Vučić pod pritiskom dijela oporbe da razjasni srž europskog prijedloga za Kosovo

Izjava srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića da je Beograd spreman prihvatiti koncept europskog prijedloga za Kosovo podijelila je srbijansku javnost pa jedni zahtijevaju da ne bude solo igrač i da pred parlamentom objasni srž tog prijedloga, a drugi ga da čim prije potpiše, piše hrt.hr.

Vučić je u petak, nakon sastanka s izaslanicima Sjedinjenih Država i EU-a, rekao da je Srbija spremna prihvatiti koncept europskog plana i raditi na primjeni predloženog sporazuma o dijalogu za normalizaciju odnosa s Kosovom, a što je potvrdio i dužnosnik EU-a Miroslav Lajčak.

Slovački diplomat i posebni predstavnik EU-a za dijalog Beograda i Prištine ocijenio je da je Vučić u razgovoru pokazao odgovoran pristup i spremnost da donosi teške odluke u interesu mira i europske perspektive Srbije.

Vučićeva izjava, međutim, nije po volji oporbe konzervativno-desnog spektra političke scene u Srbiji koja ga optužuje da se bez suglasnosti u državnom parlamentu nije smio suglasiti s prijedlogom i zahtijevaju da Vučić u Skupštini Srbije objasni s kojim se to opasnostima i izazovima država može suočiti.

Pokret Dveri drži da je “najproblematičnije” u ovom trenutku to što nitko ne zna da li je prijedlog zapadne petorke de facto i ultimatum, a ako jeste – zašto je Vučić uopće pristao razgovarati o tome i pristao provesti ga.

Dveri traže da se dijalog o Kosovu zamrzne do završetka rusko-ukrajinskog rata i da do tada ništa ne treba potpisivati.

Konzervativno-rojalistička koalicija NADA od Vučića zahtjeva da građane hitno upozna sa sadržajem francusko-njemačkog prijedloga koji je postao i prijedlog Europske unije, jer se o sudbini države ne može pregovarati tajno i mimo srpskog naroda.

Od Vučića traže odgovor na temelju kojih ovlasti i odluka nadležnih organa je on na sebe preuzeo obvezu i istaknuo spremnost da Srbija prihvati koncept i radi na primjeni tog sporazuma.

Narodna stranka Vuka Jeremića ocijenila je u subotu da Vučić priprema javnost za kapitulaciju prihvaćanjem koncepta i primjene sporazuma o Kosovu, a koji, po njezinoj ocjeni, podrazumijeva da Srbija pristane na jednakost u međunarodnom prostoru sa samoproglašenim Kosovom.

Istodobno, Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) zatražila je da Vučić čim prije prihvati sporazum o međusobnim odnosima Srbije i Kosova kako su ga predložili francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemački kancelar Olaf Scholz.

– Vučić mora prestati igrati se s budućnošću Srbije i njezinih građana neodlučnom politikom i mora spasiti Srbiju od novih sankcija, ekonomskog propadanja i uništenja, priopćio je LSV. 

Predsjednik LSV Bojan Kostreš, koji je na čelu stranke naslijedio Nenada Čanka, naglasio je u priopćenju da Srbiji nisu potrebne nova izolacija i sankcije, nego napredak i suradnja i da je jedini put razvoja i modernizacije Srbije ulazak u Europsku uniju.

Diplomatska petorka, u kojoj su, uz Lajčaka, i izaslanik SAD-a Gabriel Escobar, te predstavnici Francuske Emmanuel Bonne, Njemačke Jens Plötner i prvi put jedan talijanski izaslanik, Francesco Tallo, sastala se s Vučićem u petak poslije prethodnog razgovora s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem u Prištini.

Vučić je novinarima rekao da je pokazao svu brigu i rezerviranost o jednom važnom pitanju, ali nije precizirao o čemu je riječ inzistirajući da o tome ne može govoriti jer plan nije javan.

Radio Slobodna Europa (RFE) objavio je, pozivajući se na plan EU-a u koji je ranije imao uvid, da taj dokument ima jednak pristup stranama i predviđa poštivanje teritorijalnog integriteta, nepovredivost granica, priznanje državnih simbola i poseban aranžman za srpsku zajednicu na Kosovu.

U dokumentu se, navodi RFE, eksplicitno ne spominje međusobno priznanje ili članstvo Kosova u Ujedinjenim narodima na čemu inzistira Kosovo.

Međutim, u dokumentu se spominje podrška koju bi obje strane uzajamno trebale pružiti jedna drugoj u procesu eurointegracija, dok se od Srbije traži da ne ometa članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama.

Sugovornici su se u Beogradu suglasili da “zamrznuti konflikt nije rješenje”. 

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?