Crnjac o odlasku Ćosića i dolasku novog premijera ŽZH-a

Novinar i politički komentator Ivan Crnjac je napisao kolumnu objavljenu na portalu Bild.ba u kojoj se osvrnuo na izbor nasljednika premijera ŽZH-a Zdenka Ćosića nakon na sjednici Gradskog odbora HDZ-a BiH u petak, 17. veljače u Širokom Brijegu, svih 30 članova podržalo Predraga Čovića kao kandidata ovog odbora za predsjednika nove Vlade ŽZH.

Crnjac je u kolumni pohvalio odlazećeg Ćosića.

Provedba demografske mjere za obitelji s troje i više djece na području Županije Zapadnohercegovačke samo je vrh piramide svega dobrog što su uradile vlade u ovoj županiji dok je njima predsjedao Zdenko Ćosić.

On je bio predsjednik vlade ove županije u mandatima 2018. – 2022., 2014. – 2018., 2010. – 2014. te kratko i od kraja ljeta 2010. pa do idućih Općih izbora kada je pometen sav nered koji je u razdoblju 2006. – 2010. nanijela vlada u koaliciji Lijanovića i Jurišićevog HSP-a.

Od 2015. godine ova županija nije dizala nijedan novi kredit, sve su obveze uredno riješavane, a svi troškovi, nastali od prethodne vlade, uredno su sanirani. Bilo je tu milijuna maraka isplaćenih zbog tužbi korisnika proračuna koji su, obespravljeni za predsjedanja Jurišića, tek kasnije tužili Županiju.


Inače, Zdenko Ćosić je i jedan od osnivača HDZ-a BiH, dugogodišnji član te stranke, kako kažu njegove kolege, izvorni i istinski ideološki HDZ-ovac, čovjek koji je u stranačkoj strukturi prošao doslovno sve pozicije osim, usudimo se reći nažalost, predsjedničke.

Njegovo djelovanje u stranci manje je važno jer su različiti motivi zašto bi netko htio biti lojalan pojedinoj stranci. Ono što će građanima ove županije ostati u sjećanju jest ono što su on i njegove vlade radile u godinama i mandatima dok su bili na čelu županije. A odrađen je odličan posao.

Prije nekoliko godina, u Širokom Brijegu je boravio tadašnji veleposlanik Poljske u BiH, ne mogu se sjetiti kojim povodom i zašto je bio tu, ali je bio u Kinu Borak i govorio je na novinarskoj konferenciji. Tada je rekao: “Široki je duhovno glavni grad bh. Hrvata”. I to je zaista istina. Povijesno gledano, kroz ove ili one naočale, kroz ove ili one kontekste, za bh. Hrvate kao takve, ali i za hrvatstvo kao takvo, Široki Brijeg je prevažan grad.

Svojevrsna je čast i ponos činjenica da je to ujedno i glavni grad Županije Zapadnohercegovačke jer Hrvati u ovom dijelu BiH ili, ako hoćete tako, u ovom dijelu “hrvatskog svijeta” tek posljednjih 30 godina shvaćaju što znače i koliko su važne institucije. Hrvati u ovim krajevima ranije baš i nisu imali “svoje” institucije, a sada ih imaju, pa je tako ova županija iznimno važna.

Grad Široki Brijeg je, dakle, prevažan u, ako tako hoćete, općem hrvatskom smislu. Odlaskom Zdenka Ćosića s ove pozicije, nitko ne treba strahovati od ispadanja kostiju iz ormara. Danas – sutra, kada na mjesto širokobriješkog gradonačelnika Mire Kraljevića, dođe netko drugi, kostiju na ispadanje će biti više nego u glavnoj njujorškoj kosturnici. I ne toliko zahvaljujući njemu koliko zahvaljujući tajniku stranke u ovom gradu i ljudima kojima se Kraljević, kukavan, okružio.

Predrag Čović ne treba strahovati zbog sjedanja u Ćosićevu stolicu. Danas – sutra, kada netko sjedne u Kraljeviću, o jadu će se zabaviti. Ovo nije šuplja i prazna priča, ovo nije patetika ni melodrama, ovo je najava serije tekstova koju će u narednim danima i mjesecima objavljivati portal Bild.ba.

Pročitajte čitavu kolumnu OVDJE

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?