Helez: OSA je osam godina bila pod političkom kontrolom SDA

Ministar obrane BiH Zukan Helez oglasio se na Facebooku nakon izbora  novog direktora OSA-e.

– Danas sam prisustvovao sjednici Izvršno-obavještajnog odbora na kojoj je pokrenuta smjena direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmana Mehmedagića. Ovu smjenu su podržali i druga dva člana Izvršno-obavještajnog odbora: Predsjedavajuća Vijeća ministara Borjana Krišto i ministar financija i trezora Zoran Tegeltija – naveo je Helez.

Dodao je da je nakon sjednice ovog odbora uslijedila sjednica Vijeće ministara BiH na kojoj Osman Mehmedagić definitivno smjenjen sa pozicije direktora OSA-e.

– Ovim činom nova vlast, predvođena SDP BiH, implementira predizborna obećanja iz svoga programa, a to je prvenstveno obećanje da će institucije BiH biti odgovorne građanima i državi BiH. U posljednjih 8 godina Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) bila pod političkom kontrolom SDA. U ovom periodu rad Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) obilježen velikim brojem afera, možda i jedna od najvećih je da li je, sada već bivši direktor imao potrebne obrazovne kvalifikacije da upravlja jednom od najvažnijih agencija u BiH. Bilo kako bilo, to od danas postaje pitanje za Tužiteljstva BiH – napisao je Helez.

Također, na današnjoj sjednici Vijeće ministara BiH imenovan je novi direktor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Almir Džuvo.

– Ne sumnjam da će novi direktor rukovoditi ovom institucijom u najbolje interesu države BiH i njenih građana – poručio je Helez.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?