Smokva usred zime

Poznatom smokvaru Eugenu Novakoviću iz Posedarja smokve su rodile u siječnju. To je još jedan dokaz da se klima nepovratno mijenja. No, nije samo vrijeme neuobičajeno, u Posedarju je nedavno nastao i jedan nesvakidašnji proizvod.

Smokve petrovke ne znaju da je zima. Umjesto u svibnju, prve plodove dale su već u siječnju.

– U zadnje vrijeme se malo klima poigrava sa našim voćnjacima. Nama bi bilo drago da ovo nije samo slučaj, al ako postane pojava, to je već nešto drugo, rekao je Eugen Novaković, vlasnik OPG-a.

Zima je u siječnju bila iznadprosječno topla i smokva je počela s vegetacijom. No ti plodovi zbog smrzavanja sada otpadaju.

– Ali će krenuti novi izbojci i bit će ove godine, ne trebamo strahovati da neće biti nekog roda. Ali, trebamo imati na umu da se klima mijenja, da će biti drukčija poljoprivreda nego što smo mi navikli i kako smo se mi bavili, istaknuo je Marijan Tomac, agronom.

Poljoprivrednik Eugen Novaković stoga ove godine ne treba strahovati za budućnost svojih proizvoda koji nastaju od devetsto kilograma ploda kraljice Mediterana. Da se od smokve može praviti svašta, potvrđuje i njegov posljednji izum, kako on kaže, napitak budućnosti.

– Prava kava. Voćna, tečna, pije se lagano i ja mislim da je ovo jedina prva kava u Europi u Hrvatskoj sigurno, u Europi, a ne znam ima li još netko u svijetu kavu od smokava. Ne kavu, nego kavovinu, rekao je Eugen Novaković.

Poljoprivrednici uvijek imaju pune ruke posla. Neprekidno smišljaju proizvode za tržište budućnosti. A kako se sada čini, posebnom obradom svoje će biljke morati prilagoditi i klimi budućnosti.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?