Bivši obavještajac: Mislim da slijedi žestoka eskalacija rata u Ukrajini

Uskoro ćemo obilježiti godišnjicu početka krvavog rata, točnije invazije Rusije na Ukrajinu koja je odnijela stotine tisuća života na obje strane, a svijet, posebno Europu izložila nuklearnom obračunu velesila. Rijetko tko je mogao uopće pretpostaviti da će Ukrajinci i Rusi tako dugo ratovati bez teoretskih šansi da se uopće razmišlja o nekom bezuvjetnom prekidu neprijateljstava. Postavlja se još jedno pitanje koliko uopće znamo kakvo je stvarno stanje na Ukrajinskim bojištima, jesu li Rusi osvojili Bahmut i koliko se Ukrajinci i dalje mogu oslanjati na obilatu vojnu pomoć zapada, osobito SAD-a, piše hrt.hr.

Postoje li u ovom trenutku činjenice koje su nepobitne kada je riječ o ratu u Ukrajini. Dakle, jesu li Ukrajinci izgubili grad Bahmut, može li se tvrditi da je Rusija krenula u proljetnu ofenzivu na prostoru Donecke regije?

– Ukrajinci nisu izgubili grad Bahmut, oni se tamo bore za svaki pedalj tog teritorija, ali ono što je bitno, nažalost, da je po svim elementima Bahmut okružen ili vrlo blizu toga. Neizvjesna je sudbina Bahmuta iako, kažem, Ukrajinci se stvarno junački bore. Što se tiče ruske ofenzive i to je, nažalost, moguće i mislim da se pripremamo i dolazimo u fazu jedne žestoke, vrlo ružne eskalacije rata u Ukrajini izazvane agresijom Rusije, rekao je bivši obavještajac i stručnjak za sigurnosna pitanja Ante Letica gostujući u Studiju 4.

Navodno je Rusija prije nekoliko dana pretrpjela najteži i najkrvaviji vojni poraz od početka rata. U pokušaju osvajanja rudarskog gradića Vuhledara koji je bio dobro utvrđen, izgubili su 5000 pripadnika elitnih postrojbi tzv. mornaričke brigade i 130 oklopnih vozila. U Moskvi se traži kažnjavanje ruskih generala.

– Treba vidjeti točne omjere gubitaka, je li to 5 tisuća, 3 tisuće, ali je u svakom slučaju ta postrojba pretrpila značajne gubitke. Što se tiče odgovornosti ruskih generala – za agresiju je odgovoran Putin sa svojim nerazumnim potezima, ali vjerojatno i potaknut od generala koji su mu govorili da je ruska vojska dobra, da je moćna, da će pobijediti Ukrajince vrlo brzo. Zasigurno je ta agresija koja je počela prije dvije godine pokazala svu tromost i slabost i zastarjelost ruske vojske i to oni sada pokušavaju modernizirati i pokušavaju se na neki način prilagoditi. Mislim da nam slijedi jedna vrlo žestoka eskalacija, objašnjava Letica.

Navodno, američki generali već su poslali poruku Zelenskom da ne mogu pomagati u nedogled pa je potrebno ili napraviti preokret ili se okrenuti mirovnim pregovorima. Nije to jednostavno jer je Putin na bojište posljednjih mjeseci poslao golemu količinu i vojnika i opreme.

– Da, procjenjuje se da je u pitanju preko 300 tisuća vojnika, nekoliko tisuća tenkova, oklopnih vozila topničkog naoružanja, raketnog naoružanja i zrakoplova. Rusko zrakoplovstvo do sada nije ulazilo u tako izravnu borbu i Rusi su uspjeli sačuvati jedan dobar dio zrakoplovstva i to će biti veliki problem za Ukrajinu. Što se tiče pomoći, Ukrajini ne trebaju dalekometne rakete, Ukrajini treba ovo što imaju do sada treba im pojačati protuoklopnu i protuzračnu obranu da se mogu efikasno braniti od ruskih zrakoplova i krstarećih raketa, istaknuo je Letica.

Što očekivati s Ruske strane na samu obljetnicu invazije, možda masovne, razorne i nikad do sada raketne udare na Ukrajinske gradove posebno Kijev?

– Kijev će bombardirati sigurno kao i druge centre u Ukrajini, ali mislim da oni sad idu prema opskrbnim putevima kojim dolazi pomoć sa Zapada. Hoće li ići na Kijev? Već su se jednom opekli na Kijevu, strašno su se opekli, doživjeli su strašan poraz, ali zasigurno je da Putinu treba pobjeda, treba mu što više teritorija, treba mu nešto s čime će jednog dana moći eventualno sjesti za stol i pregovarati u smislu – evo ja imam toliko teritorija, mogu se odreći ovog dijela koji ije po zakonima Ruske federacije i Ustavu sastavni dio ruskog teritorija. On tada može, na žalost, vrlo lijepo trgovati. Da nema zapadne pomoći, da nema toliko uloženog truda, novaca, opreme i tehnike Ukrajina bi odavno bila završena priča. Želim im sve najbolje, poručio je stručnjak za sigurnosna pitanja.

Postoji li realna opasnost da se Putin odluči na invaziju i upad u Moldaviju koja je već u nekoliko navrata zatvarala svoj zračni prostor a dizali su se i Rumunjski MiG-ovi koji su detektirali špijunske letjelice u svom zračnom prostoru?

– Moldavija je i inače disfunkcionalna država, zbog svega toga je i najsiromašnija država u Europi, država s visokom stopom korupcije i organiziranog kriminala i ima jedan veliki problem – Pridnjestrovlje gdje žive ljudi koji jako podržavaju Ruse Vjerojatno su tamo i određene postrojbe ruske vojske, posebno specijalnih snaga i moguće je da on krene i prema tome zato da bi s leđa doša Odesi i drugim ukrajinskim ratovima. Nažalost, Putin je krenuo u jedan suludi pohod i danas nitko ne može s točnošću predvidjeti kako će to završiti, rekao je Ante Letica gostujući u Studiju 4.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?