Otvorene prijetnje: Tko su SDA-ovi agenti za nasilje

Mjeseci u kojima se dogovora formiranje nove većine bez SDA praćeni su izmiješanim rafalima kuknjave, paranoje, postizbornih makinacija i sve otvorenijih prijetnji koje upućuju iz ove stranke.

Piše: Danijal Hadžović, Avaz.ba

Potpredsjednik Edin Ramić, “borac” protiv Djeda Mraza, tako poručuje da SDA mora biti dio vlasti i da će se, u suprotnom, desiti „bunt naroda“. Bakir Izetbegović prijeti „reakcijom naroda“ ako SDA ne bude vlast, a u četvrtak je još jednom ponovio da se federalna vlast bez SDA neće moći praviti.

Botovi – skotovi

Botovske brigade ove stranke koje djeluu putem mnoštva anonimnih stranica već mjesecima pripremaju teren za nasilje i kaos. Iako ih personificira radikal iz Luksemburga Jasmin Mulahusić, on je samo jedan u nizu desetina pojedinaca koji su povezani s ovom strankom ili su čak unutar SDA, a zaduženi su za vođenje propagandnog rata na društvenim mrežama. Lidere opozicije izjednačavaju s Fikretom Abdićem te srpskim i hrvatskim ratnim zločincima, otvoreno pozivaju na obračun te prijete uličnim kaosom.

Narativ s botovskih stranica potom prelazi na stranice režimskih medija, ponavljaju ga režimski analitičari, a sve na kraju završava na usnama političkih lidera SDA.

U konačnici ostaje terenski odjel kao posljednja pesnica SDA-ovog parapolitičkog aparata. Riječ je o širokoj lepezi radikalnih vjerskih grupacija, pojedinih kvaziboračkih organizacija, ali i kriminalnih klanova koji se po potrebi vade iz fijoke kada treba podignuti tenzije i zaoštriti odnose u društvu.

Svoje prve prijetnje nemirima iskazivali su već krajem prošle godine. Vježbalo se pokušajem demonstracija pred OHR-om zbog navodnog nametanja izmjena Izbornog zakona od Christiana Schmidta, na kojima je izvjesni Nihad Aličković, radikal povezan s ovom strankom, slao prijetnje i davao ultimatume visokom predstavniku. Ipak, ova pokazna vježba završila je neslavno, s obzirom na to da su pred OHR-om uspjeli okupiti tristotinjak ljudi.

Sile kaosa

Mnogo uspješnijima su se pokazale vehabije. Predvođeni „alimom“ Dževadom Gološem, u prostorijama Općine Vogošća, kojom upravlja SDA, okupili su nekoliko stotina ljudi da govore o „zločinu ateizma“, što je bila jasna poruka građanima koji se ne uklapaju u njihov narativ, sve uz prisustvo nekih od najistaknutijih članova SDA. Konačno, pred 9. januar Muhamed Švrakić je uime Udruženja „Zelene beretke“ najavio postavljanje barikada i blokadu sarajevskih ulica zbog proslave 9. januara u Lukavici, što je spriječio Kantonalni MUP.

Za sve navedene pojedince (a njihov broj je desetinama puta veći) jasna je povezanost sa SDA. Njihove aktivnosti u proteklom periodu pokazna su vježba za bh. javnost, međunarodnu zajednicu i političke oponente da SDA na raspolaganju ima sile kaosa i sukoba, osposobljene da izazovu društvene nemire kad za to dobiju mig.

Zelena diverzija

„Bunt naroda“ bi, naravno, bio tek manji dio kaosa i udara koje bi SDA bila spremna izazvati nakon gubitka vlasti i pratio bi ga čitav niz manjih sabotaža i podmetanja klipova novoj vlasti. Javna je tajna, primjerice, bila da su, nakon što je u Kantonu Sarajevo uspostavljena vlast šestorke poslije izbora, kadrovi SDA u institucijama i javnim firmama određeno vrijeme otvoreno bojkotirali novu vlast i odbijali izvršavati svoje zadatke.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?