Hrvatska misica o teškim danima: Epilepsija me uništila. Teško mi je, loše se nosim s njome. Bojim se izaći vani

Nina Bojanović, mlada djevojka iz Koprivnice koja je javnosti poznatija kao Miss Supranational Hrvatske, oboljela je od epilepsije i većinu vremena provodi na liječenju u bolnici, koja je zamijenila normalan život, piše glaspodravine.hr.

Epilepsija je jedan od najučestalijih neuroloških poremećaja, a opisuje se kao kronični poremećaj stanica moždane kore, koje iz različitih razloga postaju previše podražljive, što se manifestira epileptičkim napadajima.

“U posljednjih sam šest mjeseci prošla svašta, i nije kraj. Epilepsija je bolest o kojoj se malo priča, ali je jako teška i ne možeš ju kontrolirati. Teško mi je, trenutno se loše nosim s njome jer je to nešto novo za mene. Pokušavam se dići na noge psihički, a i fizički, uz pomoć obitelji i liječnika” – ispričala je 20-godišnja Nina za Glas Podravine, koja je dvaput bila u induciranoj komi i dva puta na respiratoru. Ispričala je da su joj time spriječili srčani ili moždani udar.

“Shvatila sam da ljepota i novac ne znače ništa jer ništa nije važnije od zdravlja i obitelji. Bavila sam modelingom pa i postala Miss Supranational Hrvatske, no iskreno ću reći da mi taj izbor i nije trebao.

Po prirodi sam dosta sramežljiva i nedovoljno samopouzdana da bih se nosila s tom titulom i bila u takvom svijetu” – kaže Nina, ne misleći pritom ništa loše o tim izborima, no misli da joj to nije pomoglo kad govori o izgradnji sebe kao osobe.

Trenutno joj je najvažnije da stane na noge i fokus ponovno stavi na sebe.

“Epilepsija me uništila u dosta područja u životu. Ne mogu izaći van kao svaka moja vršnjakinja, vozačka mi je ukinuta kao i neki poslovi o kojima sam sanjala. Od vremena provedenog u zatvorenom, u bolnici, imam strah izaći van, jer me uhvati napad panike ili anksioznost” – iskrena je djevojka.

Teško joj je opisati kako epilepsija točno izgleda jer u trenutku napadaja nije svjesna što se događa.

“Epileptičarima napadaj krene zujanjem u glavi, glavoboljom ili pritiskom na prsima, kao u mom slučaju. Liječnici još ne znaju što se događa jer su moji napadaji česti i dugo traju.

S ovom bolešću moraš paziti na prehranu, alkohol je naravno zabranjen, što manje kave ili bilo čega što može utjecati na mozak. Jako je i važno u kakvom je osoba psihičkom stanju, a tablete pomažu kod smanjenja napadaja” – ispričala je Nina Bojanović za Glas Podravine, koji navodi kako se u djetinjstvu i aktivno bavila plivanjem.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?