Zbog njih ćete još više zavoljeti nogomet

Hrvatske nogometašice pripremaju se u Zagrebu za međunarodni turnir na Cipru, gdje će braniti naslov. Predstavljamo tri naše najistaknutije igračice zbog kojih ćete zavoljeti i žensku varijantu ovog sporta.

Prvo ime hrvatskog napada Ivana Rudelić reprezentativka je s uvjerljivo najviše postignutih golova u sastavu, 13. Odrasla je u Njemačkoj i u juniorskim danima igrala za njihovu reprezentaciju, osvajala svjetske i europske medalje, no kada je stigao poziv iz HNS-a, nije bilo dvojbe.

– Uvijek uživam, nema veze koliko sam već odigrala ili dala golova, meni je najbitnije da igram za Hrvatsku i da mogu pomoći što više, rekla je Rudelić. 

Kada njezina ekipa Bayerna igra Ligu prvaka protiv PSG-a, na tribinama bude oko 40 tisuća navijača. No u gradu nema status zvijezde, a u ugovoru ni približno toliko nula kao kolege.

– Muški su jako daleko od nas ili mi od njih, bolje da tako kažemo, i to je fer. Naravno da svatko želi zaraditi, ali ako se vidi koliko mi zaradimo s gledateljima, s dresovima, koliko klub prima, to je sve fer. 

Status zvijezde na društvenim mrežama s više od 2 milijuna pratitelja na Instagramu ima Ana Maria Marković. Mnogi je smatraju najljepšom nogometašicom na svijetu i govore više o njezinu izgledu, a manje o sposobnostima na terenu.

– Naučila sam se sama kako s tim komentarima živjeti i meni je bitno da ljudi gledaju kako igram nogomet, to je najbitnije. Rodila sam se tako, znam da sam lijepa, neću reći da nisam lijepa, ali bitno je što ja treniram, kako igram, istaknula je Marković.

Igra u jakoj švicarskoj ligi i usput razbija predrasude o nogometašicama. Klišej da nogometašice nisu ženstvene odlazi u povijest i olakšava djevojčicama koje počinju trenirati.

– Bitno mi je da svojom popularnošću mogu pokazati kako se ženski nogomet može gledati i da je dobar. I pogotovo da više djevojčice dolaze na taj sport.

Doris Bačić kao djevojčica slučajno je završila na golu i nije požalila. Iz bogatog nogometnog CV-a posebno ističe tri sezone u Juventusu gdje je mnogo naučila, osvojila tri dvostruke krune i vrijeme svakodnevno provodila s Cristianom Ronaldom.

– To je ono sve u klubu, kolege radne, poznanici… tako da stvarno nemam neku dogodovštinu. Više je to bilo sretanje na terenu, u prostorijama kluba. Radimo isti posao, imamo isti cilj i to je to, objasnila je Bačić. 

Nogomet je nogomet, čuli smo više puta tijekom snimanja ovog priloga. Nitko tu ne voli raditi distinkciju između muškog i ženskog, a sanjaju o tome da sličan tretman dobiju i u javnosti.

– Mislim da to sve dolazi s rezultatima, počevši od nas od reprezentacije pa onda s ligom koja bi trebala malo napredovati, s klubovima koji predstavljaju Hrvatsku u Ligi prvaka, da su to glavne stvari. 

Za početak, želimo im dobar rezultat na Cipru gdje će idući tjedan igrati jak međunarodni turnir s reprezentacijama Finske, Mađarske i Rumunjske.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?