Primorac: Hrvati i Židovi prošli su veliku muku prije nego što su dobili svoju državu

Uoči Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta u Europskom parlamentu predstavljena je knjiga utjecajnog lidera američko-židovske zajednice Arija Mittelmana “Staza pravednika”. Knjiga govori o devet nežidova koji su promovirali spomenutu zajednicu i društvo te time nadahnuli vlastitu. Među njima je doktor Dragan Primorac koji je gostovao u HRT-ovu “Studiju 4”, piše hrt.hr.

– Hrvatsku i Izrael vežu iznimno bliski odnosi. Rekao sam u Europskom parlamentu da je odnos ove dvije države primjer kako bi druge države trebale surađivati, rekao je Primorac.

Među dobitnicima su ljudi koji dolaze s četiri kontinenta, a koji su pridonijeli razvoju države Izrael i borbi za ljudska prava, pogotovo ona koja se tiču najugroženijih.

Dragan Primorac stvarao je poslovne, diplomatske i znanstvene veze s Izraelom.

– Neke stvari su toliko povijesne da sam na njih zaboravio, a tiču se na primjer osnivanja izraelskog veleposlanstva u RH, legendarnog nogometnog susreta gdje sam ja kao ministar znanosti i obrazovanja s tadašnjim predsjednikom Vlatkom Markovićem dogovorio da u Jeruzalemu, nakon 10 godina međunarodnog neigranja, nastupi hrvatska nogometna reprezentacija. Onda krene jedna duboka, višegodišnja suradnja s premijerom Arielom Sharonom, mojim mentorom Shimonom Peresom, nizom ministara i onda se dogode veliki projekti, rekao je Primorac dodajući kako Hrvatska i Izrael danas velikim dijelom imaju zajedničku međunarodnu politiku.

– Niz je projekata, jedan od njih je početak suradnje na matičnim stanicama gdje smo došli u poziciju da su Izrael i Hrvatska prve dvije države koje su koristile liječenje mezenhimalnim matičnim stanicama u teško oboljelih od COVID-a. Sad razvijamo jedno prijateljstvo u suradnji pokušaja razvoja organa od vlastitih stanica pacijenta. Svaki dan jedna nova suradnja, što me čini neizmjerno ponosnim, otkrio je Primorac.

Nakon Domovinskog rata upravo su izraelski stručnjaci i znanstvenici putem DNA metode i klasifikacije pomogli našim znanstvenicima u identifikaciji žrtava pronađenih u masovnim grobnicama.

– Tada sam radio u SAD-u i s vodećim američkim forenzičarima smo radili pionirske poduhvate jer se do tog trenutka nitko, osim u počecima unutar američke vojske, nije bavio istraživanjem identifikacije žrtava rata iz masovnih grobnica, pogotovo iz skeletnih ostataka. Nekoliko mojih bliskih prijatelja, vodećih američkih stručnjaka židovskog podrijetla, hodalo je po masovnim grobnicama Hrvatske i BiH kako bi pomogli identifikaciji i razvoju novih metoda. Oni su tada svjedočili istinu o Hrvatskoj. To je bila poveznica koja nas je čvrsto spojila jer tada je trebalo reći istinu o Hrvatskoj i žrtvama Domovinskog rata te pomoći Hrvatskoj oko međunarodnog priznanja. To su stvari koje nikad ne zaboravljate, rekao je Primorac i rekao da je Hrvatska zato uvijek tu kada zatreba Izraelu.

Primorac je ustvrdio kako su hrvatski i židovski narod prošli kroz veliku muku prije nego što su dobili svoju državu.

– Oni su se u tome prepoznali, poručio je.

O COVID-u i cijepljenju

Iza nas su godine COVID pandemije. Mnogi se sada s odmakom opet pitaju i relativiziraju ‘lockdown’ ili inzistiranje na cijepljenju.

Primorac je naglasio kako je cijelo vrijeme tijekom pandemije bilo važno držati se struke te da svi oni koji su to radili, danas imaju ista stajališta.

– Puno toga se učilo, puno toga se pokušalo razumjeti, ali jedna nit vodilja koja je bila važna za moja izlaganja je bila stanična imunost. Kroz niz radova koje smo objavili, pokazalo se da bez stanične imunosti tzv. memorijskih stanica koje će zapamtiti svaki novi kontakt s virusom i početi proizvoditi ključne supstance – nemate zaštitu. Stanična imunost je jedini način na koji možete predvidjeti kakva će biti reakcija nekog organizma. Također, iznimno je važno znati da je osoba koja je preboljela COVID razvila protutijela i staničnu imunost kao osoba koja se cijepila. Zato je ta kategorija trebala biti malo sa strane, a ne forsirati po svaku cijenu cijepljenje. S druge strane imate ugrožene kategorije gdje im je život u pitanju i na njih se trebalo više fokusirati, istaknuo je.

Cijelo gostovanje pogledajte u nastavku:

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?