Krešić: Kako se međunarodna zajednica nekada obračunavala sa SDS-om i HDZ-om došlo je vrijeme i za SDA

„SDA šalje poruke Amerikancima i dodatno se ukopava, a to je pokazatelj nervoze i gubljenja pozicije“, rekao je u emisiji Kompas RTV-a Herceg-Bosne novinar Večernjeg lista Zoran Krešić komentirajući izjavu člana Predsjedništva SDA Harisa Zahiragića da će bošnjački narod u svijetu početi tražiti nove prijatelje Rusiju, Kinu i Srbiju.

Krešić je kazao kako glavne svjetske sile ne žele SDA u vlasti, a Izetbegovića vidi kao problem. „Kako se međunarodna zajednica nekada obračunavala sa Srbima i Hrvatima sada je došlo vrijeme za SDA i Izetbegovića. Pretpostavljam da će im to i uspjeti.“

Objasnio je kako su predsjednica Federacije BiH i dva dopredsjednika prije svega šefovi izvršne vlasti u FBiH te da oni određuju uspostavu nove Vlade Federacije. Zbog toga je njihova uloga presudna.

Refik Lendo se nije pojavljivao na sastancima s Lidijom Bradarom i Igorom Stojanovićem, a Krešić je kazao kako mu je na Twitteru Edin Delić poručio „’ne potpisuj ni pod cijenu rata’. On bi danas morao biti u tužiteljstvu i objasniti što to znači. Jurišnik Reuf Bajrović je rekao da je ‘vrijeme da se denacificira OHR’. To je rječnik koji Putin koristi prema Ukrajincima romansirajući agresiju koja se događa na tu državu“, istaknuo je Krešić. Dodao je kako vidi problem u tome što nitko od institucija BiH ne reagira na takve poruke.

Komšićev DF je označio kao politički Hamas SDA. Kandidata za veleposlanika BiH pri UN-u Zlatka Lagumdžiju je uz Harisa Silajdžića nazvao najozbiljnijim političkim Bošnjakom. On je autor Alijanse i Sejde Bajramovića (op.a. Željka Komšića).

„Ipak mislim da unutar bošnjačkih intelektualnih krugova postoji spoznaja da Hrvati i Bošnjaci ne trebaju više politički ratovati. Jer ova priča ne vodi nikamo. Ovo kokošarenje nad sudbinom Hrvata i pokušaj njihove političke eliminacije vodi urušavanju cijele BiH. Nažalost oni nisu dovoljno politički hrabri da istupe.“

Komentirao je Mostarski sporazum i dio vezan za Statut Grada Mostara naglašavajući kako je on loš i da ga gura SDA. „Njime se želi napraviti povratak na šest općina te bi uloga gradonačelnika Marija Kordića bila daleko slabija. Hrvati su 2020. pristali na takvo loše rješenje računajući da će u toj političkoj tržnici dobiti legitimno predstavljanje. SDA je to izigrao i ne postoji niti jedan razlog da predstavnici HDZ-a da dignu ruke za taj dokument“, poručio je Krešić.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?