Obilježavanje 30. obljetnice VRO Maslenice, jedne od najvažnijih operacija u Domovinskom ratu

U Zadru se obilježava 30. obljetnica vojno-redarstvene operacije Maslenica. Bila je to prva oslobodilačka akcija hrvatskih vojnih i policijskih snaga, nakon koje su ponovno prometno povezani sjever i jug Hrvatske. Maslenica je po mnogočemu bila prekretnica i jedna od najodlučnijih bitaka Domovinskog rata. 

Vojno-redarstvena operacija Maslenica, koju su rano ujutro 22. siječnja 1993. pokrenule Hrvatska vojska i policija, uspješno je završila u 72 sata i ponovno su spojeni sjever i jug zemlje, a neprijatelj je u njoj doživio prvi veći poraz, piše hrt.hr.

Prijenos svečane akademije u povodu proslave jubilarne 30. obljetnice vojno-redarstvene operacije Maslenica mogli ste pratiti na Četvrtom programu HTV-a od 13 do 14.15 te na facebook profilu HRT-a. Svečanom akademijom odana je počast svim braniteljima i civilima koji su dali život. Vojno-redarstvena operacija Maslenica bila je jedna od prvih velikih oslobodilačkih operacija Hrvatske vojske i Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, koja je označila prekretnicu u dotadašnjem tijeku Domovinskog rata. 

Tijek događaja:

Obilježavanje 30. godišnjice operacije Maslenica nastavlja se i večeras u zadarskom HNK-u. Svečanim koncertom još se jednom želi istaknuti važnost operacije kojom su hrvatska vojska i policija prvi put u Domovinskom ratu agresoru pokazale svoju snagu. 

Plenković: Jedna od najvažnijih oslobodilačkih operacija u Domovinskom ratu

14:23

Premijer Andrej Plenković na svečanoj akademiji u povodu VRO-a Maslenica rekao je da je to jedna od najvažnijih oslobodilačkih operacija u Domovinskom ratu.

Posebno se prisjećamo poginulih u akciji i njihovih obitelji. Njihova će se žrtva trajno pamtiti. Hrvatska je tada pokazala da ima snagu i sposobnost oslobađati svoj teritorij. Te 90-e godine bile su neponovljive, nezaboravne, odredile su smjer razvoja države i društva, a Hrvatska vojska, policija i branitelji temelj su hrvatske države. Vlada će, kao i dosad, davati pozornost svim bitnim datumima iz Domovinskog rata, voditi računa o braniteljima i njihovim obiteljima, rekao je.

Gotovina: Domovinski rat temelj je hrvatske državnosti

13:55

Na Svečanoj akademiji u povodu 30. obljetnice VRO-a Maslenica u Zadru general Ante Gotovina rekao je da je zajedništvo bilo snaga svih naših pobjeda i pozvao na razvoj domovine i dobrih odnosa svim narodima.

Prisjetio se početaka operacije. Preuzeti odgovornost bio je naš izbor, a naša misija spojiti sjever i jug Hrvatske, rekao je među ostalim. Naglasio je da je iskustvo stečeno u operaciji Maslenica bilo presudno za sljedeće operacije.

Rekao je i da se poslije rata nastojalo izjednačiti krivnju i osuditi operaciju Oluja pod sintagmom udruženog zločinačkog pothvata, ali da je istina pobijedila – Domovinski rat temelj je hrvatske državnosti.

Kotlar: Operacija Maslenica donijela je olakšanje za sve naše građane

12:32

U tijeku je sveta misa u crkvi sv. Šime, nakon koje će se održati svečana akademija u Hrvatskom narodnom kazalištu.

Brigadir Danijel Kotlar, zapovjednik 7. domobranske pukovnije Zadar i 113. brigade, gostujući u podnevnom Dnevniku, rekao je kako se na današnji dan sjeti svih momaka koji su bili spremni realizirati zapovjedi svojih zapovjednika i odlučni, svjesni opasnosti, izlazili u direktne borbe.

– Sjećam se što je to značilo za naš grad koji je bio svakodnevno raketiran, bez vode, struje, gotovo pa u okruženju. Operacija Maslenica donijela je olakšanje za sve naše građane, rekao je te istaknuo: Osjećam i ponos što sam bio sudionik operacije koja je bila preteča svih ostalih oslobodilačkih akcija.

Banožić: Čast mi je i zadovoljstvo što sam danas ovdje

11:56

– Čast mi je i zadovoljstvo što sam danas ovdje, među hrvatskim braniteljima koju su prije 30 godina unatoč mladosti, neiskustvu i slabijoj opremljenosti u odnosu na neprijatelja hrabro stali, branili i obranili granice u kojim danas živimo, rekao je ministar obrane Mario Banožić.

– Na takav način, kao Ministarstvo obrane, dajemo podršku svim braniteljima i želimo poslati poruku mladima kako se voli država. Podsjećamo i branitelje na trenutke kad su stvarali Hrvatsku vojsku. U svjetlu ovih 30 godina, možemo samo promatrati što se sve događalo i da nijedna žrtva nije bila uzaludna, rekao je ministar obrane.

Podsjetio je i da je Hrvatska danas članica NATO-a, članica Europske unije, šengenskog prostora i eurozone.

Božinović: Na ovom mjestu se obranila Hrvatska

11:53

– Danas smo ovdje 30 godina nakon operacije Maslenica i uvijek ćemo dolaziti, uvijek treba dolaziti ovdje jer na ovom mjestu se obranila Hrvatska, rekao je ministar Davor Božinović.

– Nije slučajno da je agresor odabrao ovaj dio Hrvatske kako bi je prepolovio, ali nije slučajno ni da su najhrabriji među nama prije 30 godina svi zajedno stali u obranu ovog dijela Hrvatske, gdje su sve sastavnice i hrvatske vojske i ministarstva unutarnjih poslova dale najbolje od sebe i postavile temelje za ono što je kasnije slijedilo – oslobodilačke akcije Bljesak i Oluja. Tu se pokazalo da Hrvatska ima snagu, vještinu i ljude koji će to izvesti po svim pravilima ratovanja, istaknuo je.

Naglasio je da želi upozoriti na nevjerojatnu predanost, znanje i žrtvu koju su podnijeli svi branitelji.

– Pogotovo oni koji su na obroncima Velebita osvajali vrhove koji su nam bili ključ za operaciju Oluja. Zahvaljujemo svim sudionicima akcije Maslenica, zahvaljujemo i iskazujemo posebno poštovanje obiteljima poginulih i ranjenih. Ovo je bila akcija koja će ostati duboko urezana u kolektivnu svijest hrvatskoga naroda, ustvrdio je Božinović.

Medved: U samo tri dana oslobođene ključne strateške pozicije

11:40

– Danas 30 godina poslije na poseban način iskazujemo poštovanje i zahvalu obiteljima koje su izgubile svoje sinove, njih 127 u vojno-redarstvenoj operaciji Maslenica. Operaciji koja je u prijelomnim trenucima Domovinskog rata bila jedna od ključnih, operaciji koja je spojila sjever i jug. U samo tri dana oslobođene su ključne strateške pozicije za nastavak Domovinskog rata u svjetlu pripreme za vojno-redarstvenu operaciju Oluja, rekao je ministar branitelja Tomo Medved. 

Brkić: Uvjeti su bili loši, ali zdravstveno osoblje uvijek je motivirano da spašava život

11:20

Uz branitelje koji su dali golem doprinos operaciji Maslenica tu je i sanitet koji je obavljao iznimno složenu zadaću.

– Uvjeti su bili više nego loši, ali zdravstveno osoblje uvijek je motivirano da spašava život, čak i neprijateljski. Tako smo radili sve vrijeme i nismo razmišljali što će se dogoditi nama, rekao je Kornelije Brkić, brigadni general i načelnik Uprave za zdravstvo MORH-a u Domovinskom ratu.

Dodao je kako na to razdoblje gleda s velikom tugom kada se sjeti 127 branitelja koji su poginuli.

Šerić: Sjećanje na hrabre ljude i žal za poginulima i ranjenima

10:31

Jozo Šerić, pripadnik Udruge veterana 4. gardijske brigade prisjetio se VRO-a Maslenica. 

– Bilo je hladno, još i hladnije nego danas. Suhi led. Bio sam zapovjednik bojne u 4. gardijskoj brigadi. Mi smo nakon južnog bojišta preustrojeni i došli smo vršiti pripreme za Maslenicu. Bilo je dosta posla, priprema, a prilikom izviđanja izgubili smo dva čovjeka, a devet je ranjeno, rekao je.

– Ovaj dan znači sjećanje na hrabre ljude i žal za poginulima i ranjenima, istaknuo je.

Adžić: Miješaju se emocije tuge, sreće i zadovoljstva

10:13

U emisiji Dobro jutro, Hrvatska gostovao je Josip Adžić, hrvatski branitelj i pripadnik 72. bojne Vojne Policije, koji se prisjetio vojno-redarstvene operacije Maslenica.

Rekao je kako mu se miješaju emocije tuge, sreće i zadovoljstva.

– Tuga za poginulim kolegama, njih 127 koji su dali živote za domovinu. To je bila prekretnica, spojili su se sjever i jug Hrvatske. Komunikacija je bila lakša i jednostavniji transport kako vojni tako i civilni, rekao je.

Istaknuo je da se operacija dugo pripremala.

– Nama su dva dana prije rekli da se spremimo, da se nešto sprema, a mi smo odmah znali o čemu se radi, rekao je.

Prtenjača: Bili smo prisiljeni braniti se

09:10

Središnja proslava VRO-a Maslenica počela je jutros u 8 sati budnicom na ulicama Zadra. Nakon toga na zadarskom gradskom groblju odana je počast poginulim hrvatskim braniteljima. 

Davor Prtenjača, predsjednik Udruge veterana 4. gardijske brigade, za HTV je rekao da je njegova brigada imala jedan od glavnih i najtežih pravaca napada.

– To su bili obični ljudi, domoljubi koji su bili prisiljeni braniti svoje domove i domovinu, rekao je, te dodao da je povezivanje sjevera i juga bio glavni cilj te operacije.

Zadar: Na Gradskom groblju odana počast poginulim hrvatskim braniteljima

08:55

Budnicom zadarske Gradske glazbe središtem Poluotoka, u subotu ujutro u Zadru je počelo obilježavanje 30. obljetnice Vojno-redarstvene operacije Maslenica, prve velike oslobodilačke akcije Domovinskog rata u kojoj je oslobođen veći dio zadarskoga zaleđa.

Na zadarskom Gradskom groblju odana je počast poginulim hrvatskim braniteljima u povodu 30. godišnjice vojno-redarstvene operacije Maslenica.

U odavanju počasti poginulim braniteljima kod Središnjeg križa na Gradskom groblju u Zadru sudjelovali su ministar branitelja i potpredsjednik Vlade Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar obrane Mario Banožić, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić, predsjednik SDP-a Peđa Grbin, general Ante Gotovina, sudionici VRO-a Maslenica, obitelji poginulih branitelja, pripadnici braniteljskih udruga te brojne delegacije gradova i županija.

Čestitka ministra Banožića

08:38

Ministar obrane Mario Banožić uputio je čestitku u povodu obilježavanja 30. obljetnice vojno-redarstvene operacije Maslenica.

“Poštovane hrvatske građanke i građani te naši sunarodnjaci izvan domovine, poštovani hrvatski branitelji, poštovani članovi obitelji poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja,

Vojno-redarstvena operacija Maslenica koja je započela u ranim jutarnjim satima, 22. siječnja 1993. godine, bila je snažna poruka hrvatskom narodu kako su Hrvatska vojska i policija odlučne i spremne za oslobođenje svakog pedlja naše zemlje.

Ova oslobodilačka akcija u isto vrijeme bila je i poruka cijelom svijetu da hrvatska država ima snažnu oružanu silu i kako je najveća snaga Hrvatske upravo hrabrost i odlučnog svakog hrvatskog branitelja.

Ta njihova hrabrost i odlučnost snaga su koja je oživotvorila vizije prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Upravo zato, ponosan sam što u današnjoj Hrvatskoj vojsci naša mladost slijedi upravo tu upornost i domoljublje, ali i usmjerenost prema ostvarivanju svih ciljeva.

Znamo gdje su naši korijeni i koji su naši uzori i vjerujem kako je Hrvatska vojska ona koja donosi stabilnost i sigurnost, ona koja sa svojim saveznicima i partnerima doprinosi ostvarivanju zajedničkih ciljeva i očuvanju zajedničkih vrijednosti.

Ponosni smo na naše branitelje, na našega prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana, ponosni smo na naraštaj tadašnje mladosti koji je svima nama darovao slobodu!

Ponosni smo i na današnje pripadnice i pripadnike Hrvatske vojske koji znaju odakle smo krenuli, gdje smo danas i kamo idemo, svladavajući prepreke i suočavajući se s izazovima.

Ponosni na sve ono što smo do danas postigli, slavimo mir i slobodu u Hrvatskoj”, stoji u čestitki ministra Banožića.

Trideseta obljetnica vojno-redarstvene operacije Maslenica

08:05

Trideseta obljetnica vojno-redarstvene operacije Maslenica obilježit će se nizom događaja od 20. siječnja do 13. veljače. Obilježavanje se održava pod pokroviteljstvom Vlade RH i u organizaciji Ministarstva obrane, Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva hrvatskih branitelja te Zadarske županije i Grada Zadra.

Na dan središnje proslave, u subotu 21. siječnja, ulicama Zadra održat će se ujutro u 8 sati budnica. Bit će upriličen mimohod pripadnika Oružanih snaga RH i MUP-a s ratnim zastavama, a na parkiralištu na Relji građani će moći razgledati izložbu vojne opreme i naoružanja OS RH i MUP-a.

Sveta misa toga dana služit će se u crkvi sv. Šime, a Svečana akademija održat će se u Hrvatskom narodnom kazalištu. Na Svečanoj akademiji u prigodi obilježavanja 30. obljetnice VRO Maslenica u HNK sudjelovat će predsjednik Vlade Andrej Plenković koji će se prigodno obratiti. Uz premijera Plenkovića bit će potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar obrane Mario Banožić, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić.

Akrobatska grupa HRZ-a Krila Oluje izvest će letački program koji će se moći pratiti sa zadarske rive od 14,30. U HNK-u Zadar održat će se i koncert Orkestra HRM-a, Klape HRM-a Sv. Juraj i Policijske klape Sv. Mihovil.

U subotu se održava i Međunarodni turnir u sjedećoj odbojci Maslenica 93. – Memorijal Ivica Kapetanović u Sportskoj dvorani Krešimir Ćosić u ŠC-u Višnjik od 11 sati.

U danima koji slijede 30. obljetnica VRO Maslenica obilježit će se i brojnim drugim događajima u mjestima na širem području Zadarske županije. U sklopu programa od 20. siječnja postavljena je izložba Slike, odore i znakovlje iz Domovinskog rata u Kneževoj palači u Zadru.

Prekretnica u Domovinskom ratu

Kako je često isticao general Ante Gotovina, operacija Maslenica bila je svojevrsna prekretnica u Domovinskom ratu.

– Do operacije Maslenice mi smo se uglavnom branili, više ili manje uspješno, ali Maslenica je označila preokret u Domovinskom ratu i tada su prvi put sudjelovale tri grane vojske, specijalna policija, ratna mornarica i zrakoplovstvo te kopnene snage, koje su bile nositelj te akcije, istaknuo je svojedobno general Gotovina.

Operacija je planirana u tajnosti pod kodnim nazivom Gusar, a u samo 72 sata oslobođeno je oko stotinu četvornih kilometara, od zadarskoga zaleđa s Novskim ždrilom i dijelom Velebita te područje oko Hidroelektrane Peruće u blizini Sinja.

Zapovijedao Bobetko, pomoćnici Gotovina i Roso

Vojno-redarstvenom operacijom zapovijedao je general Janko Bobetko, a njegovi pomoćnici bili su tadašnji brigadiri Ante Gotovina i Ante Roso.

Hrvatska vojska i policija u borbena su djelovanja krenule iz nekoliko smjerova i već prvog dana oslobođeni su Rovanjska, Maslenica, Novsko ždrilo, Podgradina, Islam Latinski, Islam Grčki i Kašić. Sljedećih su dana oslobođeni Zračna luka Zemunik te mnoga mjesta zadarskoga zaleđa.

Strateški iznimno važno bilo je i preuzimanje nadzora nad širim područjem Velike i Male Bobije, Tulovih greda i Malog Alana, ključnih položaja na Velebitu s kojih su hrvatske snage mogle nadzirati Obrovac, Gračac i Benkovac. Do završetka operacije oslobođeno je cijelo područje tzv. ružičaste zone u zadarskom zaleđu i osiguran strateški bitan prostor Novskog ždrila.

Jedna od posebnosti operacije Maslenice bilo je sudjelovanje gardijskih brigada, nositelj je bila 4. brigada, a sudjelovali su dijelovi 1., 2., 3. i 9. brigade. Sve su pridonijele uspjehu operacije i očuvanju dostignutih borbenih položaja iako su neke od njih bile tek u osnutku. Na Velebitu su koordinirano djelovale i snage Specijalne policije MUP-a, koje su ovladale dominantnim kotama i komunikacijama, a znatno su pridonijele i pričuvne brigade Hrvatske vojske te domobranske pukovnije.

Zbog neuspjeha pokušaj rušenja HE Peruća

U toj operaciji sudjelovale su najbolje hrvatske snage, ali i najbolje protivničke, srpske strane. U pomoć krajiškom vođi Milanu Martiću stigli su Arkanovi Tigrovi, Knindže kapetana Dragana i niški specijalci, a iz BiH su stigle i Mladićeve vojne postrojbe.

Iako su glavni ciljevi operacije ostvareni vrlo brzo, zbog pritiska međunarodne zajednice, 25. siječnja kod Obrovca i Benkovca zaustavljeno je hrvatsko napredovanje.

Neprijatelj je to iskoristio za jačanje svojih snaga i protunapad pa su borbe potrajale još nekoliko dana.

Hrvatske su snage, ojačane postrojbama koje su helikopterima prevezene iz Slavonije, zadržale dostignute crte bojišnice. Bio je to prvi helikopterski desant postrojba HV-a, a neprijatelj, koji je doživio dotad najveći poraz, zaprijetio je 27. siječnja rušenjem brane Hidroelektrane Peruće.

Unatoč aktiviranju 30 tona eksploziva, oštećena brana nije popustila, a Hrvatska vojska spriječila je neprijateljsko napredovanje i ubrzo ovladala cjelokupnim područjem.

Pontonski most povezao sjever i jug zemlje

Budući da je u operaciji Maslenici pod kontrolu hrvatskih snaga vraćeno Novsko ždrilo, na istome mjestu na kojemu je u studenome 1991. srušen Maslenički most sagrađen je pontonski, koji je često bio pod paljbom neprijatelja do konačnog oslobođenja zadarskoga zaleđa u akciji Oluji 1995. godine.

Pontonski most omogućio je uspostavu prometa između sjevera i juga do izgradnje novoga Masleničkog mosta, za koji je 30. siječnja 1993. predsjednik Republike Franjo Tuđman položio temeljni kamen.

Borbe u operaciji Maslenici trajale su do kraja ožujka i završetka operativnih djelovanja, a u akciji i poslije nje poginulo je 127 hrvatskih branitelja. Najveću tragediju doživjela je 3. gardijska brigada “Kune”, koja je u obrani Kašića 1. veljače izgubila 24 pripadnika.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?