Mostar bogatiji za devet novih biznisa

U sklopu projekta “LiNK4StartUps” koji financijski podržava Europska unija u ponedjeljak je potpisan ugovor s devet kandidata koji su prošli obuku te pokrenuli proces registracije novih biznisa na području Grada Mostara.

Novim biznisima bit će pružena financijska podrška za nabavku stalnih sredstava za rad te mentorska podrška kroz prvu godinu poslovanja.

Grupa kandidata je uz podršku iskusnih stručnjaka iz oblasti poduzetništva, a po metodologiji Međunarodne organizacije rada “Pokreni svoj posao” prošla kroz program izrade poslovnog plana.

Direktorica Centra usluga LiNK Alisa Gekić kazala je kako su ovim potpisivanjem podržali 24 nova biznisa na području gradova Mostara i Konjica i Općine Prozor- Rama, s tim da ih je najviše u Mostaru.

Na samom početku sudionici su razvijali svoje poslovne ideje, analizirali ekonomske i financijske pokazatelje, alate za promociju i druge bitne elemente poslovnog plana.

– Ovim potpisivanjem Grad Mostar dobiva devet novih biznisa, a to je najmanje deset novih radnih mjesta. Uskoro očekujemo i početak obuka za deset novih korisnika. Također, u ovoj godini očekujemo najmanje dvadeset biznisa na području Grada Mostara – istaknula je Gekić.

Predsjednik udruženja “LiNK” Tomislav Majić ocijenio je kako su ovim prokletom ostvarili direktnu sinergiju sa strukturama Gradske uprave, a smatra i da zajedničkim aktivnostima mogu privući još više sredstava Europske unije za Grad Mostar i druge projekte.

– Grad Mostar je obećao kako će za ovu grupu ‘grantista’ kroz gradski proračun dati subvenciju doprinosa bar za pola godine njihovog funkcioniranja – ustvrdio je Majić.

Drži kako je to jako važno dok korisnici ‘uhodaju’ svoje biznise, kada će od svog zarađenog novca financirati sve svoje potrebe.

– Mi predlažemo da to bude stalna mjera Gradske uprave, jer su to relativno mali novci na godišnjoj razini. Važno je da građani Mostara znaju da mogu dobiti subvenciju za dvadesetak novih biznisa godišnje, da pokrenemo kotač lošeg poslovnog okruženja u onom pozitivnom smjeru. Uz podršku županijskih i federalnih vlasti, možemo napraviti pozitivnu atmosferu u Gradu Mostaru i da mladi ljudi ostaju ovdje – dodatno je pojasnio Majić koji je kandidatima čestitao na dobivanju granta i zaželio im da što bolje razvijaju svoje biznise.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić također je zahvalio svima koji su dio ovog projekta i čestitao dobitnicima grant sredstava.

– Korisnicima želim puno uspjeha u radu. Gradska uprava je uvijek otvorena za korisnike preko servisa (Biznis servis centar) pomoću kojega ćemo ispratiti cijelu ovu priču. Suradnja s LiNK-om već godinama postoji i ona je uspješna. Ovo je još jedan dokaz da smo na uspješnom putu i da ćemo nastaviti kroz proračun pomagati ovakve projekte, jer su vrijedni i bitni – naglasio je Kordić.

Jedna od korisnica grant sredstava Andna Peco kazala je kako je pokrenula biznis fotografiranja i digitalnog marketinga pohvalivši Udruženje “LiNK” koje joj je pomoglo svojim obukama i gdje su, kako ističe, korisnici dobivali znanje za pokretanja biznisa, pružanje informacija i financijske potpore.

Projekt “LiNK4startUps” provodi se u okviru programa “EU4BusinessRecovery – COVID-19 Investment Response” koji financiraju Europska unija i Savezna Republika Njemačka, a provodi UNDP u partnerstvu s GIZ-om i Međunarodnom organizacijom rada (ILO).

Projekt implementiraju: Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK, Grad Mostar, Grad Konjic, Općina Prozor- Rama, Služba za zapošljavanje HNŽ-a, Univerzitet “Dzemal Bijedić” Mostar – Ekonomski fakultet, RadIN d.o.o. Mostar, Eurosjaj d.o.o Konjic.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?