Dodik: Zajednica srpskih općina na Kosovu će jednog dana i biti Republika Srpska

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uspio pitanje Kosova iz jedne gubitničke pozicije vrati na dnevni red i fokus interesiranja.

Dodik kaže da je teška pozicija Vučića, ali da dobro radi.

– Vučić pokušava okupiti sve i voditi javni dijalog. Ključni problem gubitka Kosova i današnjeg statusa jeste trenutak, kada su prethodne vlasti Srbije pristale da aranžman iz okrilja Ujedinjenih nacija prebace u okvire Europske unije. Već tada je osigurana odluka da se mišljenje međunarodnog tribunala, a vezano za status Kosova i proglašenje neovisnosti, proglasi nevažećim – istaknuo je Dodik, kako prenosi RTRS.

Kazao je da je u svakom slučaju danas vidljivo da se ne drži do dogovora, do sporazuma.

– Ono što se mora imati u vidu jeste to da se sagledaju posljedice koje smo mogli čuti za Kosovo, a to je da će se prekinuti europski put, da će se zaustaviti investicije, uvesti vize ponovo. To su ozbiljne posljedice – kaže Dodik.

Ponovio je da bi posljedice mogle promijeniti ekonomski, socijalni i geopolitički položaj za same Srbe.

– Zbog toga je važna jedna stvar, koju moraju uraditi Srbi, a to je da budu jedinstveni i da se okupe oko pregovaranja. Važno je da se kaže, “ako odbijamo, odbit ćemo zajedno, ako prihvatimo, moramo prihvatiti zajedno”. A to je važno samo zato da Srbija i Srbi ponovo ne bi bili podijeljeni. Što god da se uradi, moramo uraditi zajedno, kazao je Dodik.

Istaknuo je da ako se odbija francusko – njemački plan, onda to mora kako kaže odbiti vlast i opozicija, ali i društvo u cjelini.

Također, ako ga prihvaćamo onda to trebaju svi uraditi.

Kada se govori o zajednici srpskih općina, Dodik napominje da je dobro što pričaju o Republici Srpskoj, međutim Albanci često kažu da ne žele Republiku Srpsku na teritoriji Kosova.

– To je baš dobro što tako govore, to će jednog dana i biti Republika Srpska. Mislim to u suštinskom značaju. Eto zvat će se Zajednica srpskih općina, imat će izvršne funkcije vlasti kao što ima Republika Srpska, specijalne odnose sa Srbijom kao što ima Republika Srpska. To je njima problem i sva priča je u tome – zaključuje Dodik.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?