Konaković ne zna od čega bi počeo: Odo odmah raditi

Novoimenovani ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković kazao je, nakon što je imenovan na tu poziciju, da BiH ima mnogo posla u tom sektoru te da će odmah početi sa radom.  

-Ne mogu reći šta je prioritetnije, organizacija Ministarstva ili promptno djelovanje na polju diplomacije BiH – istaknuo je.  

Jedna od prvih aktivnosti, dodao je Konaković, su sastanci sa članovima Predsjedništva BiH te da očekuje da će se bez problema dogovarati sa Denisom Bećirovićem i Željkom Komšićem.

-Što se tiče Željke Cvijanović, u centar pažnje ćemo staviti prioritete oko kojih se slažemo – istaknuo je.

Konaković je, nakon sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na kojoj je potvrđeno imenovanje novog saziva Vijeća ministara BiH, kazao da je većina stabilna.

Govoreći o formiranju vlasti u Federaciji, kazao je da ne vidi opciju da SDA uđe u vlast.  

-U Zastupničkom domu postoji kvalificirana parlamentarna većina, a u Domu naroda skoro dvotrećinska većina koja će staviti potpis na prijedlog mandatara Nermina Nikišića za sastav nove Vlade FBiH – istaknuo je.  

Pojasnio je da izabrani predsjednici i  potpredsjednici imaju obvezu da potvrde novi saziv Vlade ili da blokiraju formiranje.

-Refik Lendo može izabrati put blokade i pokušat i zaustaviti život u FBiH, a zna kakva će biti reakcija javnosti – zaključio je Konaković.  

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?