Tko će naslijediti Zdenka Ćosića? Spominje se da bi Ljubušaci mogli tražiti poziciju, ali iz Širokog Brijega tvrde da će netko od ove sedmorice postati premijer

Javnost u Županiji Zapadnohercegovačkoj, ali i šire, sa zanimanjem je pratila događaje sa sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH.

Na istoj su predloženi izaslanici HDZ-a BiH za Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Među njima je i Zdenko Ćosić, dugogodišnji predsjednik Vlade ŽZH, što u prijevodu znači da Ćosić napušta premijersku poziciju u Širokom Brijegu i odlazi u Sarajevo, piše portal posušje.info.

I Dragan Čović je govorio o ovoj temi.

On kaže kako je predsjednik Vlade Zdenko Ćosić jako puno učinio.

„To je razlog više da je sada na listi Doma naroda, želimo dati najiskusnije što imamo iz politike.“

Nije Čović precizirao tko će biti novi premijer Zapadnohercegovačke županije.

Ipak, u kuloarima kruže priče o Ćosićevom nasljedniku.

Pogled je uperen prema Gradskom odboru HDZ-a Široki Brijeg od kojeg se očekuje kako će prema županijskom odboru stranke predložiti novog mandatara. U kuloarima se spominje kako bi sada ovu poziciju mogli tražiti i Ljubušaci, odnosno Toni Kraljević.

Ipak, dobro upućen izvor blizak širokobriješkom HDZ-u za Bild.ba kaže kako većine u Gradskom odboru HDZ-a Široki Brijeg koja bi pustila premijersku poziciju bilo kome nema.

On dodaje kako bi i sam takav pokušaj prouzročio krizu u stranci.

Isti izvor za portal Bild.ba ističe kako se u Širokom Brijegu već nekoliko dana prije službene objave znalo da Ćosić odlazi u Sarajevo, stoga su već za vikend krenuli neformalni sastanci na kojima se traži njegov nasljednik, piše portal posušje.info.

Prema istom izvoru, gradonačelnik i predsjednik širokobriješkog HDZ-a Miro Kraljević na čelu županijske Vlade najradije bi vidio Predraga Kožula, Darija Knezovića ili Vilsona Crnjca.

Predrag Kožul zastupnik je u Parlamentu BIH i jedan je od najutjecajnijih HDZ-ovaca u Širokom Brijegu. Isto vrijedi i za Knezovića koji sjedi u Parlamentu Federacije BiH.

Vilson Crnjac je na čelu Zavoda za zdravstveno osiguranje ŽZH, a kratko je bio i ministar pravosuđa i uprave ŽZH.

Problem sa svom trojicom je, tvrdi naš izvor, što bi teško napustili pozicije na kojima su sada da bi preuzeli „vruć krumpir“ vođenja županijske Vlade.

S druge strane, očekuje se kako bi Ćosić najzadovoljniji bio kada bi njegov nasljednik bio jedan od dvojice ministra iz njegove vlade.

To su ministar hrvatskih branitelja Mladen Begić i ministar pravosuđa i uprave Kristijan Zovko.

Begić je s Ćosićem došao zajedno u vladu 2010. godine. Dobro kotira u braniteljskoj populaciji i što je važno, član je Predsjedništva HDZ BiH. Kristijan Zovko je pak u prošlom sazivu vlade bio Ćosićev najbliži suradnik. Ipak, kako saznaje Bild, Ćosić se po ovom pitanju nije još otvoreno izjasnio. Izvor iz širokobriješkog HDZ-a navodi kako bi njih dva najradije ostala na čelu svojih ministarstva, iako i druge opcije u ovom trenutku nisu isključene.

Kandidate ima i treća opcija, okupljena oko Mladeži i mlađe ekipe u stranci. To su aktualni zastupnici u Skupštini Županije Zapadnohercegovačke Ivan Damjanović i Vedran Kožul.

Damjanović je zastupnik već treći mandat i vrlo dobro poznaje situaciju u županiji. Kožulu je ovo prvi mandat, ali nije nevažno što je četiri godine kao predsjednik Mladeži bio i član Predsjedništva HDZ-a BIH. Njih dvojica dobro kotiraju na terenu, odnosno u temeljnim ograncima stranke, što dokazuju i rezultati izbora jer su bez problema s dna lista prošli u Skupštinu iako im mnogi nisu davali ozbiljne šanse.

Pitanje je koliko bi Širokom Brijegu ipak bilo pametno izabrati nekog od njih dvojice jer bi s time oslabili svoju poziciju u Skupštini.

Istu bi tada, uz Ćosića, napustio i netko od njih. Pred Gradskim odborom HDZ-a Široki Brijeg očito je puno posla.

Trebat će zadovoljiti sve strane i ponuditi najboljeg kandidata koji će moći uspješno voditi županiju.

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?