Trumpu dopušten povratak na FB i Instagram

Bivšem američkom predsjedniku Donaldu Trumpu dopušten je povratak na društvene platforme Facebook te Instagram s kojih je bio protjeran zbog upada njegovih pristaša na Kapitol 2021., piše hrt.hr.

– Trumpovi računi na Facebooku te Instagramu bit će obnovljeni sljedećih tjedana, rekao je menedžer Mete u izjavi u srijedu.

Trumpu je već ranije omogućen povratak na njegov omiljeni Twitter pošto je tu mrežu kupio inovator i multimilijarder Elon Musk.

– Naše je opće pravilo da ne želimo stajati na putu otvorenoj, javnoj i demokratskoj raspravi na platformama Mete, posebno u kontekstu izbora u demokratskim društvima kakvo je ono u Sjedinjenim Državama, napisao je predsjednik kompanije za globalna pitanja Nick Clegg.

– Javnosti treba omogućiti da čuje što njezini političari imaju za reći dobro, loše, ružno kako bi ljudi mogli odlučiti za koga će glasati na izborima, dodao je Clegg.

Meta je ukinula Trumpu pristup računima 6. siječnja 2021. kada su stotine Trumpovih pristaša nahrupile u Kapitol i napale policajce i zastupnike dok je Kongres zasjedao kako bi potvrdio izborne rezultate.

Utemeljitelj Facebooka Mark Zuckerberg rekao je tada da je strahovao od mogućnosti da Trump svojom retorikom izazove novo nasilje.

Meta je najavila u srijedu da će u mrežu ugraditi “nove zaštite kako bi odvratila uvrede”, a to uključuje i visoke kazne za prekršitelje kakav je Trump kojemu prijeti dvogodišnja suspenzija ako prekrši pravila tvrtke, a to znači i zabranu poticanja na nasilje.

Clegg je rekao da se 45. američki predsjednik znatno povukao u istupima otkako je blokiran.

Nije jasno hoće li te kada će Trump, koji je lani u veljači osnovao vlastitu društvenu platformu, ikada više objavljivati na Facebooku ili Instagramu.

No Trump je na svojoj mreži Truth Social Life ipak pohvalio Metinu odluku.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?