora mržnje, spomenuvši ustaški pozdrav Za dom spremni, slavljenje ratnih zločinaca te skandiranje Ubij Srbina u Hrvatskoj i Ubij Hrvata da Šiptar nema brata u Srbiji.

Dačić u Zagrebu: Poboljšanje odnosa u interesu obje države

Najbolji odnosi Hrvatske i Srbije od prvenstvenog su interesa za dva naroda, rekao je u petak ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić u Zagrebu, gdje je stigao na tradicionalni božićni prijem Srpskog narodnog vijeća povodom pravoslavnog Božića.

Moja prisutnost ovdje predstavlja snažnu poruku o potrebi razgovora i redefiniranju trenutnih odnosa Zagreba i Beograda, rekao je Dačić u govoru na tradicionalnom božićnom prijemu Hristos se rodi Vaistinu se rodi.

Najbolji odnosi Hrvatske i Srbije su od prvenstvenog interesa za naša dva naroda, ali i regiju, rekao je srbijanski ministar, pozvavši na rješavanje otvorenih pitanja između dviju država.

Ne mislimo isto po mnogim pitanjima, ali moramo razgovarati i dogovarati smo, naglasio je Dačić, kazavši da je njegov posjet Zagrebu bio na inicijativu srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?