Donald Trump se vraća na najjače društvene mreže! ‘Više oni trebaju mene nego ja njih…‘

Donald Trump planira se ovog mjeseca vratiti na Twitter, Facebook i Instagram dok nastoji pojačati svoju kampanju za osvajanje drugog predsjedničkog mandata u SAD-u. Trumpu je zabranjen pristup stranicama društvenih medija prije dvije godine, nakon što je optužen da je porukama poticao pristaše da izvrše napad na Capitol.

Elon Musk, vlasnik Twittera, ponovno je otvorio Trumpov račun, ali bivši predsjednik nije nastavio s tvitanjem, nego je preferirao vlastitu stranicu Truth Social.

Kako doznaje NBC News, s povratkom pristupa računu na Twitteru Trumpova kampanja traži od Mete, matične kompanije Facebooka i Instagrama, da deblokira i tamošnji račun. “Vjerujemo da je zabrana računa predsjednika Trumpa na Facebooku dramatično iskrivila i spriječila javni diskurs”, napisano je iz Trumpove kampanje u pismu Meti u utorak, u koje je NBC imao uvid.

Facebook je nakon napada 6. siječnja odlučio uvesti privremenu zabranu koja treba biti preispitana nakon dvije godine.

Sir Nick Clegg, voditelj globalnih poslova u Meti, treba ovaj mjesec iznijeti reviziju svoje odluke o zabrani. Zabrana Twittera bila je trajna, no Musk je vratio račun 19. studenog, nakon što je kupio platformu. Izvor blizak Trumpu rekao je da će se bivši predsjednik vratiti na Twitter. Za NBC News je izjavio da Trump “tjednima govori” o povratku.

Trump je za Fox News izjavio da je razgovarao s Metom te će vidjeti “kako će sve funkcionirati”. “Kad bi nas vratili, to bi im jako pomoglo, a meni je to u redu. Ali oni trebaju nas više nego mi njih.”

Facebook je bio ključan za Trumpovo osvajanje izbora 2016., kada je njegova kampanja koristila računalno programiranje za prilagođavanje oglasa podacima pratitelja – takozvano mikrotargetiranje – što mu je pomoglo da prikupi novac od malih donatora i nadmaši kampanju demokratkinje Hillary Clinton. No, Facebook je naknadno promijenio pravila te je ograničio oglašavanje. Twitter je značajno olakšao politički uspon predsjednika i dao mu ogromnu platformu s koje je svaki dan mogao promovirati svoju agendu bez ikakvih ograničenja i objektivnog provjeravanja činjenica.

Povratak na Twitter i Facebook Trumpu bi značajno proširio domet – na Truth Socialu ima 4,8 milijuna sljedbenika, ali je prije zabrana imao njih 88 milijuna na Twitteru i 34 milijuna na Facebooku.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?