Čović: Vi potpišete legitimno predstavljanje, a onda uvjeravate svijet kako ste to mislili onako iz šale

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović, koji je danas izabran za drugog zamjenika predsjedatelja Doma naroda Parlamenta BiH, rekao je da je siguran da će novo rukovodstvo provoditi sve ono što predviđaju Ustav BiH, zakoni i Poslovnik ovog doma.

On se naročito osvrnuo na izlaganje koje su nešto ranije imali izaslanici SDA, Šefik Džaferović i Safet Softić.

Oni su kazali da je legitimno predstavljanje danas palo u vodu jer je u rukovodstvo doma izabran Kemal Ademović iz bošnjačkog naroda glasovima HDZ-a i SNSD-a, a mimo volje većine u Klubu Bošnjaka, prenosi Klix.

“Sa zanimanjem sa slušao svoje kolege s kojima bistrimo politiku 20-ak godina u pokušaju da Bosni i Hercegovinu usmjerimo u jedno normalno ekonomsko-socijalno stabiliziranje, da napravimo pravnu državu i da otvorimo euroatlantsku perspektivu”, kazao je Čović.

Kako je dodao, uvijek su se zalagali da na tom putu, vodeći politiku koju danas predstavljaju u ime Hrvatskog narodnog sabora i HDZ-a, do kraja poštuju legitimitet i legitimnost izbora predstavnika konstitutivnih naroda gdje Ustav definira zaštitu kolektivnih prava konstitutivnih naroda, a to su Predsjedništvo BiH i domovi naroda.

“Upravo s predstavnicima vaše politike smo potpisali sporazum u Mostaru gdje izrijekom kažemo da ćemo osigurati legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda u Predsjedništvu BiH i domovina naroda. Vi to potpišete a onda uvjeravate čitav svijet kako ste to mislili onako malo iz šale potpisati. To viteštvo oko legitimnog predstavljanja, kako ga vi vidite u očima onih koji predstavljaju Hrvate mi ćemo nastaviti dalje”, naveo je Čović.

Kako je rekao, osigurat će da ovo bude normalna zemlja, zemlja primarno tri konstitutivna naroda, ustavno do kraja ravnopravna, i svih drugih građana i u tome ih neće nitko pokolebati.

Dodao je da bi želio da novi saziv radi drugačije nego što se radilo u protekle četiri godine, te da je vrijeme za promjene.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?