Domaći ‘lijek’ za smirivanje kašlja

Sezona šmrcanja, bolnih grla i kašljanja idalje traje. Ako ste i vi među „nesretnicima” koje je uhvatila prehlada, razveselit će vas informacija da smo pronašli jedan skroman, a odličan recept za ljekoviti sirup koji možete napraviti kod kuće za 20 minuta, piše Zadovoljna.hr.

Ovaj sirup od dva glavna sastojka odčepljuje sinuse, liječi kašalj i prehladu u rekordnom roku, a mogu ga koristiti i djeca.

Glavni sastojci:

– 250 grama svježeg luka narezanog na komade srednje veličine

– oko 125 grama meda

– 1 žličica češnjaka (cijeli ili u prahu) koji olakšava bol

– 1 do 2 žlice brijesta (suhog ili u prahu) koji smiruje upaljeno i bolno grlo

– 1 do 2 žlice svježe narezanog korijena đumbira ili 1 žlica praha korijena đumbira koji zagrijava, pospješuje cirkulaciju te doprinosi sveukupnoj učinkovitosti sirupa

– 1 do 2 žlice korijena bijelog sljeza koji smiruje iziritirano grlo i kašalj

U sirup možete staviti sve to bilje po slobodnom izboru, ali ne više od 2 žlice sveukupno.

Postupak

1. Narezani luk i bilje po izboru stavite u manji lončić od nehrđajućeg čelika ili stakla (ne aluminija). Dodajte meda dovoljno da prekrije luk (oko 125 grama).

2. Upalite štednjak na laganu vatru i pustite da lagano vrije. Kad med postane tekući još smanjite vatru kako bi bilje što bolje pustilo svoje ljekovite sastojke u med. Lonac poklopite kako bi se sva ljekovita svojstva bilja zadržala u sirupu, a poklopac maknite svakih par minuta kako biste na brzinu promiješali sirup i spriječili da ne zagori (iako bi vatra trebala biti dovoljno slaba da do toga sigurno ne dođe).

3. Nakon 20 minuta laganog ključanja, maknite lončić s vatre. Procijedite luk i bilje, a ostatak meda (koji u sebi može imati tragove bilja, što je u redu) pohranite u malu staklenku s poklopcem i držite ga u hladnjaku.

Sirup uzimajte koliko god često je potrebno, ali ne češće od svakih pola sata.

Doza: 1 žličica za djecu do 10 godina te 1 žlica za djecu stariju od 10 godina i odrasle.

Izvor: frendica.hr/zadovoljna.hr

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?