Kasumović prvi bošnjački političar koji je osporio Schmidtov legitimitet

– Fuad Kasumović, lider stranke BHI-KF prvi je bošnjački političar koji je osporio legitimitet Christiana Schmidta , visokog predstavnika međunarodne zajednice za BiH, čiji legitimitet također osporavaju u RS.

Kasumović je gostujući na N1 komentirao formiranje vlasti u Federaciji BiH i istaknuo da je Schmidt napravio grešku kada je u izbornoj noći nametnuo izmjene Izbornog zakona i da zato mora reagirati ako dođe do blokiranja ovog procesa.

“Oni koji su u izbornoj noći ogromnu grešku napravili, promijenili Izborni zakon, govorim o Schmidtu. On je rekao da je s tim izmjenama deblokirao formiranje vlasti u Federaciji. Ako se dogodi to što SDA nagovještava, apsolutno je da mora reagirati, iako to nije ni demokratski, ni u jednoj državi osim Bosni to ne bi smio uraditi, onda mora dovršiti posao”, rekao je Kasumović.

Na konstataciju da je Schmidt rekao da se u tom slučaju ne radi o blokadi, Kasumović je odgovorio da je Schmidt isluženi političar i da se u BiH vjeruje svakom, kako je rekao, ćati koji dođe iz EU.

“Nemojte vjerovati trećerazrednim međunarodnim političarima, pa ni tom Christianu. Što je on to u svojoj državi, došao isluženi političar u izbornoj noći i povlači nacionalistički zakon. Svaki tamo ćato iz Europske unije dođe i mi njemu vjerujemo”, rekao je Kasumović, koji je i gradonačelnik Zenice.

Na pitanje želi li kazati da je Schmidt “ćato” i “trećerazredni političar”, Kasumović je odgovorio pitanjem:”A, što je drugo”.

Schmidt je, prema njegovim riječima, poslan u BiH po nekim drugim zahtjevima i da je svima jasno što je uradio.

“Schmidt igra na štetu BiH, on je vrlo bitan čimbenik, malo legalan, a malo nelegalan. U Republici Srpskoj kažu da nije legalan, predsjednik Republike Srpske neće da se sastane s njim”, kazao je Kasumović i dodao:

“Kako je legalan, tko ga je imenovao, ako se ne imenuje tamo u Vijeću (Vijeću sigurnosti UN-a, op,a.) gdje se imenuje, nije imao punu podršku…”.

Kasumović je pojasnio da ako Schmidt nije legalan na čitavoj teritoriji BiH i ne priznaje ga jedan dio države, onda, kazao je, “ni ja ne mogu reći da je legalan”.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?