Dodik: OSA me je stavila na najviši rang praćenja

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će Risto Zarić biti prijedlog SNSD-a za imenovanje u rukovodstvo Obavještajno-sigurnosne agencije (OSBA) BiH, jer je “riječ o profesionalcu sa značajnim iskustvom”.

“Ne znam tko će biti u ime muslimana jer oni još nisu dogovorili, ali u ime nas ići će Risto Zarić”, rekao je Dodik, koji je i predsjednik SNSD-a.

On je rekao da će kod raspodjele pozicija na zajedničkoj razini od pet sigurnosnih agencija RS dobiti dvije, a na ostalim pozicijama imat će zamjenička mjesta.

Dodik je rekao da se točno zna postotak koliko pripada RS, te da je s partnerima iz FBiH dogovor da tamo gdje postoji mogućnost budu raspisani natječaji i da se izvrše imenovanja.

On je podsjetio da je u ranijem sastavu Vijeća ministara SDA pokušavala sve da ostanu zamrznuta imenovanja najčešće kadrova SDS-a i PDP-a, prenosi Srna.

Dodik je naveo primjer Obavještajno-sigurnosne agencije kojom je upravljao Mehmed Osmanagić Osmica i koja je bila zlorabljena i korištena protiv nekih u BiH, navodeći da je on bio stavljen na najviši rang praćenja, a Republika Srpska tretirana kao antiustavna.

On je za ATV rekao da je s partnerima s razine BiH dogovoreno da ne osporavaju prijedloge RS i obratno.

Dodik je podsjetio da Republika Srpska mehanizmom dvotrećinskog glasovanja u Narodnoj skupštini Srpske može zaustaviti štetne odluke na razini BiH, te da je to i jedan od razloga dogovora s DNS-om i imenovanja lidera te stranke Nenada Nešića za ministra sigurnosti u Vijeću ministara.

Govoreći o ranijem negodovanju Gradskog odbora SNSD-a Istočno Sarajevo zbog predlaganja Nešića za ministra sigurnosti, Dodik je naveo da mora voditi računa o dvotrećinskoj većini u Narodnoj skupštini, dok Gradski odbor u Istočnom Sarajevu ne mora.

“Kada im objasnite da bismo mogli da upadnemo u daleko veće probleme nego što je da zadovoljite samo jednu strukturu, oni to shvate… Ponosan sam na naše ljude koji su se u Parlamentu BiH držali stavova SNSD-a”, rekao je Dodik, prenosi Srna.

On je poručio da dok vodi SNSD i Republiku Srpsku nitko neće dočekati raskol u vladajućoj strukturi.

“SNSD je stranka koja nikada nije cijepana. Iz nje su izašli neki pojedinci, ali nisu odvukli dio SNSD-a i to je snaga koja je nepodnošljiva za one koji se cijepaju, kao što je PDP i SDS”, naveo je Dodik.

On je dodao da uvijek razmišlja o tome da održi koalicijski kapacitet SNSD-a i ne dozvoli da bude ugrožen.

Dodik je naglasio da nije imao predizborni dogovor s Nešićem, već kasnije razgovore u kojima su dogovorili da će DNS biti zastupljen na razini Vijeća ministara.

“Vjerujem da će Nešić ostati posvećen Republici Srpskoj i da će voditi politiku u interesu Republike Srpske, jer je tamo otišao u ime nje”, rekao je Dodik.

Govoreći o odnosu s gradonačelnikom Banjaluke Draškom Stanivukovićem, Dodik je odbacio kritike da je riječ o “simbiozi”, već isključivo suradnji dvije razine vlasti u interesu grada i građana.

“Njegovo ponašanje i rad u posljednje vrijeme dozvoljavaju mogućnost da se surađuje na važnim pitanjima, što nije bilo moguće na samom početku”, istaknuo je Dodik.

On je naveo da je dobro što postoji suradnja na važnim projektima poput izgradnje mosta u banjalučkom naselju Česma, ali i izgradnji neophodne infrastrukture za teniski turnir koji će biti održan u Banjaluci.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?